Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

De 16 Beste Tips Om Duurzaam Te Reizen

Duurzaamheid én reizen zijn twee dingen die vaak niet samen gaan. Met de vluchten, nachtbussen en tal van andere activiteiten ben jij eigenlijk extra vervuilend voor onze aardbol. Het klinkt een beetje hard, maar milieuvriendelijk reizen bestaat eigenlijk niet… Gelukkig kun je jouw voetafdruk minimaliseren! Lees hieronder onze beste tips om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Voor ons betekent duurzaam reizen dat je bewuste keuzes maakt en zoveel mogelijk rekening houdt met de natuur en lokale bevolking.

1. Ga met het openbaar vervoer

Wist je dat je tot wel 90% CO2-uitstoot kunt besparen door met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig? Dat is een hele hoop. Zeker als je bedenkt dat een retourvlucht van Amsterdam naar Spanje qua CO2-uitstoot gelijk staat aan het draaien van 670 wasjes en 230 keer douchen! Echt duurzaam reizen doe je dus door met het openbaar vervoer te gaan.

Bus salento

2. Boek een rechtstreekse vlucht

Eerlijk, reizen per trein of bus is heel lastig als je naar een verre bestemming zoals Colombia gaat. Toch zijn er zeker mogelijkheden om jouw vlucht zo duurzaam mogelijk te maken. Boek bijvoorbeeld een rechtstreekse vlucht! Met een overstap vlieg je namelijk vaak met een omweg. Hierdoor is de CO2-uitstoot hoger.

3. Vlieg economy class

Business class vliegen betekent meer luxe en (been)ruimte. Maar, hoe meer ruimte jij inneemt, hoe meer CO2-uitstoot er in verhouding door jou komt. Kies dus niet voor extra luxe en vlieg economy class! Dat is ook nog eens goedkoper.

4. Kies voor een duurzame vliegmaatschappij

Het type vliegtuig, de motoren, het aantal stoelen… het telt allemaal mee bij hoe duurzaam een vlucht is. Aan de hand van de Atmosfair Airline Index wordt berekend hoe duurzaam een vliegmaatschappij is. Hieruit blijkt dat KLM best goed scoort op duurzaamheid! Maak dus een bewuste keuze met welke maatschappij je vliegt.

5. Boek via FlyGRN

Wist je dat je al duurzamer kan vliegen door via de juiste aanbieder te boeken? Er zijn ontzettend veel aanbieders zoals Skyscanner en Cheaptickets. De minder bekende vergelijkingssite FlyGRN is de enige die na het boeken van jouw vlucht investeert in CO2-compensatieprojecten. Zeker waard om hier ook een kijkje te nemen!

Dit is géén affiliate link, maar wij hebben hier via via hele goede verhalen over gehoord.

Bestemmingen vegareizen

6. Kies voor CO2 compensatie

Heb je al een vlucht geboekt? Compenseer dan de CO2-uitstoot van je vlucht! Je betaalt dan een extra bedrag dat wordt berekend door de hoeveelheid brandstof van jouw vlucht te bepalen en dan de gemiddelde CO2-uitstoot per passagier te berekenen. Bij FlyGRN wordt er bij elke ton CO2 geïnvesteerd in de bouw van zonnepanelen in India. Deze dienen ter vervanging van fossiele energie.

7. Doe aan Slow Travel

Reis indien mogelijk voor langere periodes in plaats van meerdere korte citytrips te maken. Een groot deel van het probleem zit namelijk in de hoeveelheid uitstoot van transport. Hoe langzamer en minder vaak je je verplaatst, hoe meer duurzaam je aan het reizen bent. Dit is natuurlijk ook een geweldig excuus als je baas je vraagt waarom je in hemelsnaam zo lang vakantie nodig hebt.

afstellen backpack

8. Slaap in ecohotels

Een van de manieren om jouw voetafdruk te verkleinen, is door te verblijven in ecohostels. Er bestaan veel hostels die hier speciaal om bekend staan. Zo wekken ze zelf hun energie op, verbouwen ze hun eigen voedsel en zorgen ze ervoor dat afval gecomposteerd wordt. Ook wordt de lokale bevolking zoveel mogelijk betrokken.

9. Eet zoveel mogelijk vega

De vleesindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Een goed excuus om zoveel mogelijk hippe vega-restaurantjes te zoeken en ondersteunen. Lees hier over al onze ervaringen met vega restaurants in het buitenland!

10. Gebruik zo min mogelijk plastic

Plastic is een serieuze bedreiging voor de natuur. Het is niet biologisch afbreekbaar en is vrijwel niet te verwerken. Gebruik dus zo min mogelijk plastic als je op reis bent! Neem je eigen boodschappentas mee, koop een herbruikbare waterfles en gebruik géén rietjes.

11. Maak gebruik van de zon

Koop een powerbank op zonne-energie en laad zo je telefoon en camera zo op. Deze van Waka Waka vinden wij erg fijn. Probeer natuurlijk überhaupt zuinig om te gaan met energie en niet onnodig de airconditioning aan te laten.

Duurzaam reizen

12. Bescherm de natuur

Houd je van hiken? Volg dan aangegeven routes zodat je de natuur niet beschadigt. Ook de oceaan verdient extra aandacht. Raak koraal niet aan als je gaat snorkelen en kies voor zonnebrand zonder oxybenzone. Dit is een schadelijke stof waardoor koraal afsterft. Zo bescherm je de natuur en maak je jouw reis al snel een stuk duurzamer!

13. Zo groen mogelijk

Wandel en/of fiets zoveel mogelijk! Moet je lange stukken reizen? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer. Dit is stukken beter voor het milieu dan een binnenlandse vlucht. Daarnaast bespaart het je ook nog eens geld en je ziet wat van de omgeving.

14. Respecteer de lokale bevolking

Op reis is het belangrijk om de lokale bevolking en de tradities te respecteren. Je bent te gast en soms zul je je iets moeten aanpassen. In gelovige gebieden is het daarom verstandig om bedekkende kleding mee te nemen. Steun verder de bevolking door boodschappen te doen op de lokale markt. Zo verdienen zij ook nog wat aan jou!

15. Deel geen pennen uit

Als je bedelende kinderen spullen gaat geven, leer je ze dat bedelen loont. Je kan beter doneren aan een lokale organisatie of een school. Zo heeft de hele community er profijt van. Daarnaast weten zij ook het beste wat er nodig is.

Lees ook: Dit moet jij weten voor je geeft aan bedelende kinderen

Wil je graag spullen doneren? Koop deze dan ter plekke bij een lokale winkel, in plaats van ze mee te nemen uit Nederland. Zo steun je ook de lokale winkels!

16. Boycott dierenleed

En als laatste: boycott dieronvriendelijke attracties zoals olifantenritten en het nemen van foto’s met (vaak gedrogeerde) apen, tijgers of slangen. Helaas blijven deze praktijken bestaan zolang mensen bereid zijn hier geld te betalen. Als er geen animo voor is, zal dit dierenleed snel voorbij zijn!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen