Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Must know: geld besparen op reis met de Wise kaart

Wist je dat… pinnen duur is in het buitenland? Je hebt dan te maken met allemaal verborgen kosten (hier hoef je in Nederland geen rekening mee te houden). Zonde! Dat geld kan je natuurlijk veel beter gebruiken. Gelukkig is er een handige manier om zoveel mogelijk kosten te besparen. Namelijk betalen met de Wise kaart!

Ja, ik wil ook geld besparen met een gratis Wise kaart

De felgroene Wise kaart

Waarom pinnen in het buitenland duur is

Voor ik kan vertellen hoe je geld op reis kunt besparen, moet ik je eerst uitleggen waarom pinnen in het buitenland duur is. Veel reizigers weten hier nog niet genoeg vanaf. Zo ook ik niet op mijn eerste reis! Onderhand heb ik mij er flink in verdiept. Dat pinnen duur is, komt simpelweg door drie redenen:

Allereerst betaal je elke keer een fee (toeslag) bij de buitenlandse bank om te kunnen pinnen.

Ten tweede rekent je eigen Nederlandse bank ook extra kosten als je pint in het buitenland. Dit heet transactiekosten. De transactiekosten zijn een combinatie van een vast bedrag en een percentage van het bedrag dat je pint. Dit percentage heet koersopslag.

Ten derde heb je soms te maken met een slechte wisselkoers. Volgens de huidige wisselkoers staat 1 euro gelijk aan 1,01 USD. Maar je krijgt niet altijd de meest recente wisselkoers als je gaat pinnen. Soms rekent een bank een veel minder goede wisselkoers. Dit houdt in dat je voor 1 euro een stuk minder dollars terugkrijgt. Hierdoor kun je er dus veel minder mee kopen!

Met deze pinpas voor reizigers bespaar je veel geld

Oke, pinnen in het buitenland is dus duur. Gelukkig bestaat er een manier waardoor je deze extra kosten zoveel mogelijk kunt voorkomen. Namelijk betalen met de Wise kaart. En het beste, hij is (bijna) helemaal gratis!

Het bijzondere aan de Wise kaart is dat je er euro’s op zet via een bankafschrijving, maar dat je in de app kunt kiezen welke valuta je wilt opnemen. Je kiest dan voor de lokale valuta van het land waar je op reis bent. Door dit te doen betaal je geen transactiekosten. Ook betaal je niet de koersopslag, maar de middenkoers. Dat is de koers van banken onderling en die is altijd gunstiger!

Ontvang hier een Wise-kaart; het is gratis!

Dit zijn de kosten van een Wise kaart

Alhoewel de Wise kaart je een hoop kosten bespaard, is het niet helemaal gratis. Hieronder lees je met welke kosten je rekening moet houden.

 • Een fysieke prepaid creditcard, waarmee je in winkels en restaurants kunt betalen, kost eenmalig 7 euro;
 • De kosten voor geld wisselen zijn gebaseerd op de gemiddelde wisselkoers van banken onderling (de middenkoers).
  Deze is gunstiger dan de koersopslag, maar kost je wel een beetje wanneer je betaald;
 • Geld pinnen is 1x in de maand gratis tot 200 euro. Pin je meer dan 200 euro of vaker dan 5x in de maand? Dan betaal je 2% van het bedrag dat je pint, plus 50 cent voor iedere extra keer geld opnemen;
 • Heb je de valuta waarin je wilt betalen niet in de app geactiveerd? Dan zorgt Wise ervoor dat je wisselt met de muntsoort waarvoor de laagste wisselkoers geldt.

En wat is gratis?

 • Een account bij Wise is gratis, net als een betaalrekening in één of meer van de tien muntsoorten;
 • Geld ontvangen in euro’s, Amerikaanse dollars, Engelse ponden of Australische dollars (handig voor als je in het buitenland werkt!);
 • Geld overmaken naar een ander Wise-account;
 • Geld op je eigen rekening zetten;
 • Overboekingen in dezelfde valuta;
 • Heb je de valuta waarin je wilt betalen in de app geactiveerd? Dan betaal je met de Wise kaart geen transactiekosten.

Zo gebruik ik mijn Wise kaart om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen

Bij Wise kun je dus €200 gratis opnemen (of gratis 5x pinnen tot een totaalbedrag van €200, wat het eerste komt). Hierna wordt dus een toeslag in rekening gebracht. Die toeslag bedraagt 2% van de opname, met een minimumtoeslag van € 1 per opname. Dit lijkt dus niet veel voordeliger dan je ‘normale’ bankpas.

Kom je boven die €200 uit, dan is Wise inderdaad niet veel voordeliger dan een ‘normale’ bankpas. Maar met deze kaart kun je wel in lokale valuta je hostel of dinner betalen (pinnen) zonder extra kosten (mits je de lokale valuta aangezet hebt in je account). In dat geval geldt de 200euro limiet niet. Dat maakt Wise extra voordelig. Zeker aangezien deze kaart eenmalig 7euro kost.

Je kunt de Wise kaart dus altijd extra meenememen, ermee betalen tot €200 in de maand & verder ermee pinnen in hostels en restaurants. Daarbuiten kun je je eigen bankpas (van bijv de ING) voor de rest van je cash gebruiken.

passief inkomen reizen

Geld op je Wise kaart zetten voor reizigers

Geld op je Wise kaart zetten, doe je simpel door een bedrag over te schrijven van je bankrekening naar het IBAN van je Wise rekening. Ook is het mogelijk om (internationale) inkomsten direct op deze rekening te laten storten. Handig voor digital nomads of als je tijdelijk in het buitenland werkt!

Staat er eenmaal geld op je kaart, dan kun je er andere valuta’s opzetten. Dit ‘opzetten’ doe je online in je account. Ook is er een app waarin je dit heel makkelijk kunt doen.

Heb je andere valuta’s op je kaart gezet? Dan kun je met de kaart in die valuta in het buitenland betalen zonder extra hoge kosten! Betalen doe je zoals je gewend bent met je normale pinpas of creditcard. Je kunt er dus gewoon mee pinnen bij een winkel, restaurant of cash uit een pinautomaat halen.

Laat een betaalautomaat NOOIT je aankoopbedrag omrekenen naar een lokale valuta. Betaal altijd in de lokale valuta en laat Wise het omwisselen doen. Is goedkoper (;

Wie kan de Wise kaart aanvragen?

De Wise kaart kun je gratis aanvragen als je een bankrekening hebt uit de volgende landen:

 • Nederland (en de rest van Europa)
 • Engeland oftewel het Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Singapore

Zodra je de pas hebt ontvangen, is het een kwestie van activeren en je kunt er in meer dan 50 valuta mee betalen. Vanaf nu betaal je praktische overal ter wereld in de plaatselijke valuta. Dus zonder extra kosten! Ook verlies je nooit meer geld door de slechtere wisselkoers die je bank of creditcardmaatschappij gebruikt. Nice!

Waarom geen Revolut kaart?

De Wise kaart en de Revolut kaart worden vaak met elkaar vergeleken. Logisch, want beide kaarten maken gebruik van hetzelfde principe. Ik ben alleen geen fan van de Revolut kaart en ik vertel je hieronder waarom.

De Revolut kaart werkt vrijwel nergens in Zuid-Oost Azie, omdat het een Maestro (debit) is in plaats van Mastercard (credit). Je kunt met een Revolut kaart dus enkel bij een ATM pinnen en zelfs dat niet altijd. De Wise kaart is een visa kaart (ook debit, maar dit wordt dus wel geaccepteerd), waardoor je dit probleem niet hebt. Je kunt met een Wise kaart vrijwel overal geld opnemen en betalen in winkels en restaurants.

Dus mocht je twijfelen tussen en Wise kaart en een Revolut kaart: ga voor een Wise!

Ja, ik wil ook geld besparen met een gratis Wise kaart

kosten Vietnam

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links, maar enkel voor diensten waar ik zelf gebruik van maak en dus 100% achter sta. Dat betekent dat ik een commissie kan ontvangen als je iets koopt dat ik echt aanbeveel. Dit kost jou niets extra en ondersteunt vegareizen. Bedankt! **

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen