Wist je dat er jaarlijks zo’n 9 miljard kilo plastic in zee terecht komt? Dat is super veel! Gelukkig maken steeds meer reizigers zich druk om het afval dat ze op hun bestemming achterlaten. Voordat ik je vertel hoe je minder plastic gebruikt op reis, wil ik je eerst vertellen waarom we dat zo belangrijk vinden.

Het probleem van plastic
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het plastic dat ooit in de natuur terecht is gekomen, daar nog steeds is. Daarbij zijn mensen de afgelopen jaren steeds meer plastic gaan produceren, waardoor het probleem alleen maar groter geworden is. Geregeld hebben Victor en ik over stranden gewandeld die onder de plastic dopjes en flessen lagen. Doodzonde!
Heel eerlijk: we kunnen (nog) niet zonder plastic. Terwijl ik dit zit te typen op mijn plastic laptop heb ik mijn plastic slippers aan. Op tafel ligt mijn plastic mobiel, plastic zonnebril en een plastic pen. Plastic maakt ook mijn leven een stuk aangenamer.
Maar er zijn ook soorten plastic die je niet nodig hebt op reis: wegwerpplastic! Denk aan wattenstaafjes, petflesjes, rietjes, tasjes, koffiebekers verpakkingen en microplastics in verzorgingsproducten. En laat dit soort plastic nou de grootste bedreiging vormen voor het milieu, de dieren en onze gezondheid. Bijna de helft van alle zwerfvuil aan de kusten is namelijk dit soort plastic.

Minder plastic gebruiken op reis
Er zit maar 1 ding op: niet meer wegwerpplastic gebruiken. En dit is makkelijker dan je denkt! Ook als je op reis bent. Dit zijn 9 tips om minder plastic the gebruiken op reis.
Wil je meer weten over zero-waste artikelen om mee op reis te nemen? Lees het hier!


1. Neem je eigen waterfles mee
Een van de simpelste manieren om minder plastic te gebruiken op reis, is om je eigen waterfles mee te nemen.Deze kun je namelijk steeds opnieuw vullen. Ik ben super fan van het merk CamelBak. Zij verkopen flessen van 1 liter die nog nooit zijn gaan lekken. Ook niet toen ik hem van een hoge rots liet vallen.
Op veel plekken in Europa kun je het kraanwater gewoon drinken en op vliegvelden zijn er vaak kraantjes om je fles te vullen. Zo heb je ook drinkwater in het vliegtuig! Op reis kun je je waterfles bijvullen met gefilterd water voor een klein bedrag. Ter vergelijking: een fles water kost vaak zo’n 1 euro, maar je waterfles hervullen is meestal 0,25 cent. Ook goed voor je portemonnee dus!

2. Koop geen mineraalwater
Als je je waterfles niet met kraanwater kunt vullen, is een waterfilter een goede optie. Deze zorgt ervoor dat je altijd water hebt, ook al is het kraanwater niet drinkbaar. Er zijn inmiddels super veel soorten waterfilters te koop. Bekende merken zijn LifeStraw en ZeroWater. Deze werken erg goed. Met 1 filter kan je zo’n 1000 liter “vies” water drinken. Hoe gaaf! De SteriPen is ook heel handig om je water te zuiveren!

3. Nooit meer plastic rietjes
Rietjes is één van de meest onnodige plastic producten op aarde. Er zijn zoveel alternatieven! Bijvoorbeeld een rietje van bamboe, suikerriet of metaal. Zeg voortaan ‘no straw please’ als je een drankje bestelt. Wil je toch per se een rietje? Neem dan een herbruikbaar rietje mee op reis.


4. Gebruik je eigen tasje
In veel supermarkten in het buitenland krijg je standaard een plastic tas mee. Je kunt dit voorkomen door een eigen linnen of katoenen boodschappentas mee te nemen. Die wegen bijna niks en kun je keer op keer gebruiken. Super handig!


5. Neem een bakje & bestek mee
Bij streetfood kraampjes krijg je vaak je maaltijd in een plastic bakje met plastic bestek. Ook dit kun je weigeren! Neem een herbruikbaar bakje mee zodat het eten daarin kan en gebruik je eigen herbruikbare bestek. Toegegeven, dit kan wat verraste blikken opleveren. Maar who cares? Je bent de wereld aan het redden. Het is sowieso handig om je eigen bakje bij je te hebben. Hier kun je eventuele restjes goed in bewaren!
Hier lees je wat je nog meer kunt doen om voedselverspilling op reis te voorkomen.

6. Koop hervulbare flesjes
Neem je graag je favoriete shampoo en conditioner mee? Doe deze dan in hervulbare flacons! Ze zijn vaak precies groot genoeg om mee te kunnen in de handbagage en herbruikbaar. Hierdoor zijn ze veel beter voor het milieu dan miniverpakkingen die je ook kunt kopen in de winkel.

7. Gebruik geen mini’s in je hotel.
In veel hotels hebben ze plastic flesjes met gratis toiletspullen in de badkamer, zoals shampoo. Zelfs als je maar de helft gebruikt, staan er de volgende dag weer nieuwe producten. De gebruikte flesjes zijn afval en eindigen in de zee. Neem gewoon lekker je eigen shampoo en zeep van thuis mee!

8. Zonnebrand zonder plastic
Wist je dat er ook onzichtbaar plastic is? Dit heet micro-plastic en zit bijvoorbeeld in zonnebrand, scrubs en andere cosmetica. Het is soms even zoeken of ergens microplastic in zit. Op de website van de Plastic Soup Foundation kun je nagaan welke ingrediënten je liever wilt vermijden.
Kies trouwensook altijd voor zonnebrand zonder oxybenzone. Dit is een schadelijke stof waardoor koraal afsterft. Zo bescherm je de natuur en maak je jouw reis al snel een stuk duurzamer!

9. Raap plastic op
Moet je nagaan hoeveel plastic niet in de oceaan terecht komt als iedereen ook maar 1 plastic dop, flesje of zak zou oprapen en in de prullenbak zou stoppen. Het lijkt misschien klein, maar elk stukje plastic dat je oppakt komt in ieder geval niet in de plastic soup terecht.
Tip: installeer de app Litterati op je telefoon en registreer het plastic voordat je het opruimt. Met al deze data probeert de app een afvalvrije wereld te creeeren.
