Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: verborgen juweel Phong Nha Ke Bang

Na alle bezochte steden hadden we behoefte aan de natuur. Vanuit Hue hadden we twee opties. We konden meteen doorreizen naar het populaire Ninh Binh of naar Phong Nha Ke Bang gaan; een relatief onbekend natuurpark. Het is pas sinds 2010 geopend voor buitenlanders en staat nu al op de UNESCO werelderfgoed lijst. Aangezien we nog genoeg tijd in Vietnam hebben, waren we er al snel over uit. Dit is onze volgende bestemming! Lees mee over onze ervaringen in Phong Nha Ke Bang en of dit een goede beslissing is geweest.

Zo mooi is het hier

Scooteren door Phong Nha Ke Bang

De eerste dag in Phong Nha Ke Bang hebben we een scooter gehuurd voor 100.000 VND (4 euro). In Vietnam werkt het zo dat als je een scooter huurt, je hem zelf nog moet volgooien met benzine. Hier was dat dus niet anders.

Omdat we niet snel een benzinestation vonden, zijn we naar een local gegaan die naast een bordje met ‘gasoline’ zat. Nou.. dat is dus het ‘tankstation’. Er werd gevraagd hoeveel benzine we wilden (4 liter is ongeveer een volle tank). Vervolgens kwam ze aanzetten met flessen gevuld met benzine! Soms hebben ze ook een soort pomp waarbij de precieze hoeveelheid benzine omhooggepompt wordt. Werkt beide even goed haha.

Geweldige ervaringen in Phong Nha Ke Bang

Adembenemende route tussen de bergen

Na het tanken waren we klaar om op pad te gaan. Van het hostel hadden we de tip gekregen om in het park een bepaalde kant op te rijden, want dit zou een mooie route zijn. Nou, daar hadden ze gelijk in! Zodra we het stadje uit waren kwamen we terecht tussen de bergen. Hoe meer we reden, hoe hoger en dieper we in het park kwamen. Zo gaaf!

Oorspronkelijk wilden we naar een dorp van de Arem stam rijden. Helaas is dit niet gelukt. De Arem stam leeft van oorsprong namelijk in grotten (wat ze nog steeds een gedeelte van het jaar doen). Hierdoor leven ze erg afgelegen. Het is dus een flinke rit om hun dorp te bereiken en wij hadden er te weinig tijd voor. Toch wat eerder opstaan in het vervolg… Desondanks was de rit fenomenaal en heb ik enorm genoten.

Locals aan het werk in het natuurpark

Grotten bezoek

De tweede dag hadden we een tour geregeld om verschillende grotten in het park te bezoeken. We zijn hiermee naar de ‘8 ladies cave’, de ‘paradise cave’ en de ‘dark cave’ geweest. De ‘8 ladies cave’ vond ik totaal niet interessant, we zijn er niet eens binnen geweest. Maar de twee andere grotten waren geweldig!

Om bij de paradise cave te komen moesten we eerst een flink stel trappen beklimmen. Ik vond de klim best zwaar en liep nogal te zweten. Gelukkig was het alle moeite dubbel en dwars waard. Normaal gesproken ben ik niet zo’n grotten fanaat, maar wat was dit mooi zeg! Het is een enorme grot, waar we maar een fractie van gezien hebben.Zo bijzonder om hier doorheen te lopen en om te beseffen dat je je in het binnenste van een berg bevind. Het is denk ik de mooiste grot waar ik ooit in ben geweest.

De paradise cave

Ziplinen en een modderbad

De laatste grot waar we heen gingen, was de dark cave. Dit is een zogenoemde ‘watergrot’, wat betekende dat je nat (en vies) ging worden. Fun! Om bij de grot te komen gingen we ziplinend naar de grot. Ik vond het wel even slikken , want ik woog precies het maximale gewicht. Zou dat wel goed gaan? Maar tegelijkertijd had ik zoiets van: ‘dit is zo gaaf, ik ga dit gewoon doen’. Toen ik in de lucht hing kon ik alleen maar genieten.

Aan het einde van de zipline moesten we nog een stuk de grot in zwemmen om uit te komen bij een modderpoel. Toen snapte ik pas goed waarom ze dit de ‘dark cave’ noemen. Zodra je je zaklamp uitzette, zag je geen steek. Na een tijd in de modder gespeeld te hebben gingen we weer terug naar de uitgang. Hier kon je nog een aantal andere wateractiviteiten doen.

De omgeving verkennen

Op onze laatste dag in Phong Nha Ke Bang hebben we weer een scooter gehuurd. Hiermee zijn we de andere kant van de stad gaan verkennen: de Bong Lai Valley. Deze vallei ligt niet in het natuurpark, maar het is hier minstens net zo mooi. Hier zie je vooral het rurale leven van de lokale bevolking. We reden tussen rijstvelden, kleine dorpjes en waterbuffels (heel veel waterbuffels!) door.

Wat me opviel, is dat de mensen hier zo ongelofelijk vriendelijk zijn. Iedereen leek het oprecht leuk te vinden om ons langs te zien rijden en velen zeiden dan ook hallo. Tijdens deze rit zijn we bij een klein café gestopt voor een heerlijke mango smoothie. De eigenaren hadden een aap als huisdier, die ik een paar zonnebloempitten mocht geven. Eigenlijk is het wel een beetje zielig, want zo’n beest hoort natuurlijk thuis in de natuur en niet aan een lijntje.

Toch sneu, zo’n vastgeketend aapje

Om eerlijk te zijn, ik wist van te voren niet heel goed wat ik moest verwachten van deze plek. Maar wat ben ik blij dat we hierheen gegaan zijn zeg! We hebben zoveel verschillende ervaringen opgedaan in Phong Nha Ke Bang. Dit had ik niet willen missen. Dit park staat (nog) niet in alle bekende en standaardreisroutes voor Vietnam, maar sla het vooral niet over. Anders ga je daar gegarandeerd spijt van krijgen!

Een blije farmer

Mijn favoriete slaapplekken

Een aantal jaar geleden was er niet veel keuze qua slaapplekken. Logisch, want Phong Nha Ke Bang was nog heel erg upcoming. Tegenwoordig vind je in het dorp redelijk wat accommodatie. Houdt er rekening mee dat het vrij basic is, maar de keuze is in elk geval een stuk beter dan een paar jaar terug.

Een van de bekendste accommodaties is Nguyen Shack. Dit hostel biedt veel goede tours aan, je ontmoet makkelijk andere reizigers hier en je kan er lekker eten. Het is dus wel een basic optie. Als je wat meer luxe zoekt raad ik Phong Nha Farmstay aan!

Hier vind je alle slaapplekken in Phong Nha Ke Bang op booking.com!

Phong Nha Farmstay
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen