auto huren Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica: zo doe je dat! (2024 update)

Costa Rica is een van de beste landen ter wereld om een ​​rondreis met de auto te maken. Er zijn onderweg prachtige dingen te zien en de wegen zijn goed. Daarbij kan je overal stoppen waar je maar wilt. Een gaaf uitzichtpunt? Of een aap in de boom gespot? Even een duik nemen in de oceaan? Geen probleem met een huurauto in Costa Rica! Hier lees je al onze ervaringen en tips voor het huren en rijden van een auto in Costa Rica.

Hoe zijn de wegen in Costa Rica?

Goed nieuws! Eigenlijk zijn alle wegen in Costa Rica wel goed om op te rijden. Natuurlijk rijden de snelwegen het allerfijnst, maar ook de wegen door de bergen vond ik prima om te doen.

Waarom je dan overal leest dat een 4×4 in Costa Rica aan te raden is? Omdat de wegen in (en door) het regenseizoen wel erg slecht kunnen worden. Dan veranderen sommige wegen in grote modderpoelen. Tsja, dan wordt het rijden wel een stukje lastiger. Overigens staat bij de allerslechtste vaak een bord met ‘POTHOLES’. En hoewel de wegen in het regenseizoen aanzienlijk slechter zijn, is het met een 4×4 echt hartstikke goed te doen.

Waar huur je het beste een auto?

Google ‘Auto huren in Costa Rica‘ en je krijgt ontiegelijk veel mogelijkheden. De ene nog beter dan de ander. Maar hoe kies je nu de beste en meest betrouwbare? Met deze verhuurders zit je sowieso goed!

Optie 1: SunnyCars
Het fijne bij SunnyCars is dat je de auto volledig verzekerd huurt. Zo hoef je niet bang te zijn voor onverwachte extra kosten. Alles is geregeld! Sunnycars is een Nederlands bedrijf en ze hebben dan ook een uitstekende Nederlandse klantenservice. Wil je een 4×4 huren dan moet je ‘SUV’s’ selecteren.

Optie 2: AmiGO / Thrifty
Een van de redenen waarom wij dit zo’n goede verhuurder vinden, is omdat de voorwaarden van AmiGO heel duidelijk zijn en de auto’s van topkwaliteit. Wanneer je de auto terugbrengt, kan dit makkelijk naar hun locatie naast de luchthaven. Vanaf daar wordt je met een gratis pendelbus naar de airport gebracht. Wil je graag een Nederlands contactpersoon? Boek dan via Hotel Dos Palmas, waarbij Peter en Flor al je vragen beantwoorden! 

Optie 3: Nomad America
Ben je van plan om écht buiten de gebaande paden te gaan en wil je camperen? Dan raden we je aan om een auto te huren bij Nomad America. Naast de 4×4 en rooftop tent, krijg je namelijk ook nog extra’s mee zoals een hangmat, watertank en kookgerei.

Manuel Antonio National Park tips auto

Is een 4×4 auto nodig in Costa Rica?

4×4 en 4WD zijn afkortingen voor vierwielaandrijving (oftewel vierwielaandrijving). Met zo’n auto kan je op bijna overal wel rijden zonder bang te zijn dat je vast komt te staan Het rijdt heel prettig, want omdat je hoger zit heb je veel beter zicht en raak je de onderkant van de auto minder snel bij hobbelige wegen. 

Wil je in het regenseizoen bestemmingen zoals Monteverde of Santa Teresa bezoeken? Dan is een 4×4 echt nodig. In deze omgeving zijn niet alle wegen verhard en kunnen de wegen erg modderig zijn.

Wij hadden een 4×4 gehuurd maar hadden achteraf best een normale auto kunnen huren. Maar een enkele keer waren we echt blij dat we een 4×4 bij ons hadden. Dat was toen we door een grote en diepe plas water moesten rijden. Dit weet je van tevoren natuurlijk niet en wat rust in je hoofd is ook veel waard. Ik zou daarom bij een volgende reis alsnog voor een 4×4 gaan, want zo kun je elke (onverwachte) situatie wel aan! Een 4×4 is wel duurder dan een normale auto. Heb je dus een krap in je budget en reis je niet tijdens het regenseizoen? Dan kan je prima een normale auto huren.

Wat kost een auto huren in Costa Rica?

Hoeveel een auto kost om te huren in Costa Rica is een hele lastige vraag. De prijzen stijgen namelijk enorm tijdens het hoogseizoen. Daarbij zijn de autoprijzen sinds de pandemie ook enorm gestegen, terwijl er juist minder auto’s beschikbaar zijn. Veel verhuurders moeste namelijk een aantal auto’s verkopen om te overleven en kunnen niet zo 123 nieuwe auto’s aanschaffen. Weet je dus zeker dat je met een huurauto Costa Rica wilt verkennen, wacht dan niet te lang met boeken. Dan heb je de grootste kans op een betaalbare auto.

Voor de pandemie hebben wij in 2020 €55 per dag betaald in het hoogseizoen voor een 4×4. Hier zat een volledige verzekering bij. Omdat we 3 weken rondreisden, heeft ons dit €1100 gekost. Gelukkig deelden we het door drie! Buiten het hoogseizoen kon je met een beetje geluk wel een auto voor €20 vinden!

Na de pandemie zou eenzelfde auto (4×4) in het hoogseizoen per dag €94 kosten. Dat is dus voor 3 weken een bedrag van €1988! Hier zit ook volledige verzekering bij. Damn… Het is maar goed dat de ervaring van roadtrippen in Costa Rica zo geweldig is, dat het het geld nog steeds meer dan waard is.

Het hoogseizoen in Costa Rica zijn onze vakantiemaanden. Dan zijn er de meeste reizigers in het land (en is er dus ook de meeste vraag naar huurauto’s).

Overige kosten voor een auto in Costa Rica

Uiteraard moet je ook benzine betalen, anders kom je nergens. Per liter betaal je ongeveer 650 colones (€1). Diesel is goedkoper, maar in vergelijking met buurlanden is het nog steeds vrij prijzig.

De minimale leeftijd voor het huren van een auto in Costa Rica is 21 jaar. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig maar enkel je Nederlandse of Belgische rijbewijs. Ook vragen veel verhuursbedrijven om te betalen met een creditcard die op jouw naam staat. 

Costa Rica auto

Is het goedkoper met de bus?

Een busritje is natuurlijk goedkoper dan de (in ons geval) €55 die wij per dag betaalden voor onze auto. Toch zou ik niet willen zeggen dat reizen met het openbaar vervoer door Costa Rica zoveel goedkoper is dan met de auto. Dat komt door het volgende:

De lokale bus is super goedkoop, maar enorm langzaam. Om de zoveel minuten stopt deze om mensen in- en uit de bus te zetten. Je doet dus uren over een ritje waar je met de auto zo bent. Kostbare tijd die je ook had kunnen besteden aan het verkennen van de nieuwe plek!

De toeristische minivan is qua prijs vergelijkbaar met het huren van een auto (de minivan van San José naar La Fortuna kost bijvoorbeeld ook €55 euro en doet er zo’n 4 uur over). Alleen eenmaal op de nieuwe plek ben je een stuk minder wendbaar. Even naar het strand? Oeh, uitzoeken of het te lopen is, of en waar we fietsen kunnen huren of dat er een bus stopt. Heel eerlijk: daar hadden mijn man en ik geen behoefte aan, wij houden van lekker snel en efficient naar de plek van bestemming. Als een minivan toch hetzelfde kost als een auto, waarom zouden we dan geen auto huren?!

Kortom: als je met de lokale bussen reist is het zeker goedkoper dan met een huurauto. Hier moet je alleen wel de tijd voor hebben!

Bus salento

Is een verzekering nodig?

Bij het boeken van je huurauto kun je ervoor kiezen om de verzekering erbij te nemen. Een volledige verzekering dekt zo’n beetje alles wat je maar kan bedenken. Natuurlijk schade bij een ongeluk, maar ook krassen en de kosten voor de pechhulp! Dat is pas onbezorgd op reis gaan, want je hebt achteraf geen hoge kosten wanneer er wat mis gaat.

Natuurlijk is een verzekering niet verplicht. Weet wel dat als je in Nederland een autoverzekering hebt, deze niet geldig is op je huurauto. Persoonlijk vind ik het wel heel belangrijk om met een verzekering te boeken, want zo hoef ik mij op reis nergens druk om te maken.

Boek je bij SunnyCars, dan boek je altijd inclusief verzekering. Wel zo prettig!

auto huren Costa Rica

Dit zijn de verkeersregels in Costa Rica

De verkeersregels zijn eigenlijk bijna hetzelfde als in Nederland. Dat is lekker want zo hoef je daar niet over na te denken! Je rijdt dus rechts en haalt links in. Omdat er meer bergen in Costa Rica zijn dan in Nederalnd is er ook de regel dat stijgend verkeer voorrang heeft op verkeer dat de berg afdaalt). Verder mag je maximaal 100 km/u rijden op de snelweg. Dit is namelijk beter voor het mileu en alle dieren. Maar geen zorgen; eigenlijk geven ze overal wel goed aan hoe hard je mag. Last but not least; in Costa Rica tanken ze voor je.

auto huren

Navigeren met een huurauto

Het huren van een extra navigatiesysteem is niet nodig, want je kunt ook perfect met je telefoon navigeren! Dit kan met Google Maps of met de gratis app maps.me. Wil je Google Maps gebruiken, maar heb je geen lokale simkaart met internet (of wil je deze niet gebruiken)? Download de route dan voordat je de auto instapt!