Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: een kleine wereld in Ninh Binh

Om van plek A naar B te gaan in Vietnam, gebruiken we vooral de nachtbus. Super makkelijk en relatief goedkoop. Zeker als je bedenkt dat we voor die nacht dan geen hostel hoeven te regelen! Tenzij je natuurlijk om vier uur ’s nachts aankomt, zoals wij hier deden… Lees mee over onze ervaringen in Ninh Binh!

Uitzicht vanaf de boot

Weinig vervoer in Ninh Binh

Toen wij om vier uur ‘s nachts in het centrum van Ninh Binh stonden, viel het me op dat er bijna geen taxi’s, tuktuk’s of andere vervoersmiddelen klaar stonden om de stroom toeristen naar hun hostels te brengen. Dat is op andere plekken beter geregeld! Sowieso vind ik dat er weinig vervoer voor toeristen specifiek is in Vietnam, in de rest van Zuidoost-Azie was dat veel meer.

Na een lange onderhandeling hadden we een taxi zover gekregen om ons voor 100.000 VND af te zetten bij ons hostel. Dit lijkt misschien veel voor Azië, maar ons hostel lag zo’n 10 kilometer buiten de stad. Dus dat viel eigenlijk reuze mee. Gelukkig was er 24 uur receptie waardoor we nog een paar uurtjes slaap konden meepakken.

De Bich Dong pagoda
Ruige bergen

Genieten van de omgeving

De volgende dag (of eigenlijk nog dezelfde dag, maar dan een paar uur later) waren we nog steeds gesloopt. Het was duidelijk: vandaag zou een rustige dag worden. We hebben een scooter gehuurd en zijn de omgeving gaan verkennen. En ik kan je vertellen: die is mooi! Wauw. Hier heb je ook veel bergen, net als in Phong Nha, maar ik vind de omgeving hier iets ruiger.

Dat ik het hier ruiger vindt kan overigens ook komen door de lokale delicatesse: geitenvlees. Langs de kant van de weg staan namelijk allemaal opgezette geiten klaar om verkocht te worden. Niet een heel prettig gezicht. Gelukkig zie je ook heel veel levende geiten rondlopen en de bergen opklimmen. Dat is dan wel weer een erg leuk beeld.

Prachtige omgeving

Waarom de wereld soms heel klein is

Normaal gesproken vind ik de wereld ongelofelijk groot, vol met plekken die nog te ontdekken zijn. Maar heel af en toe voelt de wereld super klein. En vandaag was precies zo’n moment. Een vriendin van mij is namelijk ook door Vietnam aan het reizen. Drie keer raden op welke plek zij nu was?! Deze dag hebben we dus met zijn drieën doorgebracht. Oprecht een van mijn leukste ervaringen in Ninh Binh.

Lekker chillen op het water

Bootje varen

In de buurt van Ninh Binh kun je een aantal gave boottochten maken. Wij hebben de boottocht vanuit Trang An gedaan. Echt een aanrader! We hebben zo’n drie uur gevaren in een traditioneel bootje. Tijdens de tocht hebben we een aantal tempels bezocht, zijn we door grotten gevaren en hebben we natuurlijk genoten van de prachtige natuur. En dat voor maar 200.000 VND per persoon.

Grappig detail: we moesten van onze roeister een enquête invullen waarop de vraag stond “Did your driver ask for a tip?”. Wij vulden braaf ‘nee’ in, want dit had ze niet gedaan. Maar zodra de enquête veilig en wel opgeborgen was kon ze er niet over ophouden. Constant zei ze ‘tip money, tip money’ tegen ons. Lekker typisch weer.

De boten staan al klaar voor vertrek
Prachtig uitzicht vanaf het water
Genieten op de boot

De zonsondergang bewonderen

Na de boottocht zijn we nog naar een kleine pagoda gegaan, de Bich Dong pagoda. Hier zouden we een mooi uitzicht hebben over de rijstvelden in de omgeving. Nu moet ik eerlijk bekennen dat dat gave uitzicht reuze meeviel. Door alle bomen zag je niet super veel. Maar ondanks het matige uitzicht was ik enorm blij dat we hierheen gegaan zijn. Toen we namelijk de trap opliepen richting het uitzichtpunt, brak de zon vol door. Dit was echt een gevalletje “perfecte timing”. Kijk zelf maar!

Dat noem ik nog eens golden hour!

De flying dragon mountain

De derde (en laatste) dag hebben Victor en ik de ‘flying dragon mountain’ beklommen. Vanaf de top van deze berg zou je namelijk een prachtig uitzicht moeten hebben over het hele gebied. Nou… daar is geen woord over gelogen, het is de zware klim meer dan waard! Een van de ervaringen in Ninh Binh die ik niet had willen missen.

Het enige wat jammer is, zijn alle toeristen bovenop de berg. Aan sommigen kon ik me best ergeren. Zo had een groep een drone meegenomen en dat ding blééf maar zoemen. Daarbij wilden ze de ‘perfect shot’ krijgen, waardoor ze nogal onvriendelijk aan mensen vroegen of ze uit beeld wilden gaan. Ach, dat soort mensen heb je er altijd tussen.

Een Vietnamees ergerde zich ook mateloos aan die groep toeristen, maar om een hele andere reden. Ze stonden namelijk tegen een standbeeld aan, wat blijkbaar heilig was. Nadat hij de toeristen had weggejaagd, ging hij ervoor staan om te bidden. Ik voelde me toen lichtelijk schuldig. Niet omdat ik tegen het beeld aan stond, maar puur omdat ook ik een toerist ben die niet zozeer het heilige van deze plek erkend had.

Uitzicht vanaf de Dragon Mountain
Een flinke klim

Laat je niet oplichten!

Nog een kleine tip voor als je deze berg gaat beklimmen; geloof niet de locals die je voor de ingang wijs proberen te maken dat je bij hun moet parkeren voor een bepaald bedrag. Als je namelijk naar de ticketbalie doorrijdt kun je daar gewoon gratis je scooter of fiets kwijt.

Ik wist gelukkig van deze scam doordat mijn vriendin dit gister verteld had. Als ik het niet had geweten, had ik de locals zó gelooft. Die mensen kunnen overtuigend zijn! Je voelt je haast schuldig als je doorrijdt. Maar; het voelde heel goed om deze ‘oplichtingtruc’ te slim af te zijn.

Ervaringen in Ninh Binh

Na drie volle dagen in Ninh Binh was het tijd voor een volgend avontuur. Ik denk dat ik Phnong Nha qua natuur nog net iets mooier vindt dan de omgeving van Ninh Binh. Mocht je in Vietnam zijn en niet veel tijd hebben, dan raad ik aan om daarheen te gaan. Maar sla Ninh Binh zeker niet over als je voldoende tijd hebt! Zorg er alleen wel voor dat je een hostel of homestay buiten Ninh Binh hebt, want de stad zelf is niet heel speciaal.

De geweldige omgeving

Mijn favo slaapplekken in Ninh Binh

Zoals ik hierboven al schreef raad ik je een hostel of homestay buiten Ninh Binh aan. De stad zelf heeft gewoon niet veel sfeer en zeg nou zelf; wie wil er niet in zulke natuur wakker worden?! Ik heb een paar gave hostels voor je op een rijtje gezet. Liever zelf boeken? Dan moet je zoeken op Tam Coc of Trang An gebied. Hier vind je mooie natuur, terwijl je toch dichtbij de stad (met lekkere eettentjes) zit.

Als je op een super romatische plek wilt slapen, is Tam Coc Nature jouw hostel! In je privébungalow trek je je heerlijk terug, terwijl je de dag begint met een duik in het fijne zwembad. Tel daar een leuke staf en prachtige natuur bij op, en je hebt alle ingrediënten om optimaal te genieten. Uiteraard zijn de kamers wel iets duurder, maar soms mag je jezelf ook wel een beetje verwennen.

Een populair hostel waar je gegarandeerd andere reizigers ontmoet, is het Banana Tree Hostel. Ook hier heb je een zwembad, comfortabele bedden en een centrale ligging. Wel even reserveren, want het zit snel vol.

Idyllisch slapen bij Tam Coc Nature
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen