Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Het Kruger National Park in Zuid Afrika: dit wil je weten

Het Kruger National Park is een must als je op reis bent in Zuid Afrika. Of je nu op zoek bent naar een onvergetelijke safari-ervaring of gewoon wilt genieten van de ongerepte schoonheid van de Afrikaanse wildernis: het Kruger National Park biedt het allemaal. Kies jij voor een georganiseerde tour, ga je zelf rondrijden of toch liever op wandelsafari?! In dit blogartikel vertel ik je alles over de vele hoogtepunten van het Kruger National Park en geef ik praktische tips voor een bezoek. Lees mee!

Het Kruger National Park bezoek je uiteraard tijdens mijn reisroute door Zuid Afrika!

Kruger National Park Zuid Afrika

Waar ligt het Kruger NP?

Het Kruger National Park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en is super groot. Want het strekt zich helemaal uit over de provincies Limpopo en Mpumalanga. Het park ligt op ongeveer 5 uur rijden van Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika.

Je hebt verschillende entrees. Kies je toegangspoort op basis van je accommodatie of route. Als je bijvoorbeeld de eerste nacht bij Satara Rest camp slaapt, dan kun je het beste via de Phalaborwa of Orpen gate naar binnen gaan. Vanuit elk van deze gates kun je makkelijk bij alle hotspots en waterholes komen (waar de meeste dieren zich verzamelen), evenals de zogenoemde restcamps (hierover later meer).

Kruger toegangsprijs R460 p.p. per dag (€24)

Wat kun je verwachten?

Eerlijk: waarschijnlijk gaat het Kruger National Park in Zuid Afrika zelfs je stoutste verwachtingen overtreffen. Sowieso kun je in het Kruger NP de beroemde Big Five spotten. Dit zijn de leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. De Big Five betekend niet de vijf grootste dieren, maar de vijf lastigste grote wilde dieren om te voet op te jagen. Weet je dat ook weer. Maar naast de Big Five kun je ook een boel andere indrukwekkende dieren tegenkomen, zoals giraffen, zebra’s, nijlpaarden, krokodillen, verschillende antilopensoorten en nog veel meer.

Door het Kruger lopen verschillende grote rivieren, zoals de Sabie-, Olifants- en Crocodile River. Er is dus genoeg water voor de dieren! Ook vogels komen hier graag heen, waardoor dit park ook een paradijs is voor vogelspotters.

Naast alle bijzondere dieren, vind ik het ook een bizarre ervaring dat je zelf mag rondrijden door dit park! Hieronder vertel ik daar uitgebreid over.

Verschil Kruger NP en Greater Kruger NP

Misschien wist je het al, maar het Krugerpark bestaat uit twee delen: het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park. Het Kruger National Park wordt beheerd door de overheid. Het Greater Kruger National Park (GKNP) is privé eigendom van mensen en/of bedrijven. Zoals je misschien al doorhebt is het hier allemaal wat luxer, is er betere service en mag je bij de privé game drives (jeepsafari’s) dichter bij de dieren komen doordat er off-road gereden mag worden. Safari’s in het GKNP zijn hierdoor ook een stukje duurder!

De dieren lopen vrij rond en kunnen zowel het Krugerpark als een privé reservaat zitten. Er zijn dus geen ‘betere dieren’ in het GKNP. Ik zou daarom gewoon naar het Kruger NP gaan.

Alle safari mogelijkheden op een rijtje

Zoals ik hierboven schreef kun je op meerdere manieren het Kruger National Park in Zuid Afrika verkennen. Dit kan op de volgende manieren:

  1. Zelf rijden. Dit is de meest gave manier van het Kruger verkennen als je het mij vraagt. Lekker rondrijden met je eigen huurauto! Het is niet moeilijk om hier te rijden, want er zijn zat geasfalteerde wegen en onverharde paden. Zo kun je op eigen tempo de omgeving verkennen! Bij de ingang kun je een kaart krijgen om je route te bepalen. Tip: ga naar alle waterholes!
  2. Georganiseerde game drives (safari). Als je liever niet zelf wilt rijden of op zoek bent naar meer kennis van een gids, dan is een georganiseerde game drive wat voor jou! Deze worden meestal aangeboden door de lodges en kampen in het park. Met een ervaren gids ga je met een jeep het park in. Zo heb je geweldig zicht op alle wilde dieren!
  3. Wandelsafari’s. Voor de avontuurlijke reizigers biedt het Kruger National Park ook wandelsafari’s aan onder begeleiding van ervaren rangers. Tijdens een wandelsafari verken je te voet de bush. Echt een unieke ervaring! Wandelsafari’s zijn meestal beperkt tot kleine groepen en je moet er wel een goede fysieke conditie voor hebben.

Als je zelf gaat rijden in het park moet je je aan een aantal regels houden. De belangrijkste zijn:

  • Je mag niet harder rijden dan 50 kilometer per uur. Er staan flitsers in het park, dus houd je aan de snelheid;
  • Off-road is niet toegestaan;
  • Voor het donker ben je bij je accomodatie (of het park uit);
  • En de belangrijkste, blijf altijd in je auto! Er zijn omheinde lunchplekken waar je even uit je auto mag.
reisroute Zuid Afrika 4 weken

Een huurauto in Zuid Afrika

Mocht je zelf willen rijden door het Kruger National Park in Zuid Afrika, dan heb je natuurlijk wel een huurauto nodig! Ik raad je aan om je huurauto te boeken via de Nederlandse organisatie Sunny Cars. Het fijne is dat zij all-in prijzen hanteren, waardoor je nooit verborgen kosten zult hebben. Een verzekering, extra bestuurders of onbeperkte kilometers zit al bij de prijs in. Handig!

Boek hier bij SunnyCars

Je route bepalen

Gezien de grote van het Krugerpark, heb je ontzettend veel keuzes uit routes, gebieden en verschillende uitvalsbasissen. Ik kan mij zo voorstellen dat dit erg overweldigend is. Hier kun je een handige map vinden van alle ingangen en restcamps.

Als je mijn reisroute volgt, dan ga je vanuit Graskop naar het Krugerpark. Het is dan het meest logisch om het park te betreden via Phalaborwa Gate en vanaf daar naar Tamboti Tented Camp te rijden (+/- 150 km en 6 uur rijden). De volgende dag rij je van Tamboti Tented Camp naar Lower Sabie Camp (+/- 150 km en 6 uur rijden). Je verlaat het Krugerpark dan via de Crocodile Bridge Gate.

Voor ons was het genoeg om enkel naar het Kruger park te gaan. Hier kun je immers de gehele cast van de Lion King al spotten! Wil je ook naar het Greater Kruger Park, dan kun je dit het beste doen voor je via de Phalaborwa Gate het Kruger park binnen gaat. Je komt namelijk eerst langs het Greater Kruger Park voor je het ‘normale’ Kruger Park betreedt.

Tip: Kijk vooral niet te veel naar de routes en ingangen maar naar welke lodge je wil verblijven en wat vanuit daar de dichtstbijzijnde ingang is.

Jouw plekje in het park reserveren

Je betaald entreegeld voor het Kruger. Dit kost je zo’n €24,50 per persoon (per dag of per nacht). Je kunt de tickets online kopen via de officiële website of bij een van de toegangspoorten. Houdt er wel rekening mee dat er een maximum aantal bezoekers per dag voor het park is. In het hoogseizoen (juli t/m augustus) is het daarom verstandig om de tickets van te voren te kopen. Als je blijft overnachten betaal je ook een conservation fee per nacht.

Gooi nooit je entreekaartje weg! Bij de gate moet je altijd je entreekaartje laten zien en wat papieren invullen.

Slapen in het Kruger National Park

Wil je overnachten in het Krugerpark, dan zijn er verschillende ‘rest camps’. Deze worden beheerd door de de overheid, dus verwacht niet te veel luxe. Een plekje op de camping (v.a. €15), een tent (v.a. €35) of een bungalow (v.a.€85) reserveren doe je enkel via de officiële website SanParks. Wacht niet te lang met het boeken, want het meeste is een half jaar van tevoren al geboekt.

De meeste restcamps hebben restaurants waar je kunt genieten van maaltijden en snacks. Ze hebben ook winkels waar je basisbenodigdheden, eten en drinken kunt kopen en tankstations. Soms kun je in de restcamps ook lokale ambachten, kunstwerken en souvenirs kopen.

Tip! Boek je accommodatie in het Krugerpark enkele maanden van te voren

Wat neem je mee?

Als je blijft overnachten in het Krugerpark, dan neem je gewoon je hele hebben en houwen mee in je huurauto. Hierbij een aantal dingen die ik erg handig vond om bij me te hebben:

Hier lees je mijn uitgebreide paklijst voor Zuid Afrika

Vergeet ook nooit je paspoort!

Praktische info en tips

Regel van tevoren de volgende dingen: een huurauto, een accommodatie in of net buiten het Krugerpark, entreetickets en vergeet nooit je paspoort!

Openingstijden: Het Kruger National Park is het hele jaar door geopend. De gates openen rond zonsopgang en sluiten bij zonsondergang. Controleer altijd de openingstijden, want deze kunnen nog wel eens verschillen.

Veiligheid: Het is belangrijk om je te houden aan de veiligheidsmaatregelen. Blijf dus altijd in je auto, volg de instructies van ervaren gidsen en houd een veilige afstand tot de wilde dieren. Blijf ook altijd op de aangewezen paden.

Beste reistijden: Het Kruger National Park kan je het hele jaar door bezoeken. De droge wintermaanden (april tot september) zijn over het algemeen de beste tijd om wild te spotten. Dan is de vegetatie minder dicht en komen de dieren vaak naar waterbronnen. Het regenseizoen (oktober tot maart) zorgt voor groenere landschappen, maar daardoor kan het soms ook moeilijker zijn om dieren te spotten. Dat gezegd hebbende; er zijn zoveel dieren in het Krugerpark dat het niet superveel uitmaakt.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen