Door de coronacrisis zijn de deuren van het duurzame restaurant Instock in Utrecht en Den Haag gesloten. Helaas blijft dat ook zo: de Instock restaurants sluiten voorgoed. Super jammer! Gelukkig is er ook goed nieuws: Instock Amsterdam blijft open!

Wat maakt Instock speciaal?
Instock is niet zomaar een restaurant, maar een super duurzaam initiatief. Hier koken de chefs met ‘geredde ingrediënten’. Dit zijn producten die nog hartstikke bruikbaar zijn, maar niet meer voldoen aan supermarkteisen. Denk aan te kleine wortelen, teveel aardappelen voor in de supermarkt en tomaten met een deukje.
Doordat Instock natuurlijk nooit weet wat ze die dag kunnen ophalen, ontstaan hele lekkere en creatieve gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat door conserveringstechnieken eten niet alleen langer houdbaar is, maar ook nog eens veel smaakvoller wordt? Denk hierbij aan roken, drogen, vriezen en konfijten.

Instock Utrecht & Instock Den Haag sluit
“We hebben het moeilijke besluit moeten nemen om twee van onze drie restaurants – in Den Haag en Utrecht – blijvend te sluiten”, laat het bedrijf in een persbericht weten. “De noodzaak is helder: als we deze keuze niet maken zouden we afstevenen op faillissement. Onze restaurants zijn qua team en vaste kosten ingericht op een omzet die we voorlopig niet gaan halen in de nieuwe anderhalve-meter-samenleving.”
Super jammer dat vestigingen van Instock voorgoed sluiten, want door deze restaurants kon voedselverspilling voorkomen worden. Gelukkig is er ook goed nieuws, want het Instock restaurant in Amsterdam blijft wel open! Ga hier ook zeker een keer heen, want dineren hier is superlekker!
Overigens geeft Instock aan dat de restaurants altijd een middel geweest zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Dus niet een doel op zich. Hun missie zal Instock hoe dan ook voort blijven zetten!

Over voedselverspilling
Een derde van alle voedselproductie wereldwijd wordt verspild. Zonde! Voedselverspilling heeft namelijk een enorme impact op het milieu.
Wist je trouwens dat voedselverspilling al vroeg begint? 39% van alle voedselverspilling gebeurt al voordat het eten de supermarkt of horeca bereikt. Dit gebeurd dus bij boeren, telers, fabrieken, productverpakkers en tussenhandelaren. Voedsel wordt namelijk weggegooid vanwege overschotten of een afwijkende maat of uiterlijk. Supermarkten willen namelijk de mooiste producten, want “misfits” verkopen niet…
Eten weggooien kost niet alleen geld, maar ook de energie die de teelt, verpakking, transport en koeling van voedsel is gestoken gaat verloren. Zonde en onnodig, toch? Vanuit dit idee is Instock ontstaan!
Lees ook: Zo Voorkom Je Voedselverspilling Op Reis
Missie supporten
Dat kan op meerdere manieren! Je kunt natuurlijk gaan eten in hun restaurant in Amsterdam, wat sowieso een aanrader is. Maar je kunt op meer manieren helpen!
Kijk bijvoorbeeld hier voor leuke cadeaus. Je kunt onder andere granola, bier en kookboeken kopen! Ook kun je elke dag een box vol geredde producten kopen bij hun restaurant in Amsterdam. Let op: je kunt deze alleen afhalen.
Last but not least: heb je een eigen horecazaak? Je kunt dan via hun nieuwe concept geredde producten kopen voor je bedrijf. Dat is nog eens duurzaam ondernemen!

