Kosten Colombia

Reizen door Colombia? Alle kosten op een rij

Wil je een reis boeken naar Colombia? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dit is één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika! Wij hebben hier zeven weken rondgereisd en in dit artikel delen wij al onze ervaringen wat betreft de kosten in Colombia. Aan het einde geven we ook een korte samenvatting van ons gemiddelde dagbudget. Zo kun jij goed voorbereid aan je reis beginnen!

In Colombia wordt betaald met de Colombiaanse pesos, maar wij hebben in dit artikel de kosten voor het gemak in euro’s vertaald. Tijdens onze reis was 1 euro zo’n 3.700 COP waard. De huidige wisselkoers vind je hier.

Colombia

Hostels & Hotels

Er zijn in Colombia gelukkig veel fijne hostels en hotels. Waar je slaapt kan echter wel veel invloed hebben op je budget. Accommodaties vormden op onze reis één van onze grootste kostenposten. Over het algemeen zijn dit de kosten in Colombia voor een slaapplek:

 • Een bed op een slaapzaal kost tussen de 6 en 12 euro per nacht.
 • Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je gemiddeld 16 tot 30 euro per nacht.
 • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je uiteraard zo duur te maken als je zelf wilt. Gemiddeld kost je dit tussen de 30 en 70 euro per nacht.
 • Als je écht een klein budget hebt, dan kun je zoeken naar hostels met hangmatten of tenten (ja je leest het goed, deze hebben ze hier echt). Deze slaapplekken kosten vaak maar een paar euro per nacht.

Overigens verschilt het per bestemming hoeveel je betaald. Aan de Caribische kust liggen de prijzen namelijk een stuk hoger dan in het binnenland. Vergeet ook niet te kijken op AirBnb, hier vind je soms geweldige accommodaties voor dezelfde prijs als een ho(s)tel!

_MG_7079

Eten & Drinken

Eten was onze tweede grootste kostenpost tijdens onze reis. De kosten in Colombia voor eten en drinken kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je elke keer uit eten gaat. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:

 • Ontbijt: Soms zit het ontbijt bij de overnachting inbegrepen. Verwacht hier niet al te veel van, maar desondanks is het mooi meegenomen. Voor een typisch Colombiaans ontbijt betaal je tussen de 1,50 tot 3 euro.
 • Lunch en avondeten: Aangezien Colombianen ook warm eten tussen de middag, is de kans groot dat je bij hetzelfde restaurant kunt lunchen en avondeten. Je hebt twee soorten restaurants in Colombia. Ofwel simpele restaurants waar je een daghap eet, ofwel luxere restaurants waar je ook westerse gerechten kunt bestellen. De simpele restaurants zijn vrij goedkoop. Hier betaal je voor de daghap gemiddeld 3 euro. Bij de uitgebreidere restaurants betaal je al snel veel meer voor een maaltijd. Reken op 6 tot 10 euro voor een hoofdgerecht.
 • Extra: Voor snacks, fruitdrankjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 4 euro per dag te rekenen. Een lokaal biertje kost in een bar of restaurant tussen de 0,90 cent en 2,20 euro. Een glas wijn is in verhouding een stuk duurder! Hiervan ligt de prijs vaak rond de 3 euro.

Een alternatief is om zelf te koken. In Colombia heb je meerdere grote supermarkten waar alles kunt vinden wat je nodig hebt. Voor zo’n 5 euro aan boodschappen kan je al een goede maaltijd maken. Ook kun je hier brood en beleg (pindakaas!) kopen. Perfect voor een simpel ontbijt of lange busrit.

_MG_8392

Tours

De prijzen van activiteiten lopen in Colombia erg uiteen. Hoeveel je dus moet uittrekken in je budget hangt compleet af van de dingen die je wilt ondernemen. Veel musea zijn gratis en je kunt in Salento een koffietour volgen voor maar 5,50 euro. Het Tayrona National Park kun je voor 17 euro bezoeken, ongeacht hoe lang je er verblijft. Daarnaast kun je in elke stad wel een walkingtour volgen op basis van donaties.

Duurdere dingen om te doen zijn bijvoorbeeld het halen van je duikcertificaat (denk hierbij aan 250 euro) of paragliden. Of een 4- tot 7-daagse trekking naar de ‘lost city’ vanuit Santa Marta. Deze kost minstens 300 euro. Al deze dure uitstapjes hebben wij niet gemaakt.

Walking-Tour-Medellin-Colombia-Zuid-Amerika-Reizen-1

Vervoer

Het meest gebruikte vervoermiddel in Colombia is de bus. Er zijn ontzettend veel busmaatschappijen en de bussen voor lange afstanden zijn erg goed. Afhankelijk van de afstand en reistijd betaal je 3 tot 12 euro voor een kaartje. Nachtbussen zijn iets duurder, maar nog steeds heel betaalbaar. Een ticket voor een nachtbus kost rond de 20 euro. Voor korte afstanden kun je het beste gebruik maken van taxi’s. Ritjes van minder dan 5 kilometer kosten in Colombia tussen de 3 en 5 euro. In Medellín is het reizen met de metro ook erg aan te raden! Een ticket kost ongeveer 1 euro en je kunt overal goed (en veilig) komen.

Doordat de reisafstanden erg groot kunnen zijn, is het slim om ook te kijken naar goedkope vluchten. Soms zijn de vluchten bijna even duur als de busrit en je bespaart er een dag reizen mee! Wij vonden dat Viva Air en EasyFly vaak prettige aanbiedingen hebben.

Bus salento

Overige Kosten

Er zijn op reis altijd wat extra uitgaven. De meest voorkomende uitgaven waren bij ons:

 • Het kopiëren van documenten zoals ons paspoort en boarding pass (0,05 cent per kopie)
 • Naar de wc gaan bij busstations (0,25 cent)
 • Onze kleren laten wassen (Voor een volle waszak betaalden we zo’n 2,50 euro)
 • Souvenirs aanschaffen (Dit hangt echt heel erg af wat je koopt, hoeveel je koopt en waar. Afdingen kan, maar vaak tot maximaal 25 procent van de oorspronkelijke prijs.)
_MG_6488

Ons Dagbudget

Wij hebben op onze reis geprobeerd om 30 euro per persoon per dag uit te geven. Dit is in het binnenland van Colombia aardig gelukt, maar bleek helaas onmogelijk aan de Caribische kust. Dit komt doordat het aan de Caribische kust een stuk duurder is en ook omdat wij hier waren rond feestdagen. Uiteindelijk hebben wij op onze reis door Colombia rond de 40 euro per persoon per dag uitgegeven.

Voor 7 weken rondreizen in Colombia (52 dagen) hebben wij dus 2080 euro uitgegeven. Reken hierbij ons vliegticket van 350 euro naar Colombia en een binnenlandse vlucht van 75 euro en je komt uit op 2505 euro per persoon.

Wat voor jou een goed dagbudget is, is natuurlijk compleet afhankelijk van je reisstijl! Als je heel zuinig bent, dan kun je met een budget van 30 euro per dag prima reizen in Colombia. Wil je liever slapen op een privé kamer, veel excursies volgen en vaak uiteten? Dan is een dagbudget van 40 á 50 euro per persoon per dag passender.

Colombia-Bogota-graffiti-tour