Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Een (reis)blog of website beginnen, hoeveel kost dat?

Een (reis)blog of website beginnen, aan welke kosten moet je dan denken? Ik had daar graag meer over willen weten toen ik vegareizen startte. In principe ben je met een domeinnaam en hosting klaar, maar er is nog zoveel meer mogelijk! Hier deel ik mijn kosten en vertel ik waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.

De prijzen in dit artikel zijn inclusief BTW. Ik maak in dit artikel gebruik van affiliate links, maar enkel voor diensten waar ik zelf gebruik van maak en dus 100% achter sta.

Hosting en domeinaam

Het starten van een blog begint met een domeinnaam en hosting. De domeinnaam is de unieke naam op het internet. In mijn geval dus www.vegareizen.nl. De hosting is de server ruimte. Dit kan gratis, maar dan krijg je zoiets: www.vegareizen.wordpress.nl. Dat ziet er niet heel professioneel uit en kun je later ook niet wijzigen. Ook heb veel minder mogelijkheden qua lay-out, het gebruik van plug-ins of het plaatsen van advertenties. Zo kun je op de lange termijn niet eens geld verdienen met je blog. Kortom, niet aan te raden.

Dan heb je nog betaalde hosting. Als je hierop Googled krijg je super veel resultaten. Belangrijk om te onthouden is dat je hosting meespeelt in hoe snel je website is. Dit is essentieel, want bezoekers hebben geen zin om lang te wachten tot je site geladen is. Ik heb voor Siteground gekozen als hostingprovider, aangezien zij servers op meerdere locaties hebben. Zo laadt mijn site snel, ongeacht of mijn bezoeker in Nederland is of aan het reizen is. Wel zo handig voor een reisblog haha. Ik ben over Siteground nog steeds super tevreden!

  • Domeinnaam bij TransIP €9,50 per jaar.
  • Hosting bij Siteground voor €48 per jaar. Dit is inclusief een mailadres/box met je websitenaam. Tip: het abbonement is goedkoper als je het voor een langere periode afsluit!

Design van jouw website

Een WordPress thema speelt een belangrijke rol in het uiterlijk (design) van jouw website. Met een thema zien al je pagina’s er soortgelijk uit, waardoor je site een geheel is. Super belangrijk dus!

Voor vegareizen gebruik de gratis thema “Astra” in combinatie met het betaalde programma Elementor Pro. Het fijne aan Elementor is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Je hoeft bijvoorbeeld geen codetaal te kennen voor het maken en aanpassen van onderdelen. Zo kun je een site maken die 100% bij je past. Daarnaast zijn Astra en Elementor super compatibel met elkaar, waardoor mijn site ook weer een betere vindbaarheid en laadtijd krijgt. En dit is weer goed voor het aantrekken van bezoekers!

  • Elementor Pro: €49 per jaar. Hiermee koop je een licentie voor 1 site. Wil je meer sites, dan kost het meer.

Overige kosten voor jouw website

Nu heb je een website. Gefeliciteerd! Wil je je site verder professionaliseren, dan zijn er nog meer opties. Ik heb de diensten die ik het meest gebruik hieronder vermeldt.

Ja, ik wil nu mijn eigen blog beginnen!

Mailingprogramma

Het is aan te raden een mailinglijst op te bouwen. Hier zijn, surprise surprise, zowel gratis en betaalde versies voor. Ik raad je aan om te beginnen met Mailchimp. Als je nog niet superveel abbonnee’s hebt, is dit namelijk gratis. Je betaald pas wanneer meer dan 2000 mailadressen zich aangemeldt hebben voor jouw nieuwsbrief of wanneer je meer dan 10.000 nieuwsbrieven per maand eruit stuurt (bijvoorbeeld als je elke week mailt).

Ontwerp en huisstijl

Om een site helemaal eigen te maken, heb je natuurlijk een logo nodig. Via Canva kun je geweldige (gratis) logo’s vinden om te gebruiken op je site. Hier heb ik ook mijn logo gemaakt.

Kun je op Canva niet vinden wat je zoekt? Dan kun je natuurlijk ook een professional inhuren. Ik raad je aan om dan Fiverr te gebruiken. Hier bieden mensen hun diensten aan van over de hele wereld. Daarom is dit vaak goedkoper dan wanneer je iemand in Nederland inhuurt. En het wordt ook nog eens binnen no-time geleverd!

  • Logo laten ontwerpen op Fiverr: €50 tot €250

Betaalde plugins

Elke WordPress site gebruikt plugins. Een plugin is heel plat gezegd iets dat ergens in kunt stoppen. Een plugin voor WordPress is een software pakketje dat functionaliteiten aan je website toevoegt. Met een plugin kun je bijvoorbeeld het gedrag van je bezoekers analyseren (Google Analytics) of een specifieke doorklik optie toevoegen… de mogelijkheden zijn eindeloos! Veel plugins zijn gratis, maar er zijn ook een aantal betaalde die jouw website net wat meer onderscheid kunnen geven.

Op vegareizen maak ik gebruik van de betaalde plugin GeoMaps. Hiermee kunnen mijn bezoekers via een wereldkaart doorklikken naar het land waar zij interesse in hebben. Dat vond ik wel een hele gave toevoeging aan mijn reisblog!

  • Betaalde plugin: €3,99 per maand

Beeldmateriaal/stock foto’s

Je mag niet zomaar foto’s van het internet gebruiken. Je hebt namelijk te maken met auteursrecht. Gelukkig zijn er verschillende databases waar je ook gratis foto’s kunt downloaden. Ik gebruik vooral Pexels en Unsplash. Naast mijn eigen foto’s natuurlijk!

Voor een idee van de kosten zet ik hier een voorbeeld:

  • Shutterstock: €29,50 per jaar. Met dit abbonement mag je elke maand 10 afbeeldingen downloaden.
beroemde veganisten
Voorbeeld van een stockfoto

Mijn website kosten per jaar

Als ik mijn website kosten per jaar bereken, kom ik op het volgende uit:

  • Domeinnaam bij TransIP: €9,50 per jaar
  • Hosting via Siteground: €48 per jaar
  • Website thema met Elementor: €45 per jaar
  • Betaalde plugins: €3,99 per maand

Totaal geef ik dus €150,50 per jaar uit aan vegareizen. Dit is €12,54 per maand.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen