Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Oh no! Heb ik bedbugs? Alles wat je moet weten

Bedbugs, bedwantsen, bedluizen… deze beestjes staan bekend onder verschillende namen. Hoewel ze super klein zijn, zijn ze de grootste nachtmerrie van elke reiziger. Na een nachtje slapen in een bed met bedbugs zit je onder de jeukende bulten. De gevreesde vraag “heb ik bedbugs” wil je niet moeten googlen!

In dit artikel lees je alles over bedbugs, hoe je de beten kunt herkennen en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

heb ik bedbugs
heb ik bedbugs

Heb ik bedbugs? Zo herken je ze!

Allereerst: wat zijn bedbugs? Bedbugs zijn een soort insecten die zich voeden zich met bloed. Hun beten laten rode, jeukende bultjes achter. Ze verstoppen zich graag op donkere, warme plekken zoals je bed.

Heb ik bedbugs? De beten van deze beestjes lijken erg op de beten van (zand)vlooien of muggen. Het grote verschil is dat de bultjes van bedbugs vaak in groepjes bij elkaar of in een stippellijn op je schouders, armen en benen zitten.

Bedbugs komen pas tevoorschijn als het donker is, dus overdag zul je ze niet zien. Hoe je dan weet dat jouw bed eventueel besmet is? Controleer de lakens op rode of zwarte bloedvlekjes. Dit is een teken van bedbugs. Kijk ook altijd goed naar de naden van het matras.

Zie je iets verdachts? Voel je dan niet bezwaard om van kamer te verkassen. Geloof mij, je wilt niet op reis rondlopen met jeukende beten! Ik voelde me een aansteller om te vragen om een andere kamer, waardoor ik een nacht op de grond (!) geslapen heb. Zo erg beten de bedbugs…

Heeft een bed donker beddengoed, wees dan alert! Hierop zie je de bloedvlekjes minder goed. Het kan dat een hostel daar bewust voor kiest als ze vaak een besmetting hebben.

Heb ik bedbugs

Zo voorkom je bedbugs

Bedbugs komen overal ter wereld voor, in zowel luxe vijfsterrenhotels als sketchy hostels. Er zijn zelfs vliegtuigmaatschappijen die er last van hebben! Bedbugs hebben niet zoveel veel te maken met hygiëne; ze worden meestal meegenomen via de backpacks van andere reizigers. Aangezien je vrijwel overal bedbugs kan oplopen, raden wij je het volgende aan in elk nieuw ho(s)tel:

 • Controleer altijd je bed
 • Gooi nooit meteen je backpack op bed. Bedbugs zijn redelijk snel waardoor ze zo in of op je backpack kunnen kruipen. En dan neem je het probleem alleen maar mee.
 • Ga niet op het bed liggen of zitten voordat je het bed gecheckt hebt.
 • Leg bij twijfel nooit je kleren op het bed of op een bank/stoel die in de kamer staat.

Wat te doen bij bedbugs?

Helaas toch bedbugs in je kamer? Probeer dan de schade zoveel mogelijk te beperken! Dit kun je er tegen doen:

 • Zet je backpack meteen buiten je kamer. Je wilt bedbugs absoluut niet meenemen naar huis/ een andere kamer/ een ander hotel.
 • Wissel van kamer en/of hotel.
 • Was alles op minstens 60 graden. Gaat dat op korte termijn niet lukken? Stop dan je kleren in de vriezer en wacht 24 uur. In de tropen kun je je spullen ook in een donkere vuilniszak stoppen en deze een paar dagen in de volle zon laten staan. De kans is groot dat de bedbugs dan zijn gestikt.

Dit kun je doen tegen de jeuk

Misschien wel het belangrijkste: wat kun je doen tegen de jeuk? Gelukkig houdt de jeuk niet zo lang aan, en onderstaande tips kunnen daarbij helpen. Ik heb uiteindelijk vier dagen echt jeuk gehad en alle bultjes waren na drie weken helemaal verdwenen.

 • Niet krabben
  Het is lastig, maar probeer niet te krabben! De jeuk wordt er niet minder door en je hebt alleen maar kans dat je littekens krijgt.
 • Ga in zee
  Oke, dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar bij mij hielp het zoute zeewater tegen de jeuk. Mocht je in de buurt zitten van de zee, dan is het zeker een aanrader om even een duik te nemen! Baadt het niet, dan schaadt het niet toch?
 • Naar de dokter
  Wordt de jeuk niet minder? Plan dan een afspraak in bij de dokter. Bel wel eerst met je zorgverzekering om te overleggen. Een bezoek aan een arts in het buitenland kan flink duur zijn en dat wil je natuurlijk wel vergoed krijgen!
Reisroute Costa Rica

Heb jij ooit last gehad van bedbugs? Ik ben benieuwd!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen