Er is niets waar ik gelukkiger van wordt, dan van goed nieuws. Vooral in een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bossen gekapt worden alsof het niets is. Dan mag er wel een lekkere dosis positiviteit overheen. Vandaag deel ik het geweldige nieuws dat een aantal landen wegwerpplastic verboden hebben. En vergis je niet; dat zijn er al een heleboel!
Het gevaar van plastic soep
In de laatste jaren is de vervuiling van de aarde, en daarmee de vervuiling van de oceanen, erg toegnomen. Het kreeg zelf een naam: de plastic soep.
Een grote boosdoener voor deze plastic soep, is het zogenoemde wegwerpplastic. Dit is plastic dat je (zoals de naam suggereert) maar een keer gebruikt. Rietjes die één keer zijn gebruikt, dunne boodschappen tasjes, wattenstaafjes… noem maar op. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 50 procent (!) van al het afval dat in zee rondzwerft, wegwerpplastic is. Zonde en onnodig!
Must read: 9 Simpele Tips Om Minder Plastic Op Reis Te Gebruiken

Landen verbieden wegwerpplastic
Dat de plastic soup onhoudbaar is, weten we stiekem allemaal. Gelukkig denken een aantal regeringen hier net zo over en maken ze hier beleid voor. Hoog tijd om daarbij stil te staan!
Europese Unie
Om te beginnen met onze eigen EU. Misschien heb je het een en ander al gemerkt! Eind 2018 ging de kogel door de kerk: vanaf 2021 wordt wegwerpplastic in de EU verbannen. Dit wordt er verboden:
- Wattenstaafjes van plastic
- Plastic borden en bestek
- Rietjes
- Roerstaafjes van plastic
- Ballonstokjes
- Ultralichte plastic zakjes
- Piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen
Bali
Rond diezelfde tijd, eind 2018, werd ook in Bali besloten wegwerpplastic te verbieden. Ze waren alleen een stuk sneller dan de EU met het invoeren: de regel ging in in 2019.
Het eiland heeft namelijk geen goed recyclesysteem. Veel afval wordt verbrand, op de grond gegooid of in rivieren gedumpt. Uiteindelijk belandt al dit plastic in zee, tussen al het mooie koraal waar toeristen voor komen. Extra belangrijk voor Bali om de zee schoon te houden dus!
De plastic variant van deze producten worden níet meer gebruikt:
- Rietjes
- Piepschuim
- Tasjes
- Verpakkingen
- Bekertjes
Caribisch Nederland
Vanaf 2021 zijn plastic tasjes, bestek, rietjes en dekseltjes verboden in Caribisch Nederland. Wegwerpplastic zal dus niet meer verkocht worden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De 3 eilandbesturen tekenen een afspraak met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).
Canada
Net als de EU, gaat ook Canada per 2021 beginnen met de ban van wegwerpplastic. Canada is een enorm land, maar heeft ‘slechts’ 35 miljoen inwoners. Toch wordt er elke dag zo’n 34 miljoen plastic zakjes weggegooid. De maatregel is hier dus meer dan welkom!
De Canadese regering verbiedt straks dezelfde producten als de EU doet.

Toekomstplannen voor deze landen
Het goede nieuws houdt niet op! Er zijn namelijk nóg twee landen die wegwerpplastic gaan verbieden.
Engeland
Dit najaar wil de Engelse overheid aan een plan werken om het gebruik van dit wegwerpplastic in te perken, het liefst al binnen een paar jaar. uit onderzoek blijkt namelijk dat Britse burgers, naast Amerikanen, degenen zijn die wereldwijd het meeste plastic verspillen. Niet iets om trots op te zijn…
Engeland is van plan om bekers, borden en bestek van plastic te verbieden. Daarnaast maakt de Britse overheid plannen voor een belasting op plastic verpakkingen, wat van start gaat vanaf april 2022. Bedrijven die minder dan 30 procent gerecycled materiaal gebruiken, moeten 200 pond betalen voor iedere ton plastic. Hiermee hoopt de overheid het gebruik van gerecycled materiaal aan te moedigen.
India
India is één van de grootste landen ter wereld, en daarmee ook een land dat zorgt voor veel vervuiling. Helemaal als het gaat om plastic. De Indiase overheid heeft daarom besloten om het produceren van wegwerpplastic te verbieden. En na volgend jaar (2022) is ook het gebruik van deze plastic producten niet meer toegestaan:
- Plastic bekers
- Borden en schaaltjes van plastic
- Plastic rietjes

Geen plastic tasjes meer
Daarnaast zijn er ook nog een aantal landen bezig met een ban op het weggeven van gratis plastic tasjes. Die regel werd eerder ook ingevoerd in Nederland. Nu zijn ook Kenia, Kaapverdië en Californië daarmee aan de slag. Kaapverdië is het enige land dat, naast een verbod op het gebruik van gratis plastic tasjes, óók een verbod op de productie invoerde.
Natuurlijk zijn er nog héél veel landen die dit voorbeeld kunnen volgen, maar dit is in elk geval alvast een geweldig begin!