Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Must know: wat kost reizen in Panama?

Ga je op reis naar Panama? Dan wil je natuurlijk weten wat de kosten in Panama zijn en aan wat voor budget je op je bankrekening moet hebben. Je budget voor Panama zal waarschijnlijk hoger zijn dan voor andere landen in Midden-Amerika. Maar… je krijgt er wel een hele mooie reis voor terug! En daarbij, als je een beetje op je geld let, hoeft Panama niet heel duur te zijn. Lees hier al onze tips.

In Panama wordt betaald met de Balboa, maar ook met de Amerikaanse dollar. 1 Balboa = 1 dollar. Wij hebben in dit artikel de kosten voor het gemak in euro’s vertaald. Tijdens onze reis was 1 euro zo’n 1,22 dollar waard. De huidige wisselkoers vind je hier.

Kies bij het opnemen van geld altijd voor continue without conversion en betaal in de lokale valuta. Dit scheelt veel geld, aangezien je eigen bank altijd een gunstigere koers heeft.

Coiba tips

Hostels & Hotels

Er zijn in Panama veel fijne hostels en hotels. Waar je slaapt kan echter wel veel invloed hebben op je budget. Accommodaties vormden op onze reis één van onze grootste kostenposten. Over het algemeen zijn dit de kosten in Panama voor een slaapplek:

 • Een bed op een slaapzaal kost ongeveer 12 tot 17 euro per nacht.
 • Voor een tweepersoonskamer in een basic hostel betaal je gemiddeld 25 tot 30 euro per nacht.
 • Slapen in een gezellig hostel of hotel met bijvoorbeeld een zwembad kost natuurlijk wat meer. Gemiddeld zijn de prijzen tussen de 30 en 50 euro per nacht.

Vergeet ook niet te kijken op AirBnb, hier vind je soms geweldige accommodaties voor dezelfde prijs als een ho(s)tel! Zeker als je met een grote groep mensen reist.

Eten & Drinken

Eten was onze tweede grootste kostenpost in tijdens onze reis. De kosten in Panama voor eten en drinken kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je elke keer uit eten gaat. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:

 • Ontbijt: Voor een Westers ontbijt (pannenkoeken met fruit) betaal je zo’n €5.
 • Lunch en avondeten: Als je vega eet, kom je vaak terecht in de wat meer Westerse/toeristische restaurants. Hier betaal je helaas snel meer voor een maaltijd. Reken op zo’n 7€ tot €15 voor een hoofdgerecht. Let op: bij veel restaurants betaal je 10% service charge bovenop de prijs die op de menu kaart staat.
 • Extra: Voor snacks, fruitdrankjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 5€ per dag te rekenen. Een biertje kost €1,50 tot €3. Koffie kun je voor €1,50 tot €3 bestellen. Op veel plekken kun je je waterfles bijvullen voor zo’n €0,25. Goedkoper en veel beter voor het milieu!

Gelukkig kun je besparen op het eten, omdat de meeste hostels keukens hebben die je kunt gebruiken. Boodschappen zijn qua prijs vergelijkbaar met Nederland, maar je bent hoe dan ook goedkoper uit met avondeten!

Tours

De prijzen voor activiteiten en entree voor bezienswaardigheden wisselen enorm in Panama. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt. Hoeveel geld je kwijt zal zijn voor activiteiten is dus sterk afhankelijk van wat je allemaal wil gaan doen en hoeveel je wilt gaan doen! Een overzicht:

 • Koffietour in Boquete ➜ $30
 • Vulkaan Baru beklimmen in Boquete ➜ $50
 • Surfen op Santa Catalina ➜ $45
 • Dagtrip naar Coiba ➜ $95
 • Eilandhoppen in Bocas del Toro ➜ $25
 • Fiets huren in Bocas del Toro ➜ $7 per dag
 • 4 daagse tour door San Blas ➜ $425
Wat te doen Santa Catalina

Vervoer

De kosten voor de lokale bussen in Panama vallen enorm mee als je het vergelijkt met de andere kosten. De goedkoopste manier is om, net als locals, gewoon naar het busstation te gaan en op de bus te stappen. Koop geen tickets voor shuttlebussen bij tour aanbieders. Dan betaal je altijd veel te veel. Bijna alle bussen vertrekken ieder uur. Een overzicht van enkele kosten (niet bij een tour aanbieder gekocht)

 • Panama Stad naar David (7 uur) ➜ $12,25
 • Bus Bocas Town naar Starfish Beach  ➜ $2,50
 • Bus Boquete centrum naar Pipeline Trail ➜ $1
 • Boot van Alimrante naar Bocas Town ➜ $6 p.p.

Ons dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 45 euro per persoon per dag uitgegeven.

Voor 3 weken rondreizen in Panama hebben wij dus 946 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets en de 4 daagse San Blas tour van 425$ per persoon).

Al met al kan je de kosten redelijk laag houden wanneer je niet al te veel doet en veel zelf kookt. Maar je bent waarschijnlijk maar één keer hier en wilt er natuurlijk alles uithalen wat erin zit. Als je alles bij elkaar optelt, dan kun je als lowbudget reiziger. rondkomen van €35 per dag. Slaap je graag in een eigen kamer, doe je veel activiteiten en ga je wat vaker uiteten bij Westerse (vega) restaurants? Dan moet je eerder rekenen op €45 tot €60 per dag.

Wat te doen Boquete

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen