Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Dit wil jij: 4 dagen varen langs de prachtige San Blas eilanden

Beeld je dit in: witte zandstranden, helderblauw water, vriendelijke inheemse bevolking en heel veel palmbomen. Dat klinkt als paradijs of niet? Wat nu als wij je vertellen dat dit precies is wat je je voor kunt stellen bij de San Blas eilanden. Dat wil je toch niet missen?! In dit artikel lees je alles over de boottocht langs deze geweldige San Blas eilanden.

IMG-20200126-WA0035

Van Colombia naar Panama (of andersom)

Het is niet mogelijk om over land de grens tussen Colombia en Panama over te steken. Dit gebied is volledig begroeid met jungle. Je zult dus moeten vliegen óf een San Blas boottour maken. Vliegtickets zijn niet goedkoop en je betaalt voor een geweldige meerdaagse ervaring vaak maar 100€ meer. Dan is je keuze snel gemaakt toch?

Je kunt op twee manieren met de boot reizen: met een zeilboot of met een speedboot. Als je gaat zeilen ben je in de meeste gevallen zo’n 5 dagen onderweg, waarbij je gemiddeld 2 nachten op een San Blas eiland doorbrengt. De kosten voor een bordercrossing met de zeilboot liggen rond de $450 en $600 (afhankelijk van de luxe van je schip en cabin). Deze boottour hoef je niet ver van te voren te regelen, aangezien er in Cartagena en in Panama-Stad genoeg aanbieders zijn. De kwaliteit verschilt wel enorm, dus bekijk altijd goed de reviews op bijvoorbeeld Tripadvisor.

Met de speedboot doe je 4 dagen over de reis, waarbij je elke nacht op een ander San Blas eiland slaapt. Wij hebben met San Blas Adventures de oversteek gemaakt en waren hier enorm tevreden over. De kosten voor een bordercrossing met San Blas Adventures kost $445. Dit is exclusief reiskosten naar het begin- en eindpunt van de tour. Overnachting, eten en gefilterd water is bij de tour inbegrepen, maar snacks en andere drankjes zijn voor eigen rekening. Zorg er wel voor dat je deze tour ruim van tevoren boekt, want hij kan snel vol zitten!

boottocht San Blas
boottocht San Blas

Zeilboot of Speedboot?

Tsja, dit is altijd, want beide boten hebben voor- en nadelen. Een groot voordeel van de speedboot is het feit dat je hier niet zeeziek van wordt. Een speedboot knalt namelijk met volle vaart op de golven, terwijl een zeilboot veel meer aan het ‘wiegen’ is. Juist dit zachte wiegen zorgt voor veel misselijkheid bij mensen. Een ander voordeel van de speedboot is dat je gemiddeld maar 2-3 uur door op zee doorbrengt. Minder lang op zee = minder kans op zeeziekte en meer tijd op de eilanden!

Een voordeel van de zeilboot is het feit dat dit over het algemeen veel luxer is dan de speedboot ervaring. Met de speedboottour van San Blas Adventures zijn er bijvoorbeeld alleen maar ‘bucketshowers’ waarbij je, zoals de naam al zegt, een emmer water over jezelf heen gooit als zijnde douche. Ook slaap je tijdens de speedboottour geregeld in hangmatten.

TIP: de beste manier om in een hangmat te slapen is om er diagonaal in te gaan liggen. Zo heb je meer ruimte in je hangmat en ligt je hangmat veel platter/beter!

Dus, welke boottocht door San Blas is nu beter? Wij raden 100% de speedboot tour aan. Ja hierbij wordt regelmatig omhoog geveerd wat voor je rug niet prettig is en ja, het is stukken minder luxe. Daar staat wel tegenover dat je niet zeeziek wordt en je maar zo’n 2 uur per dag op de boot te vinden bent. Je kunt dus veel meer tijd op de bounty eilanden doorbrengen en de inheemse bevolking leren kennen. De San Blas eilanden zijn één groot avontuur en dat moet je gewoon volledig mee kunnen maken (en niet kotsmisselijk). En zeg nou zelf: wie heeft een luxe douche nodig als je ’s ochtends een duik in helderblauw water kunt nemen?!

boottocht San Blas Group

Ontmoet De Kuna Yala

De San Blas eilanden bestaan uit 357 bounty-eilanden tussen de Caribische kust van Panama en Colombia. Hoewel de meeste eilanden onbewoond zijn, wonen op een aantal eilanden de inheemse Kuna indianen. Tijdens de boottocht door San Blas zul je enkele ook ontmoeten. De Kuna’s zijn een zeer vriendelijk en gastvrij volk dat volledig volgens hun eigen wetten leeft. Wist je bijvoorbeeld dat alle kokosnoten op het eiland aan hun toebehoren en dat dit hun betaalmiddel naar de overheid is? Met de trip van San Blas Adventures breng je de nachten bij de Kuna’s door. Omdat één van de eigenaars van San Blas Adventures zelf ook Kuna is, merk je dat er nauw samengewerkt wordt en er veel wederzijds respect is. Hierdoor staan de Kuna’s ook veel meer open voor contact, wat voor een unieke ervaring zorgt. Wij hadden dit niet willen missen!

_MG_6960

Zomerseizoen = windseizoen

Reis je in de maanden december tot april? Dan kun je rekenen op een extra ruige zee. Het gaat er soms echt wild aan toe, want de golven zijn in deze tijd van het jaar soms wel meters hoog. Dit maakt ook gelijk dat de speedboottour een echt avontuur is. Je moet tijdens dit seizoen je bagage extra goed waterdicht verpakken. Hiervoor worden grote, stevige vuilniszakken verkocht (een regenhoes is echt onvoldoende!). Breekbare dingen zoals een fles rum kun je het beste bij de hand houden (of nog beter: overgieten in een drinkfles).

TIP 1: houd rekening met extra reistijd. Het kan voorkomen dat je een dag langer op een eiland moet blijven, omdat de golven te hoog zijn om te varen. Veiligheid gaat boven alles!

TIP 2: zorg voor een plek achterin de boot. Hier zit je het meest stabiel, waardoor je ook minder hoog gelanceerd wordt. Je rug zal je dankbaar zijn!

IMG-20200127-WA0019

Wat moet je meenemen op de boottocht door San Blas?

Zo min mogelijk! Als je besluit om de speedboottour van San Blas Adventures te doen, dan zul je tijdens de trip alleen bij je handbagage kunnen. Je grote backpacks worden namelijk op een aparte boot vervoerd. Dit is wat je in ieder geval in je handbagage moet stoppen:

 • 2 of 3 setjes kleren
  Als het ene setje nat is, kun je het andere setje dragen.
 • Lange broek, trui en sokken
  Je slaapt een paar keer in een hangmat. Hoewel het overdag heerlijk warm is, kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen.
 • Zwemkleren en slippers
  Dit spreekt voor zich.
 • Handdoek en/of Sarong
  Om je mee af te drogen en op het strand te liggen
 • Zonnebrand en aftersun
  De zon is supersterk, dus zorg voor goede bescherming!
 • Snacks
  Hoewel je lekkere en uitgebreide maaltijden krijgt, is het altijd fijn om wat te snacken te hebben. Bij San Blas Adventures hadden we elke keer goede vegetarische en veganistische maaltijden!
 • 3 kopieën van je passpoort
  Dit is nodig voor de immigratie.
 • Dollars
  Een soda, biertje en kokosnoot kosten 1 of 2 dollar (verschilt per eiland).
_MG_7079
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen