Ben jij een dierenvriend? Dan kun je vast niet wachten om exotische dieren te ontmoeten. Maar soms is dierenleed zo goed verborgen dat zelfs de grootste animal lover niet doorheeft dat hij per ongeluk bijdraagt aan veel ellende. Daarom deel ik vandaag 8 keer dierenleed op reis. Zo draag jij hier niet aan bij!

1. Schadelijke souvenirs
Een ivoren souvenir klinkt misschien super gaaf. Maar wist je dat het een hoop dierenleed veroorzaakt? Elk jaar worden zo’n 30.000 olifanten en 1200 neushoorns afgeslacht. Alleen om hun ivoren slagtanden en hoorns te kunnen hebben! Helaas zullen dit soort praktijken blijven bestaan, zolang toeristen deze spullen willen kopen.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere souvenirs! Bijvoorbeeld portemonnee’s van slangenleer, sieraden met haaientanden, kommen van schildpadden of traditionele medicijnen van tijgerbotten.

2. Exotische maaltijden
Ik kan me goed voorstellen dat het als avontuurlijke reiziger interessant is om gerechten van exotische dieren een keer te proberen. Denk toch goed na voor je dit besteld!
Neem bijvoorbeeld haaienvinnensoep. Elk jaar worden de vinnen van miljoenen haaien afgesneden. De dieren worden vervolgens bloedend terug in zee gegooid, waar ze een langzame, pijnlijke dood sterven. Wil je nog steeds zó graag haaienvinnensoep proberen?
Als er een exotisch dier op het menu staat moet je je eerst afvragen of het een bedreigde diersoort is. Dat kun je gewoon googelen. Als het antwoord ‘ja’ is kun je het beter niet eten. Net als hierboven geldt: zolang er vraag is, zal dit gerecht op de menu kaart blijven.

3. Selfies met dieren
Het poseren met dieren lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig, maar niets is minder waar. Deze dieren worden op jonge leeftijd uit het wild weggerukt bij hun moeder. Daarna worden ze afgericht en verminkt zodat ze braaf poseren en toeristen geen kwaad kunnen doen.
Schenk geen aandacht aan mensen die je aanbieden om op de foto te gaan met exotische dieren en maak vooral geen foto’s. Anders moedig je deze dingen alleen maar aan. Zolang mensen zulke foto’s willen hebben, zal deze vorm van dierenleed op reis blijven bestaan.
Ik zie tegenwoordig ook veel foto’s van mensen die zeesterren uit het water tillen. Zeesterren zijn levende dieren en ze hebben constant water nodig. Als je ze dus uit het water haalt, ook al is het maar voor een minuutje, laat je ze lijden. Beeld je even in dat iemand je zomaar in een kamer stopt zonder zuurstof. Geen fijn gevoel, toch? Laat die zeesterren dus lekker liggen in de zee.


4. Zo’n beetje alles met olifanten
Houd je van olifanten en wil je ze graag in het echt zien? Doe dan alsjeblieft goed je research voor je naar een “opvang” park gaat. Het kan namelijk zijn dat je alsnog onbedoeld bijdraagt aan dierenleed op reis.
Olifantentoerisme is voor veel mensen de enige manier om geld te verdienen en hun gezin te onderhouden. Maar om dit mogelijk te maken wordt de wil van olifanten hardhandig gebroken. Dit wordt ook wel ‘the crush’ genoemd. Zo stellen de dieren zich voorgoed onderdanig op aan de mens en kunnen ze gebruikt worden voor het toerisme.
Tegenwoordig is het (gelukkig!) steeds bekender dat het maken van een ritje op een olifant overduidelijk dierenleed is. Maar hoewel toeristen geen ritjes meer maken, willen ze nog wel graag knuffelen, badderen en spelen met de dieren. En hier heb je nog steeds olifanten voor nodig.
De zogenoemde ‘Buy to rescue’ is inmiddels uitgegroeid tot een super winstgevende business. Smokkelaars vangen en martelen nog steeds olifanten, omdat er nu bedrijven zijn die de mishandelde dieren van ze kopen.
Wil je graag olifanten zien? World Animal Protection doet veel onderzoek naar olifanten-opvangkampen en heeft een lijst met parken Azië waar je met een gerust hart naartoe kunt gaan!

5. Knuffelen met welpjes
Knuffelen met leeuwenwelpjes lijkt super leuk. Maar het is niet zo schattig als het lijkt! Urenlang gaan de welpjes van toerist naar toerist die even met ze kunnen troetelen. De leeuwtjes ervaren veel stress omdat ze de hele tijd door vreemden aangeraakt worden en weg zijn bij hun moeder.
Als de leeuwtjes te groot zijn om mee te knuffelen, kunnen toeristen een stukje gaan wandelen met ze. Totaal onnodig, want dat kunnen deze leeuwen prima zelf!
Zijn ze volwassen? Dan leveren ze niks meer op. Vaak worden ze dan verkocht aan parken waar trofeejagers de dieren mogen vermoorden. Bij deze vorm van ‘canned hunting’, maakt de leeuw geen schijn van kans tegenover de jager. Hij is tenslotte gewend aan mensen en gaat er dus niet vandoor als de jager zijn of haar geweer op de leeuw richt.
Conclusie: aai geen leeuwen. Bekijk ze liever met een mooie safari in hun eigen leefomgeving!

6. Zwemmen met dolfijnen en walvissen
Er zijn wat mij betreft twee vormen van dierenleed als het gaat om zwemmen met dolfijnen. Dit zijn de aquaria en onverantwoorde boottochten. Ik zal over beide wat vertellen.
Ten eerste de aquaria. Regeringen over de hele wereld erkennen dat het houden van dolfijnen in aquaria voor entertainment niet goed is. Als toerist kun je deze shows beter vermijden. In gevangenschap leren de dolfijnen onnatuurlijke trucjes. Deze leren ze doordat ze vaak honger hebben en voedsel de beloning is voor het doen van een kunstje. Daarnaast ervaren ze heel veel stress en spanning door de aanwezigheid en aanraking van mensen. Ze kunnen zich daardoor minder goed voortplanten.
De tweede vorm van dierenleed zijn onverantwoorde boottochten om wilde dolfijnen te zien. Ik heb helaas in 2015 geen goede organisatie gekozen toen ik in Zanzibar, Tanzania, dolfijnen ging “spotten”. Dit werd een soort heksenjacht waarbij veels te veel boten de dolfijnen opjoegen en toeristen constant het water insprongen. Not done en hier wil ik jou voor behoeden!
Ga je dus een boottocht maken om wilde dolfijnen te bewonderen? Dan is het super belangrijk dat je gaat met een organisatie die verantwoorde tours aanbiedt. Dat betekent dat ze de dieren niet opjagen, dat er niet teveel boten het water zijn en dat ze op afstand blijven. Ook moeten ze duidelijk aangeven aan onwetende toeristen dat in het water springen niet de bedoeling is. Je komt erachter of een organisatie verantwoorde tours aanbiedt door navraag te doen bij de organisatie en check de reviews op Tripadvisor.

7. Haaien spotten in een kooi
Kooiduiken met haaien staat op veel bucketlisten. Ik raad het je alleen niet aan. Op de lange termijn veroorzaakt het veel leed. En niet alleen voor de haaien! Dit komt door het volgende:
In bijvoorbeeld Zuid-Afrika zijn er super veel organisaties bij wie je kunt gaan kooiduiken. Omdat er zoveel concurrentie is, moeten al die organisaties wel de garantie bieden dat je een haai te zien krijgt. Dat doen ze door vis en bloed in het water te gooien. De slimme roofdieren kunnen de geur van bloed en vis al van ver ruiken en komen opgefokt op de prooi af. Dat herhaalt zich meerdere keren, dag in dag uit. Het gevolg? Agressieve en gestreste haaien die mensen nu associeren met voedsel. Levensgevaarlijk voor surfers en badgasten in dezelfde regio!
Niets is mooier dan een haai in zijn natuurlijk leefomgeving zien. Dus wie graag een haai van dichtbij wilt zien zonder bij te dragen aan dierenleed op reis: er zijn genoeg duikcentra die dit kunnen bieden. Zonder bakken bloed.

8. Naar “opvangcentra” gaan
De zogenaamde ‘opvangcentra’ waar ‘geredde’ dieren worden gehouden zijn lang niet altijd zo onschuldig als ze lijken. In veel van deze centra wordt namelijk met de dieren gefokt. Deze worden vaak verkocht aan knuffelboerderijen. Ook opvangcentra waar gekruiste dieren te vinden zijn, zoals ligers, zijn niet oké. Niet heengaan dus!
Het kan helaas snel fout gaan. Zo zijn wij in 2017 in Indonesië naar een opvangcentrum geweest dat achteraf gezien puur geld van toeristen wilde hebben. In veels te kleine bakjes zwommen volwassen schildpadden rond. Deze waren door een echt opvangcentra allang in het wild uitgezet!

De oplossing tegen dierenleed op reis
Het slechte nieuws is dat je geen wilde dieren aan kunt raken, zonder dat je bijdraagt aan dierenleed. Vraag jezelf ook bij iedere dierenattractie die je bezoekt het volgende af: is dit vooral fijn voor de dieren of fijn voor mij als toerist? Is het vooral fijn voor jou? Dan is deze attractie niet een heel goed idee.
Gelukkig zijn er heel veel duurzame alternatieven waardoor je exotische dieren wel van dichtbij kunt zien, zonder dat je hun natuurlijke leefwijze verstoort. Denk bijvoorbeeld aan een safari. Het dierenleed stopt pas als wij er als toeristen geen interesse meer in hebben.