Must do: een bezoek aan de Maya hoofdstad Tikal

Diep in de jungle ligt Tikal, de heilige Maya hoofdstad waar onwijs veel ruïnes en tempels te vinden zijn. In 1848 werd de stad ontdekt door ontdekkingsreizigers en sinds 1979 staat Tikal op de UNESCO werelderfgoed als cultuur én natuurerfgoed. Oftewel: werkelijk alles in dit park is beschermd! Sommige bouwwerken zijn vervallen en niet erg groot, terwijl anderen gedeeltelijk gerestaureerd zijn. Allen laten je fantaseren over de verleden tijd. Tikal is zonder twijfel een hoogtepunt van je reis door Guatemala! Reken op minimaal een volle dag om Tikal te zien.

TIP: Op zaterdag en zondag is het heel druk in Tikal, dus probeer doordeweeks te gaan.

Hoe bezoek je Tikal?

Tikal ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Flores vandaan. In Flores zijn ongelofelijk veel aanbieders om je naar Tikal te brengen. Een transport retourticket kost 70 Quetzales (€8,50). We raden je aan om altijd een retour ticket te kopen, ook als je een nacht wilt overnachten in Tikal. Een enkeltje vanaf Tikal naar Flores is namelijk erg duur! 

De vertrektijden van de bus zijn als volgt: 03:30 uur, 04:30 uur, 06:00 uur, 08:00 uur, 10:00 uur.

Het park sluit om 18:00 uur en om deze tijd gaat ook de laatste bus terug naar Flores. Als je een gids wilt, betaal je hier in Flores 100 Quetzales (€12) per persoon voor.

TIP: Koop in Flores alleen een transport ticket en vraag aan de gids of je mag aansluiten. Op deze manier hoef je geen commissiekosten voor de tour te betalen en is het stukken goedkoper!

_MG_9253

Tickets & zonsopkomst

Een entree ticket kost 150 Quetzales (€18) per persoon. Veel mensen willen graag de zonsopkomst en/of de zonsondergang vanaf Tikal zien. Wij hebben dit niet gedaan, omdat wij van een aantal mensen hadden gehoord dat dit erg overrated is. Ook moet je maar net geluk hebben met het weer. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een dik wolkendek is, waardoor je (bijna) niets ziet.

Wil je wel graag de zonsopgang zien, dan moet je om 03:30 de bus nemen en ben je verplicht om met een gids naar Tikal te gaan. Een gids kost vanaf Flores nog eens 100 (€12) Quetzales per persoon, bovenop de entreeprijs. Je entreeticket voor de zonsopgang moet je uiterlijk een dag van te voren regelen, aangezien het loket bij Tikal pas om 06:00 uur open is. Vergeet je een ticket van te voren te kopen, dan mis je dus de zonsopkomst.

Je entree ticket kun je bij de entree van Tikal kopen tussen 06:00-18:00 uur, maar kun je ook kopen via een touroperator of bij de Banrural Bank in Flores. Dit is vooral handig als je de zonsopgang wilt zien! Wanneer je een ticket koopt voor entree na 15:00 uur, dan mag je met datzelfde ticket de dag erna ook Tikal bezoeken. Zo kan je zowel de zonsondergang als de zonsopkomst in Tikal meemaken. Check dit wel altijd even goed want soms veranderen ze de regels.

TIP: Vergeet je paspoort niet! Dit heb je nodig om je mee te legitimeren bij het bezoek aan Tikal.

TIP: Er is in of nabij Tikal National Park geen pinautomaat. Neem dus voldoende cash mee.

bezoek Tikal

De tempels van Tikal

Alle ruïnes in Tikal hebben een naam of een nummer. Niet alle tempels staan goed aangegeven met bordjes, waardoor het soms even zoeken kan zijn voor je bij de juiste tempel bent. Toch is dit ook wel weer de charme van Tikal, want hierdoor kun je ‘per ongeluk’ iets heel moois ontdekken! Hieronder vertellen we je meer over de bekendste tempels tijdens je bezoek aan Tikal.

TIP: Download de app maps.me. Hiermee kun je makkelijk de verschillende tempels vinden. Liever een kaart in je handen? Deze is te koop bij de entree.

_MG_9264

Grand Plaza

Dit is de meest bekende plek van heel Tikal. Ooit werden hier de ceremoniële activiteiten van de Maya’s gehouden. Dit is ook de reden dat alleen hier menselijke skeletten gevonden zijn, waarschijnlijk waren dit offers. Deze botten liggen nu opgebaard in een museum.

TIP: hier kun je ook wat drinken kopen, een drankje kost 10 Quetzales (€1,20)

Tempel I

Tempel I is te vinden op het Grand Plaza en lijkt op een piramide. Rondom de piramide staan oeroude bomen waarin geregeld toekans en papegaaien te spotten zijn. Dit maakt het de indrukwekkendste en bekendste tempel van het Grand Plaza. Vroeger was dit de tempel voor de Jaguar Priester, vandaar dat deze tempel ook wel de Temple of the Grand Jaguar genoemd wordt.

Tempel II

Deze ruïne staat recht tegenover Tempel I en staat ook bekend als Temple of the Masks. Deze tempel kun je beklimmen via een steile houten trap. Eenmaal boven krijg je een prachtig uitzicht over het Grand Plaza, ander ruïnes en een stuk Jungle.

Tempel III

Deze tempel is de laatste grote tempel die in Tikal gebouwd is. Archeologen geloven dat het graf van de laatste belangrijke heerser Chi’taam in deze tempel ligt. Dit graf is echter (nog) niet gevonden. Deze tempel heet ook wel de tempel van de Jaguar Priest.

_MG_9299

Tempel IV

Dit is de hoogste tempel in heel Tikal en is zo’n 70 meter hoog. Vanaf de top krijg je een prachtig uitzicht over de Jungle en andere (hoge) ruïnes. Dit is de allerbeste plaats om de zonsopgang of -ondergang te zien! De tempel staat ook bekend als Temple of the Two Headed Snake. Dit komt doordat er vroeger een stenen kunstwerk was, waar een persoon op stond met twee slangen. Tegenwoordig is dit kunstwerk in een museum te vinden.

TIP: hier kun je ook wat drinken kopen, een drankje kost 10 Quetzales (€1,20)

Tempel V

Het indrukwekkende aan deze tempel is het uitzicht vanaf de top. Vanaf hier kijk je namelijk uit over de toppen van de tempels en de Jungle. Hoewel dit niet de hoogste tempel is, is de klim vrij zwaar.

Wilde Dieren spotten

Tikal is absoluut de beste plek in Guatemala om dieren in het wild te spotten. Naast de tientallen toekans en papegaaien die wij op het Gran Plaza zagen, zagen we ook verschillende slinger-en brulapen, neusberen en andere vogelsoorten. Het meest speciale dier dat in de jungle bij Tikal leeft is de jaguar, maar de kans dat je deze in het wild ziet is heel erg klein.

_MG_9292
Brulaap Costa Rica

Wat neem je mee naar een bezoek aan Tikal?

Er zijn een paar dingen die je écht niet mag vergeten als je een bezoek aan Tikal gaat brengen. Welke dit zijn vind je hieronder:

  • Paspoort (dit is nodig om je mee te legitimeren en een entree ticket te kunnen kopen)
  • Voldoende water (je kan in het park maar op twee plekken water kopen)
  • Lunch en/of snacks (in het park kan je géén eten kopen. Vlak buiten het park kan dit wel).
  • Camera
  • Zaklamp (als je de zonsopgang/zonsondergang gaat bekijken)
_MG_9232