Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: waarom een poncho noodzakelijk is in Hue

Nadat we kletsnat in Hue aangekomen waren met de scooter (lees er meer over in mijn vorige blog), leek het alsof we de regen aan ons gebonden hadden. De rest van de dagen bleef het maar regenen! Gelukkig hebben we tussen de regenbuien door twee gave plekken bezocht. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan verder over mijn ervaringen in Hue!

ervaringen Hue
Het verlaten waterpark van Hue

De verboden stad van de keizer bezoeken

Ons eerste uitstapje was een bezoek aan de citadel. De citadel staat ook wel bekend als de ‘verboden stad’, waar de keizerlijke familie vroeger leefde. Hue was van 1802 tot 1945 namelijk de keizerlijke hoofstad van Vietnam. De citadel was hier het stralend middelpunt.

De citadel is super groot. Je hebt hier meerdere gebouwen, standbeelden en grachten vol lelies. Binnen de gebouwen blonk het van het (nep) goud en was alles rijkelijk versierd. Ik kon me hier wel een keizerlijke familie met hofhouding en al voorstellen. De citadel was vroeger verboden voor het gewone volk, maar nu is het een toeristische trekpleister.

Ik vond het leuk om te zien, maar voor deze ervaringen zou ik niet speciaal naar Hue gaan. Misschien komt dat ook doordat we geen gids hadden en dus geen achtergrondinfo hadden.

Vietnamese arts en crafts

Wat misschien een beetje gek is, is dat ik de souvenirshop het leukste gedeelte van de citadel vond. Maar dit was geen standaard souvenirshop. Nee, hier werden ook workshops gegeven over typisch Vietnamese crafts. Zoals het maken van wierook, papieren bloemen vouwen, lampionnen maken en het vlechten van de beroemde bamboe hoeden van Vietnam. Ook heb ik hier twee soorten rijstwijn geprobeerd. Ik vond de smaak nog het meest op port lijken. Wel erg lekker! In Vietnam (en vooral in Hue) wordt veel rijstwijn gemaakt. Dit doen ze van allerlei soorten rijst. Witte rijst, rode rijst, sticky rijst… Noem maar op!

Tussen de lampionnen door

Een verlaten waterpark ontdekken

Ons tweede uitje is een van de meest bijzondere ervaringen in Hue geweest. Eigenlijk is dit uitstapje al reden genoeg om naar deze stad te gaan (tezamen met de Hai Van Pass). We hebben namelijk een verlaten waterpark bezocht!

In 2004 werd er zo’n drie miljoen dollar geïnvesteerd in dit waterpark. Het ligt in het midden van de jungle, op ongeveer een kwartier rijden van Hue vandaan. Alleen is dit waterpark nooit afgemaakt (geen idee waarom) en kun je er nu zelf rondlopen. Laat me je meenemen in mijn sureele ervaring.

Gekke ervaringen in Hue

Over alles is te onderhandelen

Na een kwartiertje rijden met de scooter komen we aan bij de juiste plek. De toon is meteen gezet, want de ingang van het park wordt aangetoond door een grote poort met afbrokkelende stenen en verkleurde afbeeldingen van walvissen. Het is duidelijk: hier is nooit meer iets aan onderhoud gedaan. We kunnen niet wachten om naar binnen te gaan en de rest te bekijken!

Er is 1 probleem: alle slagbomen staan naar beneden en er hing er een groot bord waarop stond ‘no visitors’. Tsja what to do, what to do? Gelukkig kwam er iemand in uniform aangereden op een scooter. Eerst wijst hij naar het bord waarop staat dat er geen visitors toegestaan waren. Leuk geprobeerd, maar daar geloven we niet in. In Azië is alles onderhandelbaar. En ja hoor, een paar seconden later haalt hij een geplastificeerd papiertje uit zijn zak waarop staat ‘if you want to get in, you have to pay me’. Zo typisch.

Dan start de volgende onderhandeling. Want hoeveel moeten we hem precies betalen? Uiteindelijk is het 50.000 VND geworden en laat hij ons het park in. Hier moeten we hem achterna rijden tot we op een afgelegen plek komen. Op deze plek moeten we hem betalen. Gelukkig had ik precies 50k contant, anders hadden we vast weer een onderhandeling gehad haha.

Op de glijbaan

Kapotte ramen, graffiti en bruin water

Goed, we zijn dus in het park. We vervolgen de weg die de man aangewezen heeft en na een tijdje komen we uit bij een aantal zwembaden met glijbanen. Alles is kapot, bespoten met graffiti en het water in de zwembaden is zo bruin dat je niet eens de bodem kunt zien. Ik vind het prachtig! Het lukt me zelfs nog om op het uiteinde van een glijbaan te klimmen, waardoor ik een beetje kan ervaren hoe het ook had kunnen zijn: een park vol waterpret.

Dracarys

Na de glijbanen vervolgen we onze weg en komen we uit bij attractie nummer twee: een gebouw in de vorm van een enorme draak. Je kunt deze ‘draak’ binnenlopen, waar je de meest aparte dingen aantreft. Net als bij de glijbanen zijn ook hier alle muren beklad met leuzen, namen en ander soort graffiti. Ik heb hier ook maar een mark achter gelaten haha.

Beneden in de draak was vroeger een aquarium, waar alle glazen van kapotgeslagen zijn. Dat glas is nooit opgeruimd en ligt dus over de hele vloer verspreid. Overal waar we lopen, horen we het knarsen onder onze voeten. Verder is het overwoekerd met allerlei tropische planten. Helemaal boven in de draak heb je een uitzicht over het gehele park, waar je pas echt goed kunt zien hoe groot het is. We vinden het zo gek dat er met al deze grond nooit meer iets anders gedaan is. Het enige wat er nu nog mee gebeurd, is het voeden van een paar grazende koeien. Dat zou in Nederland wel anders zijn!

Het drakengebouw

Mijn ervaringen met Hue zijn een beetje dubbel. De manier hoe we hier gekomen zijn (Hai Van Pass) en het bezoek aan het verlaten waterpark waren geweldig. Tegelijkertijd vond ik de stad niet veel soeps. Er is niet veel sfeer en alle mannen die je marihuana proberen te verkopen dragen ook niet bij aan een prettig straatbeeld. Mijn advies? Blijf niet te lang hangen in Hue en zorg dat je een poncho of paraplu tot je beschikking hebt!

Mijn favoriete slaapplekken in Hue

Een van de beste hotels in Hué is Orchid Hotel! Dat vind niet alleen ik, maar meer reizigers. Kijk maar naar de rating op booking.com. Je hebt hier ontzettend mooie kamers, je zit midden in het centrum en het ontbijtbuffet is heerlijk. Bij de ‘romantische kamer’ zit zelfs een jaccuzi inbegrepen. Aanrader!

Wil je toch iets minder uitgeven? Dan is Sunny A hotel een goede optie. De kamer is heel fijn, de badkamer is schoon en er zijn veel goede restaurantjes in de buurt.

Vind je het fijn om midden in de natuur te verblijven? Dan is Hue Ecolodge the place to be! We zijn verliefd op het prachtige zwembad met natuursteen. Ook is het eten erg lekker tegen een redelijke prijs. Dit hotel is perfect als je tot rust wil komen. De omgeving kun je verkennen met gratis fietsen.

Heerlijk zwemmen bij Hue Ecolodge
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen