Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

5 voordelen van veganistisch eten die iedereen moet kennen

Veganisme heeft soms nog een beetje een geitenwollensokken imago, maar dat is gelukkig aan het veranderen! Gezondheid, dierenwelzijn en het milieu… het zijn allemaal redenen waarom we steeds vaker kiezen voor veganistisch eten. Dit zijn de 5 grootste voordelen van veganistisch eten die iedereen moet kennen.

Lees hier wat er zou gebeuren als iedereen veganist zou worden.

Alle voordelen van veganistisch eten

#1 Het is beter voor het milieu

Een plantaardig dieet is het minst vervuilend voor onze aarde. Even een paar feiten op een rij:

Ten eerste draag je als veganist stukken minder bij aan het versterkt broeikaseffect. De Verenigde Naties hebben namelijk vastgesteld dat landbouwvee verantwoordelijk is voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit is volgens de BBC ongeveer gelijk aan de uitstoot van elke auto, trein, schip en vliegtuig op aarde. Wow!

Ten tweede blijkt uit recent onderzoek dat zo’n 75% van de huidige landbouwgrond op de wereld gebruikt wordt voor de vee-industrie. Dit gebied is groter dan de VS, de EU en China bij elkaar. Stel je toch eens voor dat dit gebied weer natuur zou worden…

Ten derde is het zo dat hoe meer mensen dierlijke producten gebruiken, hoe meer land er nodig is. Om meer land te krijgen worden bossen gekapt zoals de Amazone. Dit geeft weer problemen voor de biodiversiteit en een tekort aan CO2 opname. Ben je vegan, dan draag je dus niet bij aan deze praktijken.

Tenslotte bespaar je super veel water door veganistisch te eten. Voor de productie van één kilo rundvlees is namelijk 150 duizend liter water nodig! Het heeft dus weinig nut om korter te gaan douchen, je kunt beter vegan worden.

#2 Je bespaart dierenleed

Een van de belangrijkste voordelen van veganistisch eten is natuurlijk dat dieren gered worden van de slacht. Onderzoekers komen steeds meer te weten over de intelligentie en het gevoelsleven van dieren. Het blijkt dat dieren hetzelfde soort zenuwstelsel hebben als wij. Ze kunnen dus ook gewoon pijn, liefde en verdriet voelen. Waarom zouden wij ze dan slachten als er genoeg alternatieven zijn?

Er zijn overigens een hoop mensen die denken dat je in je eentje niet veel impact hebt. Maar hoe meer mensen veganistisch gaan eten, hoe meer dierenlevens er worden gered!

#3 Het is beter voor je gezondheid

Oké, natuurlijk bestaan er genoeg ongezonde vegan producten. Een zak patat met ketchup en een grote cola is bijvoorbeeld volledig veganistisch. Maar als je puur kijkt naar de voedingsmiddelen, is het veganistische dieet het gezondste wat er bestaat. Lees hieronder waarom allemaal!

Het beschermt tegen bepaalde vormen van kanker

Allereerst heeft de WHO in 2015 bewerkt vlees zoals ham, salami en worstjes als “kankerverwekkend” geclassificeerd. Andere producten in deze categorie zijn asbest, sigaretten, alcohol en arseen. Vegans eten natuurlijk geen vlees, waardoor ze een stuk minder risico lopen om kanker te krijgen.

Daarnaast hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat vegans minder risico lopen op prostaat-, borst– en darmkanker. Dat komt doordat veganisten geen gerookte of bewerkte vleessoorten eten en vlees dat op hoge temperaturen is bereid. Dit blijkt een boosdoener te zijn voor deze kankervormen.

Verder heeft onderzoek aangetoond dat het eten van ten minste zeven porties verse fruit en groenten per dag het risico om aan kanker te overlijden tot 15 procent verlaagt. Aangezien veganisten gemiddeld meer groente en fruit eten dan de doorsnee Nederlander, is de kans om aan kanker te overlijden hierdoor ook kleiner.

Tenslotte eten veganisten over het algemeen meer sojaproducten. En sojaproducten kunnen volgens verschillende onderzoeken bescherming bieden tegen borstkanker. Lees de onderzoeken hierhier en hier.

Je hormonen komen in balans

Ben je een vrouw en heb je last van hormoonwisselingen? Dan kan een veganistisch dieet de oplossing zijn! Dierlijke producten zoals melk verhogen volgens deze studie namelijk je oestrogeen-gehaltes. Hoe meer oestrogeen, hoe heviger je moodswings kunnen zijn. Beter om dierlijke producten te vermijden dus!

Het is supergoed voor je huid

Volgens dit onderzoek zorgen zuivelproducten ervoor dat je sneller puistjes krijgt. Een van de voordelen van veganistisch eten is dus een gave huid. Nice!

Het kan helpen tegen migraine

Als je weleens een migraine aanval hebt gehad, weet je dat het niet zomaar hoofdpijn is. Volgens wetenschappers kan zo’n aanval getriggerd worden door bepaalde producten zoals chocolade, alcohol en kaas. In 2 van de 3 producten zit zuivel, wat je als vegan natuurlijk niet eet!

Je gaat er minder van stinken

Vooral de geur van zweet onder je oksels wordt sterk beïnvloed door wat je eet. Dit heeft allemaal te maken de stoffen die je lichaam uitscheidt. Rood vlees is één van de grootste boosdoeners van vieze luchtjes – en dat eet je als veganist natuurlijk niet.

#4 Je leert nieuwe ingrediënten & gerechten kennen

Drie jaar geleden had ik géén idee wat hummus was. Van kikkererwten had ik nog nooit gehoord en van falafel al helemaal niet. Wat een gemis! Dankzij veganisme heb ik nieuwe ingrediënten en producten leren kennen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren super veel vegan producten bijgekomen. Je hebt dus genoeg keuze!

vegan ziekenhuis beiroet

#5 Veganistisch eten kan helpen bij afvallen

Last but not least, een veganistisch eetpatroon kan je helpen met afvallen. Afvallen is natuurlijk niets minder dan een calorietekort creëren. En dat lukt sneller als je plantaardig eet. Veel plantaardige producten bevatten namelijk minder calorieën. Een glas volle melk bevat bijvoorbeeld 160 calorieën, terwijl een glas amandelmelk maar 30 calorieën bevat.

Wat vind jij het grootste voordeel? En denk je dat je nu (vaker) vegan gaat eten?

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen