Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

De Valle de Cocora lopen, zó doe je dat

De Valle de Cocora is een van de meest indrukwekkende valleien ter wereld, waar palmbomen van wel 60 meter groeien! Om hier te komen zijn er twee gave wandelroutes . Wij geven je in dit artikel de beste tips om Valle de Cocora te lopen. 

Valle-de-Cocora-Colombia-Palmbomen-Reizen-2

Hoe kom je vanuit Salento bij de Valle de Cocora

Op het centrale plein van Salento staat een loket waar je tickets voor vervoer (heen en terug) kunt kopen naar de Valle de Cocora. Dit kost 8.000COP per persoon. In de praktijk vertrekken de jeeps wanneer ze vol zitten, maar de officiële vertrektijden zijn als volgt: 

06:10 uur, 07:30 uur, 08:30 uur, 09:30 uur, 10:30 uur, 11:30 uur, 12:30 uur, 13:30-14:30 uur (afhankelijk hoe snel de jeep vol zit), 15:30-16:30 uur (afhankelijk hoe snel de jeep vol zit), 17:30 uur. 

Wij raden je aan om in de ochtend te gaan, zodat je genoeg de tijd hebt om de Valle de Cocora te lopen. Daarnaast gaan de meeste mensen ’s ochtends naar de vallei, waardoor je niet lang hoeft te wachten tot de jeep vol zit. Vol is ook echt vol, het kan best voorkomen dat je achterop de jeep moet gaan staan. Na zo’n 20 minuten rijden kom je aan op een parkeerplaats. Dit is het start- en eindpunt van de wandelroute door de vallei.  

wat te doen Salento
Valle de Cocora

Twee wandelroutes

Er zijn twee wandelroutes die je kunt lopen door de vallei: de korte en de lange route. De lange route kunnen wij je ten zeerste aanraden, omdat deze route je meeneemt door de jungle en je bij deze route ook de optie hebt om naar een boerderij vol met kolibries te gaan. Hoe leuk! De lange route duurt ongeveer 6 uur (met pauzes), de korte route 30 tot 45 minuten.

Zodra je de parkeerplaats afloopt, zie je een weg die rechtdoor loopt en een pad dat rechts afslaat bij een blauw hek. Wil je de lange (en meest populaire) wandelroute volgen, dan moet je door het blauwe hek naar rechts lopen. Liever de korte route lopen (direct naar de vallei)? Dan moet je rechtdoor! 

Salento-Wandelroute-Valle-de-Cocora-Colombia-2

De lange wandelroute (AANRADER)

Het begin van deze wandeling is voornamelijk vlak, waarbij je van de zijkant tegen de Valle de Cocora aankijkt. Een mooi voorproefje op wat je later te zien gaat krijgen! Dit gedeelte is prima te lopen en niet al te stijl. Als het geregend heeft kan wel erg modderig zijn. Tijdens deze wandeling kom je langs een post waar je entree moet betalen, dit kost 3.000COP per persoon. 

Op een gegeven moment ga je de Jungle in en begint het avontuur. Tijdens dit gedeelte loop je over hangbruggen (let op, één persoon per keer) en begin je al een beetje omhoog te klimmen. Op een gegeven moment kom je op een kruising waar je de optie hebt om rechtsaf te slaan naar de kolibrie boerderij, of je pad verder omhoog te vervolgen richting de vallei. Deze optie staat duidelijk aangegeven, niet te missen dus!  

Eenmaal boven vind je een klein café waar je wat koffie, chocolademelk of thee kunt drinken. Je bent nu op 2860 meter hoogte, dus geniet vooral van het uitzicht! Zodra je weer opgeladen bent, vervolg je de brede weg naar beneden, richting de vallei. Volg niet het smalle pad met het hek aan je linkerhand, want dit pad brengt je terug naar het begin zonder dat je de vallei bezocht hebt! 

Terwijl je naar beneden loopt, vind je nog enkele viewpoints aan je linkerkant (ook wel mirador genoemd). Ook moet je hier een tweede keer ‘entree’ betalen, wat 4.000COP per persoon kost. Uiteindelijk kom je bij de prachtige vallei uit en is het een kwestie van genieten. Wil je weer terug? Dan moet je simpelweg het pad naar beneden volgen. Op die manier kom je uit bij de parkeerplaats, waar enkele jeeps te wachten staan om mensen terug te brengen naar Salento.  

Valle-de-Cocora-Salento-wandelroute-lang-2
Salento

De korte wandelroute

Heb je weinig tijd, zin of energie? Dan kun je ook de korte route lopen die je meteen naar de vallei brengt. Ga vanaf de parkeerplaats rechtdoor en volg het brede pad. Blijf dit pad volgen! Na zo’n 30 á 45 minuten kom je bij de vallei uit. Onderweg kom je langs een soort loket waar je ‘entree’ moet betalen, dit is 4.000COP per persoon.

Ben je begonnen met de korte route, maar wil je eigenlijk nog wel meer zien? Dan kun je uiteraard terug via de ‘lange route’. Je loopt dan helemaal omhoog naar het café, waarna je door het hek gaat, richting de Jungle en naar beneden loopt.

Reizen-Valle-de-Cocora-Salento-Colombia-2

Wat neem je mee naar de Valle de Cocora?

Een paar dingen zijn essentieel om mee te nemen als je naar de Valle de Cocora gaat:  

Lunch en water 
Je zal een geruime tijd aan het wandelen zijn, dus voldoende eten en drinken is erg belangrijk. Bij ‘Brunch de Salento’ kun je heerlijke lunchpakketten kopen voor 15.000COP! 

Zonnebrand, trui en poncho 
Op het weer in Valle de Cocora is eigenlijk geen peil te trekken. Het kan het ene moment super warm zijn, terwijl het het volgende moment aan het regenen is. Neem dus altijd een poncho en trui mee voor als het regent en afkoelt, maar ook zonnebrand aangezien je vrij hoog en dicht op de evenaar zit. Je kunt hier super snel verbranden! 

-10.000COP per persoon
Dit heb je nodig om de ‘entree’ mee te betalen. 

Dichte schoenen 
Vooral als je de lange route loopt moet je toch wel een aardig stukje klimmen en zul je zo nu en dan door modderige paden lopen. Dat is écht geen goed idee op slippers, dus doe vooral je gympen aan. In sommige hostels verhuren ze ook kaplaarzen, maar dat vonden wij niet nodig. 

Camera 
Dit is een van de mooiste valleien die wij ooit gezien hebben, dus een camera (of mobiel) is onmisbaar. 

Reizen-Valle-de-Cocora-Salento-Wandelen-2

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen