Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Waarom een creditcard nodig is op reis

Een creditcard is eigenlijk een must voor elke reiziger. In Nederland kun je overal wel terecht met je pinpas, maar dit is lang niet overal in de wereld zo. Het is daarom altijd aan te raden om ook een creditcard bij je te hebben. Lees hieronder precies waarom een creditcard nodig is op reis!

In deze situaties is een creditcard nodig op reis

Wij hebben altijd onze creditcard mee op reis. Soms gebruiken we hem vet lang niet en dan ineens weer veel. Soms heb je een creditcard gewoon echt nodig op reis. Hieronder lees je wanneer wij super blij waren dat we er eentje hadden.

Een creditcard is nodig op reis omdat het je allereerst een hoop zekerheid geeft. Wij hebben onze creditcard en pinpas altijd op een andere plek. Stel, onze pinpas is gestolen, dan hebben we altijd nog onze creditcard in de backpack. We hoeven dan niet te stressen om geld, hoe fijn is dat!

Daarnaast is een creditcard soms ook nodig als je een vlucht wilt boeken bij een buitenlandse maatschappij of als je een auto wilt huren. Dan is het toch wel erg fijn dat je deze gewoon hebt!

Als laatste is het zo dat je niet bij alle pinautomaten kan betalen met je pinpas, maar bijna altijd wel met een creditcard. Wat er ook gebeurd op reis, je hebt altijd beschikking tot geld en dat is best wel fijn toch?

De voordelen van een creditcard

Het allergrootste voordeel van een credit card is dat je altijd een backup hebt als je pinpas niet werkt of gestolen is. Daarnaast kun je bij veel meer pinautomaten terecht dan met je pinpas. Wel zo prettig als je snel cash nodig hebt!

Een ander voordeel van een creditcard is dat je aankopen minimaal 180 dagen verzekerd zijn tegen verlies, diefstal en beschadiging. Koop je dus een duur artikel zoals een nieuwe telefoon? Gebruik dan je creditcard! Nog een voordeel van een creditcard: stel je koopt iets online en het wordt niet geleverd? Dan kun je met een creditcard je geld gewoon terug krijgen!

De nadelen van een creditcard

Er zijn eigenlijk maar 2 grote nadelen van een creditcard. Ten eerste kan het soms moeilijk zijn om een creditcard te krijgen, bijvoorbeeld wanneer je een (studie) schuld hebt. Kun je geen standaard creditcard krijgen? Dan raden we je aan om een prepaid creditcard te nemen. Op deze creditcard zet je zelf geld voor je hem kunt gebruiken.

Het tweede (en het grootste) nadeel van een creditcard is dat cash geld opnemen super duur is. Je moet namelijk geld betalen om geld te kunnen pinnen. Pin je in een andere valuta dan de euro? Dan betaal je nog meer geld hiervoor! Geld cash pinnen kun je dus beter alleen in noodgevallen doen.

Wanneer gebruik je de creditcard?

We raden je aan om je creditcard zo min mogelijk te gebruiken en pas als het écht nodig is geld op te nemen of ermee te betalen. Je gebruikt de creditcard dus vooral als je op bepaalde plekken geen geld kunt opnemen met je Nederlandse pinpas (vergeet deze niet op wereld te zetten). Ook is het aan te raden om je creditcard te gebruiken bij het doen van grote uitgaven in het buitenland, want met een creditcard heb je automatisch een aankoopverzekering (vaak voor 180 dagen).

Hoe duur is een creditcard nu echt?

Een creditcard heeft meerdere kosten. Dit zijn de jaarlijkse kosten, kosten voor pinnen en kosten voor geld opnemen buiten de eurozone. Hieronder geven we een korte toelichting. Dan weet je precies waar je aan toe bent!

Jaarlijkse kosten

De jaarlijkse kosten van een creditcard verschillen enorm per aanbieder. Gemiddeld betaal je €15 per jaar, maar je hebt ook veel duurdere kaarten. Vaak geldt: hoe duurder de jaarlijkse kosten van je creditcard, hoe hoger je bestedingslimiet (hoeveel geld je maximaal kan uitgeven per maand) en hoe langer je spullen na aankoop verzekerd zijn.

Kosten voor pinnen

Pinnen met een creditcard is super duur. En dan bedoelen we niet als je online een hotelkamer boekt, maar alleen als je cash opneemt bij een pinautomaat. Creditcards brengen altijd een extra bedrag in rekening, ongeacht of je veel of weinig pint. Deze pinkosten zijn gemiddeld €4,50 per keer, zelfs als je maar €20 pint. Gebruik je creditcard daarom nooit om contant geld op te nemen, tenzij het niet anders kan!

Kosten voor betalen in een andere valuta dan de euro

Ben je op reis in een land dat niet betaald met euro’s? Dan betaal je altijd kosten voor het omwisselen van valuta (bijvoorbeeld van euro’s naar dollars). Dit wordt de wisselkoersopslag genoemd. Er word een vast percentage over het bedrag dat je betaalt in rekening gebracht. Dit percentage verschilt per creditcard, maar is vaak tussen de 1,5 en 2,5%. Als je dus in New York een telefoon van €500 koopt en je moet 2% wisselkoers betalen, dan betaal je dus uiteindelijk €510 voor die telefoon.

Kosten voor rente?

Het internet staat vol met enge verhalen over hoge rentes en verborgen kosten van creditcards. Deze zijn alleen waar als je zelf niet goed oplet! Je betaalt alleen rente als je ervoor kiest om het geld gespreid (dus in meerdere maanden) terug te betalen. Betaal je het geld in 1x terug? Dan betaal je dus nooit rente. Hier hoef je dus niet bang voor te zijn!

Welke creditcard aanvragen?

Via deze site kun je makkelijk alle creditcards vergelijken. Zo kun je een creditcard kiezen die aan jouw wensen voldoet!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen