Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

7 tips voor jouw autovakantie naar Spanje met baby

Wat gaaf! Een autovakantie naar Spanje met je baby. Misschien is dit wel de eerste keer dat jullie met zijn drietjes weg gaan. Ik kan mij best voorstellen dat dit dan spannend is en dat je je afvraagt waar je aan moet denken. In dit artikel geef ik je graag al mijn tips om jouw autovakantie naar Spanje met je baby zo fijn mogelijk te maken!

7 tips voor de rit naar Spanje

Je autovakantie naar Spanje met baby staat voor de boeg: leuk! Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Lees hieronder mijn zeven tips, plus nog wat extra informatie over babyvoeding en luiers in Spanje.

1. Ieder kind is anders

Je bent waarschijnlijk al wel een paar keer op pad geweest met de baby in de auto. Je hebt dan een goede maxicosi, en je weet hoe je kindje reageert op een rit. Laat de planning van je autovakantie naar Spanje daarom ook van je baby afhangen. Want geloof me: rijden met een krijsende baby is geen pretje.

Tip: Hou de achterbank naast de baby vrij. Zo kan jij of je partner eventueel naast de baby zitten om speelgoed, drinken of een speen aan te geven.

2. Geen grote afstanden rijden

Het is belangrijk om niet te veel in één stuk te rijden. Er wordt namelijk afgeraden om een baby te lang in zijn maxi-cosi te laten zitten.

Wij hebben onze autorit naar Spanje zo geregeld dat wij per dag maximaal vier uur onderweg waren. Ook hadden wij na elke twee uur een lange break (tenzij onze baby dan lekker lag te slapen, dan reden we nog een stukje door). En ja, daardoor deden we er vier dagen over om in Spanje te komen. Maar we waren wel alle drie ontspannen!

3. Houdt een flesje en wat eten bij de hand

Wij hadden altijd wat maisfingers als snack bij de hand. Vanaf zes maanden mag je deze aan je baby geven en dit waren echt lifesafers voor ons! Op het moment dat we echt nog wat kilometers moesten maken, kon dit er nog wel voor zorgen dat onze baby even zoet was. Het fijne aan deze snacks is dat ze smelten in de mond. Ze zijn dus veilig voor in de auto! Ook Enige nadeel is dat het wel een beetje een kliederboel kan worden.

Verder geven wij dus de borst, maar als je kunstvoeding gebruikt raad ik je aan om een thermosfles heet water mee te nemen en melkpoeder. Zo maak je ter plekke verse melk en voorkom je dat melk zuur wordt.

Tip: De meeste benzinepompen (in Frankrijk en Duitsland) hebben een magnetron voor als je onderweg eten wilt opwarmen!

4. Comfort is key

Voor een rustige rit is het belangrijk dat de baby zo comfortabel mogelijk is. Trek je baby dus lekker zittende kleren aan. Zoals een zachte joggingbroek!

Verder is het belangrijk dat je niet in de volle zon komt te zitten. Onze auto had toevallig geblindeerde ramen achterin, maar je kunt natuurlijk ook een zonnescherm voor de auto kopen. Of je kunt een handdoek gebruiken. Houdt er ook rekening mee dat de airco niet te hoog staat, want dan kan het juist weer wat fris voor je kleintje zijn. Een simpele deken helpt vaak al een hoop.

5. Zorg voor voldoende vermaak

Om je kindje tijdens de autorit te vermaken, raad ik aan om wat speeltjes bij de hand te hebben. Je kunt deze ook vastbinden aan de maxicosi. Kijk wel uit dat het touw niet te lang is.

Onze baby vond het ook geweldig als er muziek op stond. Je kunt natuurlijk kinderliedjes draaien, maar daar werden we zelf nogal horendol van. Onze baby genoot net zo van Burna Boy en Ronnie Flex, dus dat heeft veel opgestaan!

Hielp niets meer? Dan was het kijken van filmpjes op mijn mobiel/tablet een laatste redmiddel.

6. Slapen in hotels

Ons kindje slaapt bij ons in bed, dus wij hadden een kamer nodig met een tweepersoonsbed. Er zijn een hoop kamers met twee eenpersoonsbedden, dus let daarop bij het boeken!

Slaapt je kindje in zijn eigen bedje? Dan kun je bij de meeste hotels aangeven dat je ook een babybedje nodig hebt. Voor de zekerheid kun je een campingbedje meenemen. Deze zet je super makkelijk op en slaapt je kindje heerlijk in. Wij gebruiken hem ook vaak als box.

Verder namen wij altijd een hotel met ontbijt inbegrepen. Dit was wel zo makkelijk! Voor onze baby namen wij een banaan en babypap mee. Dit mixten we door elkaar en was een perfect ontbijt voor ons kleintje. Door dit stevige ontbijt duurde het ook langer voor hij weer honger kreeg. Kinderstoelen waren in elk hotel aanwezig, maar anders kun je ook gewoon de maxicosi gebruiken.

7. Maak een inpaklijst voor vertrek

Er is niets zo stressvol als op de ochtend van (vroeg) vertrek nog last minute spullen bij elkaar moeten gaan zoeken. En stress is een slecht begin van je reis naar Spanje! Zorg er dus voor dat je de dag voor vertrek alle bagage hebt ingepakt en een lijst klaar hebt van dingen die op het allerlaatste moment ingepakt moeten worden.

Ik had het volgende standaard in mijn tas voor onze baby:

 • Paspoort van ons kindje (tegenwoordig is het voor elke persoon verplicht om een eigen identiteitsbewijs te hebben. Dus ook als je pas een paar maanden oud bent)
 • Schone romper, shirt, broek en sokjes
 • Mutsje en zonnehoedje
 • Luiers en billendoekjes
 • Snacks (maisfingers!)
 • Banaan, ontbijtpap, bakje en lepels van Munchkin
 • Een 360 beker van Munchkin
 • Vitamine D
 • Whitenoise maschine
 • Speeltjes (vooral een rammelaar en stapelbekers waren favoriet)
 • In de EHBO kit: zetpillen, thermometer, sudocreme, neusspray en vaseline

Eten en poepen in Spanje

Tijdens je autovakantie naar Spanje krijg je met een baby sowieso te maken met babyvoeding en luiers. Hoe is dit in Spanje geregeld? Ik vertel je graag meer!

Babyvoeding in Spanje

Zoals ik hierboven schreef, gaven wij borstvoeding tijdens onze reis. Krijgt jouw kindje kunstvoeding? Wees dan gerust; ook hier is babyvoeding volop verkrijgbaar. Wel raad ik je aan om wat extra voeding mee te nemen van Nederland als jouw kindje erg gehecht is aan een bepaald soort. Het assortiment is in Spanje toch anders dan in Nederland. Zelfs als je van hetzelfde merk koopt (bijvoorbeeld Nutrilon).

Luiers in Spanje

Goed nieuws! In Spanje heb je gewoon Pampers, alleen heet het merk hier Dodot. Let alleen wel op welke soort je kiest. Ons beviel de Dodot Activity het beste, terwijl de luiers van Dodot Sensitive regelmatig doorlekten. Luiers heten hier overigens ‘Toallitas’.

En vooral: geniet!

Hoe de autoreis ook verloopt, vergeet vooral niet te genieten! Want als jij dit doet, dan doet jouw baby dat ook.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen