Op reis kom je super schattige kinderen tegen die vaak uit volle borst de enige Engelse woorden roepen die ze kennen: “Pen! Candy! Money!” Hoe verleidelijk het ook is om dit te geven, doe het vooral niet! Het klinkt misschien gek, maar zo veroorzaak je alleen maar meer ellende. Lees hier waarom het uitdelen van cadeautjes meer kwaad doet dan goed. En ik geef tips voor wat je wel kunt doen voor deze bedelende kinderen op reis.
Wil je meer weten over duurzaam reizen? Lees het hier.


1. Je leert dat bedelen loont
First things first: je bent vast niet de eerste reiziger die spullen komt uitdelen in een sloppenwijk. Kinderen weten precies wat er gaat gebeuren op het moment dat jij hun wijk binnenkomt. Door cadeautjes uit te delen, leren ze dat bedelen loont. En elke toerist betekend weer een nieuwe kans om cadeaus te krijgen…

2. Kinderen gaan niet meer naar school
Wat vervolgens vaak gebeurd zodra jij uit het zicht verdwenen bent, is dat jouw cadeaus verkocht worden. Hierdoor wordt bedelen een lucratieve handel. Voor gezinnen die het moeilijk hebben is dit extra geld erg welkom. Het gevolg? Kinderen worden van school gehaald om te gaan bedelen. Op school verdienen ze immers geen geld. En daarmee hebben deze kinderen later veel minder kansen op de arbeidsmarkt. Zo herhaalt het probleem zich.

3. De bedelmaffia
Het kan ook nog een stapje erger. In de meeste grote steden is de zogenoemde bedelmaffia actief. Voor deze criminelen moeten kinderen de hele dag bedelen. Vervolgens moeten ze al dat geld meteen weer afstaan aan hen.
Hoe zieliger het kind, hoe meer het oplevert. Kinderen worden dus uitgehongerd of verminkt. Het gebeurd super vaak dat kinderen blindgemaakt worden of dat er een gezonde arm geamputeerd wordt. Puur om meer aan dat kind te verdienen! Er is niets moeilijker dan nee zeggen tegen een bedelend kind met maar één arm, maar je moet er toch niet aan denken dat je dit soort praktijken financiert?!
Overigens komen deze dingen niet alleen in verre landen voor! Volgens de Verenigde Naties (Unicef) komt de bedelmaffia ook in Europa voor.

4. Drugsverslavingen
Het leven op straat is niet makkelijk en al helemaal niet in arme landen. Daar heb je vaak geen instanties waar je een maaltijd kunt krijgen of een daklozencentra zoals het Leger des Huis om te slapen. Om te dealen met het leven op straat raken veel kinderen verslaafd. Wanneer je geld of cadeaus geeft weet je dus nooit of ze geld of drugs gaan kopen. Helaas is dat laatste waarschijnlijker. De vraag is of je daaraan wilt bijdragen door bedelende kinderen op reis geld te geven?

5. Verborgen problemen
Misschien denk je nu: oke ik ga geen geld meer geven, maar snoep kan wel. Daar hebben die criminelen toch niets aan en kan niet gebruikt worden voor verslavingen. Helaas is dit ook niet waar. Juist in arme gebieden is er nog een gevaar: rotte tanden. Deze arme mensen kunnen vaak geen tandarts betalen of er is überhaupt geen tandarts in de omgeving. Hierdoor blijven gaatjes onbehandeld, met alle gevolgen van dien.

6. Jaloezie en pesten
Last but not least; hoeveel snoepjes en cadeautjes je ook meeneemt, je kunt nooit elk kind in het dorp iets geven. Door sommige kinderen wel iets te geven en anderen niet verstoor je de harmonie. Onderlinge jaloezie kan zorgen voor spanningen en pesten.

Wat kun je dan wel doen voor bedelende kinderen op reis?
Gelukkig kun je zeker iets goeds voor deze kinderen en de community doen! Ik vertel je graag hoe je dit zo duurzaam mogelijk doet.
De beste tip die ik je kan geven is: doneer geld of spullen aan een lokale stichting. Daar weten ze het beste wie er het meeste behoefte aan hebben. Zij zorgen ervoor dat jouw donatie goed terecht komt. Je kunt aan je hostel vragen of ze goede, betrouwbare organisaties kennen. Of vraag eens rond in facebook groepen.
Heb je een stichting gevonden? Vraag de stichting dan wat ze écht nodig hebben. Misschien hebben ze meer knuffels dan ze kunnen gebruiken, maar is er juist behoefte aan luiers. Ik weet nog dat ik in Tanzania vrijwilligerswerk deed en dat één van de vrijwilligers een educatief spel meegenomen had. Super lief natuurlijk, maar voor dit spel waren wel batterijen nodig… En die zijn natuurlijk super duur voor arme communities. Niet het beste speelgoed om te doneren.
Het beste is om, zodra je weet waar de stichting behoefte aan heeft, deze spullen te kopen in het land bij lokale winkels. Zo stimuleer je de economie en draag je indirect ook een steentje bij aan het welzijn van die familie. Win win!
