Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Kosten en budget in Costa Rica: dit kan jij verwachten

Costa Rica is niet goedkoop, zeker niet als je het vergelijkt met andere landen in Midden-Amerika. Moet je het land daarom overslaan? Nee! Het is misschien een van de duurdere landen, het is ook een van de mooiste. Hier lees je alles over de kosten in Costa Rica, zodat jij goed weet wat je kunt verwachten.

In Costa Rica wordt betaald met de Costa Ricaanse Colon, maar ook met de Amerikaanse dollar. Wij hebben in dit artikel de kosten voor het gemak in euro’s vertaald. Tijdens onze reis was 1 euro zo’n 740 CRC/1,22 dollar waard. De huidige wisselkoers vind je hier.

wat te doen Santa Teresa

Ultieme tip om geld te besparen in Costa Rica

Zoals ik hierboven schreef is de lokale munteenheid in Costa Rica de Colones. Bespaar op transactiekosten door je euro’s om te zetten in Colones met een Wise-kaart. Dit is een speciale betaalpas. Met deze kaart kun je Colonos opnemen bij een geldautomaat in Costa Rica of je kunt met de kaart betalen bij de meeste winkels. en restaurants. Sommige restaurants brengen standaard USD in rekening. Probeer dit te voorkomen, want het scheelt enorm in je portemonnee als je vraagt om Colones in rekening te brengen. Ontvang hier een Wise-kaart; het is gratis!

Kies bij het opnemen van geld altijd voor continue without conversion en betaal in de lokale valuta (colones). Dit scheelt veel geld, aangezien je eigen bank altijd een gunstigere koers heeft.

Kosten Costa Rica
Costa Rica Colones

Hostels & Hotels

Er zijn in Costa Rica veel fijne hostels en hotels. Waar je slaapt kan echter wel veel invloed hebben op je budget. Accommodaties vormden op onze reis één van onze grootste kostenposten. Over het algemeen zijn dit de kosten in Costa Rica voor een slaapplek:

 • Een bed op een slaapzaal kost ongeveer 10 tot 15 euro per nacht.
 • Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je gemiddeld 30 tot 50 euro per nacht.
 • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je uiteraard zo duur te maken als je zelf wilt. Gemiddeld beginnen prijzen bij 70 euro per nacht

Vergeet ook niet te kijken op AirBnb, hier vind je soms geweldige accommodaties voor dezelfde prijs als een ho(s)tel! Zeker als je met een grote groep mensen reist.

Eten & Drinken

Eten was onze tweede grootste kostenpost tijdens onze reis. De kosten in Costa Rica voor eten en drinken kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je elke keer uit eten gaat. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:

 • Ontbijt: Voor een typisch Costa Ricaans ontbijt (Gallo Pinto) betaal je tussen de 1,50€ tot 3€. Voor een Westers ontbijt (pannenkoeken met fruit) betaal je zo’n €5.
 • Lunch en avondeten: Als je vega eet, kom je vaak terecht in de wat meer Westerse/toeristische restaurants. Hier betaal je helaas snel meer voor een maaltijd. Reken op zo’n 20€ voor een hoofdgerecht. Let op: bij veel restaurants betaal je 10% service charge bovenop de prijs die op de menu kaart staat.
 • Extra: Voor snacks, fruitdrankjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 10€ per dag te rekenen. Een lokaal biertje kost €4, een import biertje kost €6. Koffie kun je voor €1,50 tot €3 bestellen. Een verse fruitshake kost zo’n €3,50.

Gelukkig kun je besparen op het eten, omdat de meeste accommodatie keukens hebben die je kunt gebruiken. Boodschappen zijn qua prijs vergelijkbaar met Nederland, maar je bent hoe dan ook goedkoper uit met avondeten.

Vegan Santa Teresa

Tours

De prijzen voor activiteiten en entree voor bezienswaardigheden wisselen enorm in Costa Rica. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt. Hoeveel geld je kwijt zal zijn voor activiteiten is dus sterk afhankelijk van wat je allemaal wil gaan doen en hoeveel je wilt gaan doen!

Entree voor Nationale Parken
Costa Rica barst van de schitterende nationale parken en voor 9 van de 10 parken moet je entree betalen. Een overzicht:

 • Hangbruggen van Mistico bij La Fortuna: 24€
 • Monteverde Cloud Forest: 20€
 • Arenal Volcano Track: 10€
 • Manuel Antonio National Park: 14€
 • Cahuita: op basis van donatie, minimaal 5€
Manuel Antonio National Park Tips

Activiteiten
Daarnaast is er veel verschil in de kwaliteit van de activiteiten. Je kan bijvoorbeeld in Monteverde al voor €40 ziplinen. Kies je echter voor de duurdere tour van €80, dan ga je van vele hogere en meerdere ziplines. Hierdoor is waarschijnlijk je ervaring een stuk beter. Nog een voorbeeld: in La Fortuna ga je hoogstwaarschijnlijk ook één of meerdere hotsprings bezoeken. Je kan ervoor kiezen om een middag te gaan relaxen in de gratis hotspring of om een dag naar een luxe hotspring te gaan voor €70.

Tours
Sommige activiteiten moet je wel met een tour doen in Costa Rica. Simpelweg omdat je er anders niet kunt komen, je de spullen niet hebt of omdat het verplicht is. Een overzicht:

 • 1 dag naar Corcovado National Park met gids: vanaf 95€
 • 2 dagen naar Corcovado National Park met gids: vanaf 250€
 • Nestelende schildpadden bekijken in Tortuguero: 10€
 • Walvissen spotten in Uvita: 80€
 • Surfen in Santa Teresa: 50€
Corcovado National Park

Vervoer

De kosten voor de lokale bussen in Costa Rica vallen enorm mee als je het vergelijkt met de andere kosten. Voor een busrit van 5 uur in een lokale bus ben je rond de €6 kwijt. De toeristenbussen (shuttle bussen) zijn daarentegen belachelijk duur. Je betaalt makkelijk €60 voor hetzelfde ritje. Het voordeel hiervan is dat ze direct naar de bestemming rijden en niet via San Jose. Dat scheelt weer reistijd!

Wat ons betreft kun je het beste met een huurauto door Costa Rica reizen. Hiermee heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Inclusief verzekering zal je voor een 4×4 zo’n €30-60 per dag kwijt zijn. De prijs hangt heel erg af of je reist in het hoogseizoen. Een volle tank benzine kost per keer ongeveer €40 en hier kun je zo’n 5 uur mee rijden op Costa Ricaans tempo.

auto huren Costa Rica

Ons dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 75 euro per persoon per dag uitgegeven.

Voor 3 weken rondreizen in Costa Rica hebben wij dus 1575 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets).

Al met al kan je de kosten redelijk laag houden wanneer je niet al te veel doet en veel zelf kookt. Maar je bent waarschijnlijk maar één keer in Costa Rica en wilt er natuurlijk alles uithalen wat erin zit. Als je alles bij elkaar optelt, dan ben je gemiddeld zo’n €40 tot €50 per dag kwijt als lowbudget reiziger. Slaap je graag in een eigen kamer, doe je veel activiteiten en ga je wat vaker uiteten bij Westerse (vega) restaurants? Dan moet je rekenen op €60 tot €100 per dag.

Brulaap Costa Rica
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen