Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

De 4 beste tips om je koffer zo duurzaam mogelijk in te pakken

De wereld ontdekken, bijzondere plekken bezoeken en nieuwe culturen ervaren… dat is toch het allermooiste dat er is? Als je het mij vraagt in elk geval wel! Helaas is reizen niet altijd even duurzaam. En omdat we maar 1 planeet hebben, is het belangrijk om ook te denken aan het milieu. Gelukkig kun je een aantal keuzes maken die jouw reis duurzamer maken. In dit artikel leg ik samen met The Green Tourist uit hoe jij jouw koffer zo duurzaam mogelijk kan inpakken voor je volgende reis.

Lees hier welke zero waste reisartikelen onmisbaar zijn op reis

Foto: Samsonite
Foto: Samsonite

1. Kies voor een duurzaam koffermerk

First things first: wanneer je je koffer zo duurzaam mogelijk wilt inpakken, is het belangrijk om te kijken of jouw koffer uberhaupt duurzaam is. Dat kun je doen door uit te zoeken van welk materiaal de koffer gemaakt is en of het merk speciale certificeringen heeft. Hieronder vertel ik je er alles over en benoem ik een paar duurzame merken.

Foto: Samsonite

Materiaal en kwaliteit van de koffer

Duurzame koffers zijn gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. Vaak zijn ze gemaakt van biologisch afbreekbare stoffen en grondstoffen. Hier wordt vaak mee geadverteerd, dus het is gelukkig niet moeilijk om erachter te komen of jouw koffer dit heeft.

Check ook goed of het een kwalitatief goede koffer is. Zijn bijvoorbeeld de ritsen, handvatten en eventuele wieltjes stevig? Op deze manier kan je uitsluiten dat je koffer na één reis al niet meer te gebruiken is (en je weer een nieuwe zou moeten kopen, wat totaal niet duurzaam is).

Foto: Samsonite
Foto: Samsonite

Certificeringen

Merken die zich inzetten voor duurzaamheid hebben vaak certificeringen waarmee ze aantonen een duurzame producent te zijn. Zo ook koffermerken! Voorbeelden van certificeringen die duurzame koffermerken vaak hebben zijn het GOTS (Global Organic Textile Standard) en het Bluesign certificaat.

Foto: Patagonia

Voorbeelden van duurzame koffermerken

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen, geef ik je graag wat voorbeelden van duurzame koffermerken waarbij je zeker weet dat je een goede aankoop doet.

  • Away heeft functionele en duurzame koffers van hoge kwaliteit.
  • Patagonia staat vooral bekend om de duurzame kleding, maar heeft ook meerdere duurzame koffers en tassen in het assortiment.
  • Samsonite is een gerenommeerd merk met een eigen duurzame eco-lijn. Dit is het ‘Eco-Nu’ -assortiment. Producten uit deze lijn zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Koop hier de duurzame koffers van Samsonite!
  • Solgaard staat ook bekend om haar duurzaamheid, omdat zij in hun producten gebruikmaken van zeeafval.
  • Tumi heeft ook meerdere duurzame collecties.

Natuurlijk zijn er nog veel meer duurzame koffermerken!

Foto: Samsonite
Foto: Samsonite

2. Ga voor duurzame toiletartikelen

Naast het kiezen voor een duurzame koffer, kun je er ook voor zorgen dat de inhoud zo milieuvriendelijk is. Te beginnen met de toiletartikelen.

Iedereen gebruikt dagelijks zijn of haar toiletartikelen. Aangezien de verpakking van toiletartikelen vaak voor een groot deel uit plastic bestaat, is het switchen naar een duurzamere variant (met recyclebare en/of herbruikbare verpakking) al een goede stap om milieuvriendelijker te reizen. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een organische shampoobar in plaats van een shampoofles. Dat brengt mij meteen op het volgende punt;

Toiletartikelen bevatten vaak chemicaliën. Deze zijn schadelijk voor het milieu en klimaat. Duurzame toiletartikelen bevatten natuurlijke en organische ingrediënten, waardoor ze veel minder schadelijk zijn. Ook voor jou! De kans op bijvoorbeeld irritatie en allergische reacties is met duurzame toiletartikelen veel kleiner.

Hecht je veel waarde aan de toiletartikelen die je op dit moment gebruikt? Dat begrijp ik! Probeer dan te starten met het vervangen van 1 artikel. Bijvoorbeeld je toilettas. Vanuit daar kun je kijken hoe het bevalt (en eventueel meer veranderingen doorvoeren).

Bekijk hier alle duurzame toilettassen die op bol.com te koop zijn

3. Koop duurzame kleding

Misschien weet je dit allang, maar veel kleren worden niet op een duurzame manier geproduceerd. Mocht je nu graag nieuwe (duurzame) outfits voor je reis willen aanschaffen, bedenk dan het volgende:

  • Doe onderzoek naar verschillende kledingproducenten en maak voor jezelf een lijstje welke producent volgens jou wél en niét aan de voorwaarden van een duurzaam kledingmerk voldoet.
  • Probeer impulsaankopen te vermijden. Bij een impulsaankoop denk je immers vaak niet goed na of je het kledingstuk écht nodig hebt en of het op duurzame wijze is geproduceerd.

Nu kan ik mij helemaal voorstellen dat het lastig is om je huidige wardrobe compleet te vervangen voor een duurzame. Heel eerlijk: dit kan ik momenteel ook niet. Jammer genoeg zijn de duurzame kledingmerken gewoon een stuk duurder en niet zo size inclusive. Toch probeer ik beetje bij beetje mijn kledingkast te upgraden. En alles is mooi meengenomen!

4. Bescherm je spullen

Je zou het misschien niet zo snel bedenken, maar voor een duurzame reis is het belangrijk om je koffer netjes en geordend in te pakken. Niet alleen omdat je op deze manier snel je spullen kan vinden (errug fijn als je reist met een backpack), maar ook omdat zo de kans stukken kleiner wordt dat er wat beschadigd raakt op reis. Zonde om deze spullen opnieuw te moeten kopen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Het is niet duurzaam, kost tijd en geld.

Gelukkig hebben The Green Tourist en ik hier een oplossing voor. Met behulp van packing cubes is het een makkie om al jouw reisproducten netjes te ordenen en beter te beschermen. Wij kunnen niet meer zonder!

Foto: Samsonite
Foto: Samsonite

Nu jij weet waar je op moet letten bij het kopen van een koffer én hoe je de inhoud zo duurzaam kunt inpakken. Welke tip ga jij toepassen bij je eerstvolgende reis?!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen