Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Reisbudget: zoveel kost reizen door Laos

In Laos kun je supergoed het échte Azie meemaken. Leuk bijkomertje is dat het ook een van de goedkoopste landen is om in te reizen. Lees snel verder voor een uitgebreid overzicht van onze kosten in Laos.

Vliegtickets

Rechtstreeks naar Laos vliegen kan helaas niet vanuit Nederland of Belgie. Daarom is de voordeligste optie (vaak) om een vlucht naar Bangkok in Thailand te boeken. Vanaf daar vlieg je door naar Laos. Gelukkig is een retourtje Thailand-Laos niet erg duur. Gemiddeld betaal je zo’n €75 tot €150 per persoon.

Je kunt natuurlijk ook eerst door Thailand reizen en vervolgens de grens oversteken. Zoals wij deden met een driedaagse boottocht over de Mekong!

Thailand naar Laos met boot
De Mekong rivier

Hostels en hotels

De meeste slaapplekken in Laos zijn vrij basic. Dat komt doordat het toerisme in Laos nog niet zo ver ontwikkeld is en de mensen hier niet zoveel verdienen. Hierdoor kost het jou als reiziger vaak ook niet zoveel om in een fijne kamer te slapen. Dit ben je gemiddeld kwijt:

 • Een bed op een slaapzaal kost je zo’n €4.
 • Voor een tweepersoonskamer in een basic hostel betaal je gemiddeld €10 per nacht. Wil je iets meer comfort? Dan betaal je zo’n €15 per nacht.
 • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je natuurlijk zo duur te maken als je zelf wilt. Reken op prijzen van €25 – €60 per nacht.

Het makkelijkste boeken wij via booking.com, omdat je vaak vlak van tevoren nog kunt annuleren. Handig als je plannen last-minute wijzigen!

Het moderne Lao Poet hotel in Vientiane

Kosten voor eten en drinken

Eten kost gelukig niet veel in Laos, maar de lokale keuken vond ik eerlijk gezegd wel een stuk minder lekker dan die van bijvoorbeeld Thailand. Een lokale maaltijd kost gemiddeld €2,50 en een streetfood snack kost €1 tot €2. Voor een Westerse maaltijd betaal je gemiddeld €6, flink wat meer dus! Wij hebben daarom toch vaak lokale rijstgerechten gegeten. Al was af en toe een pizza enorm welkom, want soms kon ik geen rijst meer zien. Een kop koffie kost €1, dus daar kan je de dag goed mee beginnen!

Houdt er rekening mee dat eetplekken gericht op veganisten (en soms ook glutenvrij) vaak opgericht zijn voor toeristen en daardoor ook duurdere prijzen hanteren. Vonden wij het overigens wel waard, want hier wist je zeker dat je ‘goed’ zat qua dieet.

Foto: explore-Laos

Tours

In Laos deden wij enkele activiteiten. De Gibbon experience hebben we, ondanks alle goede verhalen, overgeslagen omdat deze toch vrij prijzig is. Hier een overzicht van alle uitjes en de kosten ervan per persoon:

 • COPE museum in Vientiane: gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd
 • Phu Si heuvel in Luang Prabang: €2
 • Entree voor de mooie Kuang Si Watervallen: €2
 • Entree Wat Phu: €5,50
 • Kayakken / Cave tubing / blue lagoon in Vang Vieng: €15
 • Gibbon Experience: €275

Vervoer

De goedkoopste en leukste manier van reizen is met de bus en/of minivan. De wegen van Laos zijn niet erg goed en het land is nog niet erg ingespeeld op toerisme, waardoor het huren van een auto niet gebruikelijk is. Omdat Laos niet zo groot is, zou ik geen binnenlandse vlucht aanraden. Je zit toch niet zo lang in de bus en dit is een veel schonere manier van reizen dan vliegen. Daarbij zie je ook nog eens het landschap veranderen, wat ik altijd erg leuk vind!

 • Reizen met de bus (per uur): €2 – €3,50
 • Kort taxiritje: €2
 • Scooter huren per dag: gemiddeld €10. Hangt een beetje van de plek af, de grotere steden vragen hier vaak meer voor.

Overige kosten Laos

Er zijn altijd nog wat andere kosten in Laos die je maakt, zonder dat die in een duidelijke categorie vallen. Denk aan het laten wassen van je kleren. In Laos kost dit bijna niets, dus daar hoef je niet veel geld voor te reserveren in je budget. Ik zou zeggen… 5 euro voor de hele reis? Je visum kost 35 dollar per persoon.

Maakt reizen gelukkig

Ons dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 30 euro per persoon per dag uitgegeven in Laos.

Voor 3 weken rondreizen in Laos hebben wij dus 630 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets).

Wat je budget voor Laos precies moet zijn is voor iedereen anders. De een neemt genoegen met overnachten in dorms, terwijl de ander liever in een luxe overnacht. Als je slaapt in privékamers en de straatkraampjes afwisselt met eten in een goed restaurant, zul je qua budget uitkomen op zo’n €30 tot €35 per persoon per dag. Wil je het echt heel low-budget doen, dan zou je met €20 per dag ook rond moeten kunnen komen.

Lokale valuta van Laos: de KIP (ja echt waar)
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen