Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Alles wat je moet weten over het prachtige Siurana

Hoog op een bergtop ligt het ongelooflijk schattige bergdorp Siurana. In dit Spaanse dorp geniet je van geweldige uitzichten, schattige straatjes en een interessante geschiedenis. Daarnaast ben je hier ook nog eens binnen handbereik van enkele van de beste klim- en wandelgebieden in Spanje! Lees hier wat er allemaal te doen is in Siurana en waarom je hier zeker heen moet.

Je kunt Siurana alleen bereiken met de auto. Wij huren onze auto altijd bij SunnyCars, omdat je bij hen altijd volledig verzekerd bent. Huur ook jouw auto bij deze super organisatie!

Waarom je naar Siurana moet gaan

Siriuana is prachtig dorpje dat bovenop een bergtop ligt. Overal waar je kijkt wordt je beloond met geweldige uitzichten. Alleen dat is voor mij reden genoeg om hierheen te gaan!

Het beste wat je in Siurana kunt doen, is door de smalle straatjes dwalen, het uitzicht in je op te nemen en bij het café een glas lokale wijn bestellen (of gewoon een frisje).

Houdt er rekening mee dat het tijdens hoogseizoen hier vrij druk zijn. Het is simpelweg zo’n mooie bestemming waar iedereen wel heen wilt en het dorpje erg klein. Daarom wil de burgemeester van Siurana het dorp ook niet laten opnemen in de lijst van de 105 ‘Pueblos más Bonitos de España’ – de 105 mooiste dorpen van Spanje. Niet omdat Siurana hier niet in thuis hoort; maar omdat het de drukte niet aankan.

De laatste Moorse stronghold

Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte op zo’n 730 meter hoog. Omringd door hoge kliffen en rivieren lijkt dit dorp onbereikbaar. Hierdoor leken de Mooren – die Spanje in de achtste eeuw binnenvielen – eeuwenlang onaantastbaar. Siurana was dan ook het laatste Moorse bolwerk in heel Catalonië. Uiteindelijk hebben de Christenen halverwege de twaalfde eeuw Siurana herovert. Daarmee begint ook de lokale legende…

Schets hoe Siurana eruitzag tijdens de Moorse bezetting

De legende van Siurana

De legende van Siurana gaat over de laatste Moorse koningin: Abd-el-Azia. Toen de Christenen Siurana binenvielen, probeerde zij te ontsnappen op haar paard. Helaas voor de Moorse koningin werd zij opgemerkt door Spaanse soldaten. Na een wilde achtervolging dreven de soldaten haar in het nauw op de klif.

Abd-el-Azia besluit met haar paard van de klif te springen. Alles beter dan gevangen genomen te worden. Het dier zet vlak voor de afsprong zijn hoeven zo krachtig in de grond, dat de afdruk ervan (met een beetje fantasie) nog steeds zichtbaar is. In het dor[ zie je een bordje ‘salt de la reine’ staan, verwijzend naar de klif.

Wandelen in Siurana

Als je iets actievers wilt doen dan rondslenteren in dit prachtige dorp, dan heb je geluk! Je kunt hier namelijk ook geweldig wandelen. Omringd door de bergketens Monstant en Prades zijn er meerdere gave hikes te doen. Vergeet dus niet om je wandelschoenen mee te nemen.

Lokals gaven ons de tip om te wandelen vanaf Siurana naar het dorp Conudella (of andersom). Dit is een mooie route van zo’n 6 kilometer. Je bevindt je in de bergen, dus houdt rekening met flinke klimmen en dalen.

Ultiem klimgebied

Wist je dat dit gebied ook een mekka voor klimmers is? Hier heb je enkele van de meest uitdagende routes ter wereld. Als je goed kijkt zie je al snel klimmers tegen de rotsen!

Ben je geen ervaren klimmer? Dan zijn er ook enkele beginnersroutes die je kunt uitproberen.

Foto: cc by-sa Michael131977 (Wikimedia Commons)

Hoe kom je er?

Je kunt enkel met de (huur)auto naar Siurana gaan – er rijden geen bussen. De rit is relatief eenvoudig, maar er zitten wel veel bochten in de weg. Mijn advies: rijd langzaam en geniet van het geweldige uitzicht. Oh en neem een suprimal als je last hebt van wagenziekte!

Er is een parkeerplaats naast het dorp waar je voor 3 euro (cash only) kunt staan.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen