Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Opgelet! Dit zijn de beste tips voor Corcovado National Park

Altijd al de droom gehad om veel wildlife te spotten? Dan is dit de perfecte plek. Nog nooit heb ik zoveel dieren gespot als in het Corcovado National Park in Costa Rica. Hier lees je alles wat je moet weten over deze heerlijke plek!

Corcovado National Park tips

Wat is het Corcovado National Park?

Corcovado is een beschermd natuurpark in het zuidwesten van Costa Rica.  Het park stond vroeger bekend om het vele goud dat in de rivieren lag, waardoor er een hoop gekapt werd. Tot de regering ingreep! Beetje bij beetje werd de grond gekocht en teruggegeven aan de natuur. Tegenwoordig kun je hier prachtige wandelingen maken. Door de extreme luchtvochtigheid leven hier ontzettend veel dieren én is het park dichtbegroeid. Corcovado bestaat zowel uit strand als uit jungle. Tijdens een lange hike door het park, wissel je de heerlijke lege stranden af met de pracht en praal van de jungle. Zwemmen kun je hier alleen niet, want de stroming is heel sterk en er zitten haaien en krokodillen in het water. 

Uitleg over de verschillende tours

Belangrijke informatie: om het Corcovado Nationaal Park te bezoeken, moet je met een gids op pad gaan. Het is sinds 2014 verboden zonder gids te gaan, dus dan weet je dat alvast! Dit is overigens alleen maar beter, want met een gids zie je veel meer dieren en hoef je niet bang te zijn om te verdwalen. 

Je kunt één, twee of drie dagen hiken door het Corcovado National Park. Hoewel elke tour een mooie ervaring is, is een twee- of driedaagse tocht zóveel vetter dan een dag. Als je het beste van Corcovado National Park wilt ervaren, dan is het echt de moeite waard om de nacht door te brengen. Bovendien besteed je dan meer tijd in het park en zo heb je ook meer kans om gave dieren te spotten. Wij boekten onze tour met OSA Wild en waren daar zeer tevreden over. 

Wil je een meerdaagse hike maken? Boek dan op tijd! In de enige rangerlodge waar je kunt slapen, La Sirena, is er beperkt plek. Wij boekten enkele dagen van tevoren en hadden geluk dat er nog plek was. Je kunt beter wat eerder boeken, zeker in het hoogseizoen!

Hoe kom je in Corcovado National Park?

Hoe je in Corcovado komt, hangt heel erg af van welke tour je kiest en vanaf welk startpunt deze tour begint. Er zijn twee startpunten: het dorp Drake Bay en het dorp Puerto Jimenez. Hieronder leg ik uitgebreid uit hoe je in beide dorpen komt. 

Over het algemeen is het wat makkelijker om vanuit Drake Bay een tour naar Corcovado te maken. Daarbij gaan veel mensen die maar een dagje naar Corcovado willen vanuit Drake Bay hier naar toe. Hierdoor is het absoluut toeristischer.

Mijn tip? Kies een tour vanuit Drake Bay als je niet lang de tijd hebt of als je niet een goede wandelaar bent. Wil je buiten de gebaande paden lopen, kom je liever geen andere toeristen tegen en vind je 20 kilometer op een dag hiken leuk? Dan kun je beter vanuit Puerto Jimenez je tour starten. 

OSA Wild Corcovado National Park map

Hoe kom je in Corcovado vanaf Drake Bay?

Om in Drake Bay te komen, zul je eerst naar het dorpje Sierpe moeten afreizen. Vanaf hier neem je de boot naar Drake Bay. De boottocht duurt maar een uur en kost 15$ per persoon. De boot vertrekt om 11:30 en 15:30 uur, maar tussendoor vaart er soms ook een boot als er veel toeristen zijn.

Als je een auto hebt is het natuurlijk hartstikke simpel om in Sierpe te komen. Je vult gewoon de navigatie in. In Sierpe is een bewaakte parkeerplaats waar je voor $6 per dag je auto kunt neerzetten. Reis je met de bus? Dan neem je de bus naar het dorp Palmar Norte, aangezien de meeste routes hierheen gaan. Vanaf Palmar Norte gaan nog enkele bussen naar Sierpe, maar je kunt ook een taxi pakken. De bus kost 15$ en doet er vanaf San José 6 uur over. 

Eenmaal in Drake Bay kan de tour starten! Vanaf Drake Bay neem je de boot naar San Pedrillo of naar La Sirena, twee rangerlodges in Corcovado. Naar welke rangerlodge je de boot neemt, hangt wederom af van je gekozen tour. Vanaf de rangerlodge begint de hike! Wij raden je overigens wel aan om 1 nachtje te slapen in Drake Bay voor je met de tour begint, want anders kan het best wel stressen zijn om op tijd in Drake Bay te komen vanaf Sierpe. Ook wil je natuurlijk uitgerust aan de tour beginnen.

Hoe kom je in Corcovado vanaf Puerto Jimenez?

Begint jouw tour vanuit het dorp Puerto Jimenez en reis je met de auto? Dan heb je geluk, want hier kun je makkelijk heen rijden. Zorg wel dat je een 4×4 auto hebt, want dat heb je wel nodig in dit gebied. Reis je met het bus? Dan kun je gewoon  rechtstreeks naar Puerto Jimenez afreizen. Dit is een vrij populaire route. Vanuit San José gaat de bus 2x en kost je dit 15$. Je zit dan zo’n 8 uur in de bus.

Wil je liever met de boot naar Puerto Jimenez? Dan moet je naar het plaatsje Golfito gaan. Vanaf daar gaat de boot 2x per dag naar Puerto Jimenez en kost 4$. Je kunt overigens ook met een speedboot gaan, maar dat is duur en zonde van je geld.

Eenmaal aangekomen in Puerto Jimenez, slaap je hier een nachtje. De volgende ochtend rij je vanaf Puerto Jimenez naar Carate. Carate is het startpunt van de hike door Corcovado áls je vanuit Puerto Jimenez komt. De rit is erg hobbelig en niet heel comfortabel, maar het is een goede optie als je geen eigen 4×4 drive hebt. Heb je dit wel? Dan kun je ook zelf naar Carate rijden. In dat geval stapt de gids bij je in. In Carate kun je je huurauto parkeren in een bewaakte parkeerplaats voor de komende twee of drie dagen. Hier betaal je een paar dollar per dag voor.

Wildlife spotten: succes gegarandeerd

In het Corcovado Nationaal Park leven super veel verschillende dieren, wat betekent dat de kans ontzettend groot is dat je veel wildlife spot. Zo kun je onder andere de volgende dieren tegen het lijf lopen:

 • Tapirs
 • Poema’s
 • Krokodillen
 • Slangen
 • Wasberen
 • Witsnuitneusberen
 • Miereneters
 • Brulapen
 • Doodshoofdaapjes
 • Slingerapen
 • Witschouderkapucijnapen
 • Roofvogels
 • Hagedissen
 • Leguanen
 • Spinnen
 • Kikkers
 • Vleermuizen
 • Agoeti’s

Om een poema te spotten moet je wel héél veel geluk hebben. Je kunt je dan ook voorstellen hoe blij wij waren dat ons dit gelukt was! De vier genoemde apen zijn trouwens alle apensoorten die in Costa Rica leven. En uiteraard spot je in het Corcovado Nationaal Park ook enorm veel vogels, er zijn hele trekkingen op gebaseerd. Speciaal voor de vogelliefhebber!

Corcovado National Park

Is het zwaar?

De tours & routes die je loopt verschillen heel erg! Het is dus lastig om te zeggen hoe zwaar het lopen door Corcovado National Park is. Bij de tours vanuit Puerto Jimenez maak je best veel kilometers op een dag (minstens 20 kilometer) en moet je soms best haasten om op tijd een rivier over te steken. Anders is het water te hoog of de stroming te sterk. Hier moet je dus wel een redelijke conditie voor hebben. Tegelijkertijd is dit ook een stuk avontuurlijker en kom je minder toeristen tegen. 

Bij de tours vanuit Drake Bay heb je het voordeel dat je direct met de boot naar de rangerslodge La Sirena gaat. Je hoeft dit dus allemaal niet te lopen, wat een tour uit Drake Bay stukken aantrekkelijker maakt voor mensen met een minder goede conditie. Rondom La Sirena kun je gelukkig genoeg wildlife spotten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ervaring hierdoor minder zal zijn. 

Gelukkig wandel je veel vlak in Corcovado, wat ideaal is als je veel wildlife wilt spotten! Ook stop je natuurlijk regelmatig om al het moois te bewonderen, dus er zijn genoeg breaks. 

Hoeveel kost een tour door Corcovado?

Tours door het Corcovado National Park zijn niet goedkoop, maar het is het echt meer dan waard! Een tweedaagse tour kost gemiddeld rond de $250 per persoon. Voor een driedaagse tour betaal je zo’n 380$. Een dagtour is gemiddeld $95 per persoon. 

De prijzen bij OSA Wild zijn inclusief overnachting, toegangsbewijs en entreegeld door het park, maar exclusief maaltijden. Bij Sirena betaal je hier per maaltijd zo’n $20 voor, zelf koken is helaas niet mogelijk. Officieel mag je ook geen eigen eten meenemen, maar wij hebben dit stiekem wel gedaan. Wij hebben hierdoor flink op kosten weten te besparen, door een berg boterhammen met pindakaas en snacks mee te nemen. Zo hoefden we alleen voor het avondeten te betalen. Het avondeten in Sirena is een buffet waarbij je kunt kiezen wat je wilt hebben. Super makkelijk dus voor vegetariërs en veganisten! 

Dit zijn de regels in Corcovado National Park

Het Corcovado Nationaal Park is een beschermd gebied, wat betekent dat je je hier aan een aantal regels moet houden. Dit zijn de belangrijkste: 

 • Je moet het park betreden met een officiële gids. 
 • Je hebt een toegangsbewijs nodig (maar vrijwel altijd regelt de gids deze voor je).
 • Het is verboden om de dieren in het park aan te raden of te voeren. Blijf altijd op een paar meter afstand. 
 • Je mag na het avondeten niet meer hiken door het park. Daarom gaat bijna iedereen vanaf 05.00 uur weer van start: de officiële tijd om weer te mogen wandelen.
 • Afval is uit den boze! Je zult ook zien dat alle rangers plastic en ander afval oprapen als zij door het park lopen. Ook staan er op verschillende locaties bakken, waar je afval in kunt gooien als je dit ergens tegenkomt.
 • Neem niets uit het park mee als souvenir; laat de natuur lekker met rust.
 • Je mag geen eten meenemen. Enkele snacks worden wel toegestaan. 

Wat neem je mee?

Neem alleen het noodzakelijke mee op de trekking door het Corcovado Nationaal Park, anders ga je na twee of drie dagen hiken echt last van je rug krijgen. Je moet natuurlijk zelf alle spullen dragen. De volgende spullen zijn in ieder geval een must: 

 • Een fijne dagrugzak waar al je spullen inpassen. 
 • Goede wandelschoenen. Ik raad echt af om op sneakers te gaan, want na uren lopen krijg je hier behoorlijk last van.
 • Een powerbank. In La Sirena kan je amper opladen en het is wel zo fijn als je een volle telefoon en camera hebt.
 • DEET, want je bent in de jungle!
 • Zonnebrand, zeker voor het lange stuk op het strand (zonder schaduw).
 • Een reizigershanddoek voor als je ‘s avonds gaat douchen in de lodge. Deze droogt stukken sneller en neemt minder ruimte in. 
 • Een zaklamp, handig voor ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg. Je wilt natuurlijk niet de batterij van je telefoon gebruiken!
 • Een schoon shirt en ondergoed
 • De noodzakelijke toiletspullen. 
 • Wat snacks zoals energierepen. 
 • Een waterfles, want je kunt water bijvullen bij Sirena en zo draag je bij aan het gebruiken van minder plastic. 
 • Voldoende water, want dat is nou eenmaal vrij belangrijk.
 • Last but not least: je camera! Nergens anders ga je zoveel foto’s willen maken als hier. 

Wat doe je met de rest van je spullen?

Als je met de auto reist kun je het beste gewoon je spullen achterlaten in je auto. De parkeerplekken zijn namelijk bewaakt. Reis je met het openbaar vervoer? Dan raad ik aan bij je laatste overnachting je spullen achter te laten. Vraag gewoon even of dit voor een paar dagen mag. Dit betekent wel dat je sowieso moet terugkeren naar de plek waar je ook bent begonnen, maar dat doen de meeste mensen toch al. 

Bekijk ook onze video!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen