Reizen hoeft niet duur te zijn. Toch horen we zo vaak van mensen dat ze graag meer zouden willen reizen, maar dit niet kunnen door geldgebrek. Ben jij een van deze mensen? Lees dan hier hoe je zoveel mogelijk vakantie hebt, voor zo min mogelijk geld. In dit artikel delen we de 20 beste tips zodat jij zo goedkoop mogelijk kunt reizen!

Een goede voorbereidingen is het halve werk
Er wordt niet voor niets gezegd: een goede voorbereidingen is vaak het halve werk. Met een beetje meer research en wat slimme trucjes, bespaar je jezelf een hoop geld. Lees snel verder voor tips om zo goedkoop mogelijk te reizen!

1. Reis niet in het hoogseizoen
Als je geen kinderen hebt en niet gebonden bent aan schoolvakanties, reis dan altijd buiten het hoogseizoen en de standaard vakantieperiodes. Je zult zien dat alles stukken goedkoper is! Niet alleen de vliegtickets, maar ook de prijzen voor overnachtingen.
Ben je wel gebonden aan vakantieperiodes? Ga dan voor een goedkope last minute!
2. Ga naar een voordelige bestemming
Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal voordeliger dan andere. Heb je een krap budget? Dan kun je beter niet naar steden als New York, Londen en Parijs. Bestemmingen in Zuidoost-Azië, zoals Thailand, Cambodja en Indonesië, zijn echter top voor budgetreizigers en backpackers. Daar kun je met gemak voor zo’n 30€ per dag rondkomen!
Als de bestemming je niet heel veel uitmaakt, kan je overigens in Skyscanner de ‘overal’ optie aanklikken. Dan zie je meteen wat de goedkoopste vliegtickets zijn voor die periode, waar dan ook ter wereld.

3. Kies de juiste vlucht
Ga je een vliegticket boeken? Kies dan niet voor de eerste vlucht die bij de zoekresultaten verschijnt. Er zijn vaak verschillende budgetvliegtuigmaatschappijen die voor zeer scherpe prijzen vluchten aanbieden. Vergelijk daarom altijd de prijzen van de verschillende budgetmaatschappijen als Ryanair, EasyJet en Vueling. Voor reizen in Europa is het ook interessant om naar treinreizen te kijken!
Gebruik altijd de incognito modus (ctrl + shift + n in Google Chrome) als je vluchten zoekt. Vliegtuigmaatschappijen houden middels cookies jouw interesses bij. Zo kan het dat een retourtje Costa Rica opeens stukken duurder is dan toen je de 1e keer keek! Een van de beste tips om goedkoop te reizen is simpelweg je incognito modus in te schakelen. Hiermee voorkom je dat de maatschappijen mee kunnen kijken.
4. Vlieg alleen met handbagage
En dat kun je best! Neem genoeg kleren mee voor een week, en doe dan ergens de was voor een paar euro. Nog een bijkomend voordeel: zo hoef je ook niet meer zo lang bij de bagageband te wachten.

Leef als een local
Wil je een super goedkope vakantie, leef dan zo min mogelijk als een toerist en zoveel mogelijk als local. Met deze tips om goedkoop te reizen gaat jou dat zeker lukken!

5. Kook zelf en ga naar de lokale markt
Uit eten gaan op reis is natuurlijk heerlijk. Maar elke dag een restaurant bezoeken, kan – afhankelijk van je bestemming – behoorlijk duur zijn. Zelf koken betekent simpelweg geld besparen. Vaak kun je in hostels prima koken. Daarbij is er niets leukers dan boodschappen doen op de lokale markt.
6. Boek geen tour
Meegaan met een tour kan super fijn zijn. Daarnaast ontkom je er soms ook niet aan, omdat je er alleen niet kunt komen of een gids verplicht is. Maar zelf eropuit trekken en het avontuur opzoeken kan je een hoop geld besparen en is meestal net zo leuk (of leuker). Vandaar dat een van onze tips om goedkoop te reizen is: regel lokaal transport, pak een fiets of ga wandelen als een bezienswaardigheid dichtbij is.
Boek je wel een excursie? Probeer dan niet te boeken via een tussenpersoon zoals een travel agency. Iedereen moet er natuurlijk aan verdienen en dan kan de prijs flink oplopen.
7. Pin (super) slim
In het buitenland moet je vaak transactiekosten betalen als je geld opneemt. Je betaald dus geld, wat je niet eens kan uitgeven aan een lekker drankje of een leuke souvenir! Zorg er dus voor dat deze transactiekosten zo laag mogelijk zijn. Haal dus beter in één keer een groter bedrag af, dan steeds kleine bedragen. Zorg er ook voor dat je kiest voor lokale valuta (en geen dollars bijvoorbeeld) en kiest voor de optie ‘without conversion’. Hiermee is de koers veel gunstiger en dat scheelt je bakken met geld!

Slaap zo goedkoop (en origineel) mogelijk
Maak je reis nog leuker door bij locals te slapen. Dit is niet alleen veel goedkoper, maar ook heel gezellig. Je krijgt vaak de leukste insider tips over de bestemming en leert op die manier ook nieuwe mensen kennen. Bedrijven als Airbnb en Couchsurfing zijn hiervoor super handig.
Wil je nog origineler (of goedkoper) slapen? Lees dan de tips hieronder.


8. Doe aan huizenruil
Wil je écht als een local leven, dan kun je aan huizenruil denken. Net als in “The Holiday” ja! Je kiest zelf wanneer, waar en met wie je zou willen ruilen. Het is een fantastische manier om goedkoop op reis te gaan. Websites voor huizenruil zijn huizenruil.com (huizen in 160 landen), HomeExchange (huizen in 187 landen) en lovehomeswap.
9. Of slaap gratis in een bothy
Dit is voor de echte avonturiers onder ons: slapen in een bothy. Dit is vooral populair in Schotland, Noord-Engeland en Wales. Een bothy is een berghut of schuur, meestal zonder slot, in een afgelegen berggebied. Het enige wat je kunt verwachten is dat het gebouw water- en winddicht is. Ook hebben de meeste bothies een kachel of openhaard, maar voor stookmateriaal moet je zelf zorgen. Water haal je uit beekjes en de natuur is je toilet. Een ongeschreven regel is dat je altijd plaats maakt voor een medereiziger als hij of zij ook in dezelfde bothy wil slapen. Bekijk hier een bothies-kaart in Schotland.
10. Pas op een kasteel
Klinkt slapen in een afgelegen berghut als een totale nachtmerrie? Dan is overnachten op een kasteel misschien meer voor jou! Veel kasteeleigenaren zijn op zoek naar iemand die hun landgoed in de gaten houdt wanneer zij op vakantie zijn. Daar staat tegenover dat je wel moet tuinieren, het huis beveiligen of schoonmaken. Kijk snel op een website als Mind My House.


Getting around
Vervoer is vaak één van de grootste kostenposten als je op reis gaat. Logisch dat je dit dus zoveel mogelijk wilt beperken. Wij geven je de beste tips om goedkoop te reizen met je vervoerskosten.

11. Ga carpoolen
Wil je op reis naar bijvoorbeeld Berlijn? BlaBlaCar brengt mensen die naar dezelfde bestemming moeten samen. Dit carpoolplatform is dé manier om goedkoop (en veilig) een lift te vinden. Tik je bestemming in en je ziet meteen wanneer iemand naar jouw bestemming rijdt en hoeveel het kost om mee te rijden. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!
12. Neem de benenwagen
Ligt een bezienswaardigheid dichtbij je hostel? Bespaar dan geld op een taxi en loop erheen! Zo zie je ook nog een hoop moois van de omgeving, wat je anders misschien gemist zou hebben. Doe dit natuurlijk niet ‘s nachts, veiligheid staat voorop!
Is het toch iets te ver om te lopen? Gebruik dan zoveel mogelijk het openbaar vervoer. Taxi’s lijken misschien goedkoop, maar die uitgaven lopen toch snel op.

13. Gebruik een citypass voor je stedentrip
Kijk altijd of de stad waar je naartoe gaat een citypass heeft. De meeste steden hebben deze voor 24, 48 of 72 uur. Met zo’n pas kun je onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. Ook kun je hiermee gratis of met korting naar musea en andere bezienswaardigheden bezoeken. Eerlijk, je bent een dief van je eigen portemonnee als je hier geen gebruik van maakt.
14. Reis ’s nachts
Of je nu gaat vliegen, een lange treinrit moet maken of met de boot gaat: kies voor de nachtoptie! Je zal misschien niet erg goed slapen, maar je bespaart wel een nacht op accommodatie-kosten. En de volgende ochtend ben je op een nieuwe plek. Win win!

Gratis uitjes op reis
Niets is leuker dan uitstapjes maken op reis. En helemaal als het gratis is! Hieronder lees je de beste tips hoe je de leukste uitjes kunt doen, zonder ervoor te hoeven betalen.

15. Bezoek een museum
Het leuke aan steden is dat er altijd zoveel te beleven is. En het mooie is: het hoeft niet eens geld te kosten! Zo zijn er in Londen veel musea gratis en hebben steden als Parijs en Barcelona vaste dagen of momenten waarop je geen entree hoeft te betalen voor musea. Kijk op de desbetreffende museumwebsite op welke dag je jouw favoriete museum gratis is (vaak op avonden of op zondagmiddag).
16. Ga naar een festival
Wist je dat de meeste steden gratis events hebben? Van filmfestivals, tot muziek of kunstexposities: er is vaak veel dat je volledig gratis kunt ervaren. Zo heb je in Haarlem bijvoorbeeld het Haarlem Jazz festival of kun je in heel Nederland op 5 mei gratis naar het bevrijdingsfestival waar bekende artiesten optreden. Zeker waard om even uit te zoeken voor je op reis gaat!
17. De natuur in
Misschien voor de hand liggend, maar genieten van de natuur is meestal ook gratis. Tenzij je natuurlijk naar een nationaal park gaat, dan moet je entree betalen. Onze tip: ga lekker de natuur in!

Werk op reis
Op reis gaan betekend natuurlijk niet dat je alleen maar wilt chillen en feesten. Je bent best bereid om te werken om zo je reis te kunnen bekostigen. Hieronder lees je de beste tips hoe je geld kunt fixen op reis!

18. WORKAWAY/WWOOF
Werkvakanties zijn geweldig als je goedkoop op vakantie wil. Je werkgever zorgt vaak voor onderdak, eten en drinken en dat maakt deze vakantie vrijwel geheel gratis. Niet alleen staat (vrijwilligers)werk in het buitenland goed op je cv, je leert meer van de wereld, maakt vriendschappen voor het leven en je leert in een mum van tijd misschien wel een nieuwe taal. Populaire baantjes zijn: werken als (nacht)receptionist bij een hostel, klusjesman/vrouw, vrijwilligerswerk of landbouwkracht.
19. Ga op zee werken
Wist je dat je geen eigen jacht of zeilschip hoeft te hebben om te kunnen varen? Je kunt er ook gaan werken en zo gratis de wereld rondreizen! Kijk maar op CrewSeekers International. Op deze website kun je checken waar en wanneer er mensen gezocht worden voor de bemanning. Soms moet je ervaring hebben, maar soms helemaal niet! Wat dacht je van koken voor op een zeilboot naar Turkije? Of werken als beveiliger terwijl je langs prachtige eilanden vaart?
20. Wordt een digital nomad
Een digital nomad is iemand die niet vastzit aan een locatie voor zijn of haar werk. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding. De meeste digital nomads zijn zelfstandig ondernemer.
Welke beroepen geschikt zijn? Schrijven, illustreren, fotograferen, webdesign en vertalen bijvoorbeeld, maar je kunt natuurlijk ook een webshop runnen vanuit het buitenland. Of aan het werk gaan als reisagent en online coaching geven via Skype. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos!
Je kunt als schrijver een blog beginnen, een fotograaf kan zijn foto’s verkopen aan beeldbanken, een webdesigner kan zijn diensten aanbieden op sites als Fiverr en als vertaler kun je opdrachten fixen via Fairlingo.

