Goed nieuws voor de reizigers en vegan New Yorkers onder ons! Deze week heeft driesterrenrestaurant Eleven Madison Park besloten om alleen nog maar veganistische gerechten te serveren. Daarmee zijn ze het eerste driesterrenrestaurant dat vegan wordt! Volgens het restaurant is de huidige voedselketen ‘niet duurzaam’ genoeg. Hier worden we blij van!
Volledig vegan na 10 juni
Het restaurant met drie Michelinsterren hoort volgens experts bij de culinaire top van New York. Bij de de heropening op 10 juni gaan ze alleen maar werken met een plantaardig menu. Dit is natuurlijk super gaaf, maar al helemaal als je beseft dat Eleven Madison Park een primeur te pakken heeft. Het is namelijk voor het eerst dat een driesterrenrestaurant vegan wordt! De meeste menu’s in de Michelingids hebben vooral luxe vlees- en visgerechten.
Lees ook: eerste vegan restaurant in Frankrijk krijgt een Michelin ster
Niet duurzaam genoeg
‘Het was duidelijk dat we na alles wat we het afgelopen jaar hebben meegemaakt, niet hetzelfde restaurant konden openen,’ schrijft chefkok Humm over de moeilijke coronacrisis. Tijdens deze tijd had hij veel tijd om na te denken over de richting waarin hij ‘zijn‘ restaurant wilde laten gaan. Humm is blij met de beslissing om alleen nog maar een plantaardig menu te serveren. De huidige voedselketen is volgens hem in ‘meerdere opzichten niet duurzaam genoeg’.
Heb je interesse in een driesterren vegan maaltijd? De prijs van het menu in het restaurant blijft 335 dollar inclusief fooi. Omgerekend is dat zo’n 280 euro.
Vegan uitdagingen
Het bereiden van de nieuwe kaart is volgens de chef wel arbeidsintensiever. De arbeidskosten zullen dan ook omhooggaan, maar de kosten van de inkoop zullen daarentegen lager worden. “De afgelopen tijd heeft het personeel in de keuken hard gewerkt om gewend te raken aan de nieuwe manier van werken, zegt Humm. ‘We kijken ernaar uit om deze reis met u te delen.’
Vanaf 10 juni, wanneer het restaurant weer open mag, belooft Humm zijn gasten geweldige gerechten ‘gemaakt van groenten, van het land en uit de zee, fruit, peulvruchten, paddenstoelen, granen en nog veel meer’. In totaal is het restaurant vijftien maanden dicht geweest. Het zal dus even wennen worden voor vaste gasten die na lange tijd weer het restaurant kunnen bezoeken!
Omslagpunt voor meer chefs
Tegen The New York Times zegt Paul Freedman, auteur van het boek Ten restaurants that changed America, dat de beslissing (en invloed) van Humm verder reikt dan alleen lekker eten. Hij denkt dat deze verandering ook van grote invloed zal zijn op andere toprestaurants in de VS.
Volgens culinair historicus Manon Henzen kan de lockdown voor velen een omslagpunt zijn. ‘Veel chefs gaan door zonder na te denken als de restaurants open zijn. Door de gedwongen sluiting hadden ze tijd om hun keuzes beter te overwegen’, zegt ze.

Wat ons betreft zou het geweldig zijn als meer (top)restaurants vegan worden! Wat vind jij?