Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Wat zijn de kosten voor rondreizen in Guatemala?

Wil je een reis boeken naar Guatemala? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dit is een redelijk goedkoop land in Midden-Amerika! Wij hebben hier drie weken rondgereisd en in dit artikel delen wij al onze ervaringen van de kosten in Guatemala. Aan het einde geven we ook een korte samenvatting van ons gemiddelde dagbudget. Zo kun jij goed voorbereid aan je reis beginnen!

In Guatemala wordt betaald met de Quetzales, maar wij hebben in dit artikel de kosten voor het gemak in euro’s vertaald. Tijdens onze reis was 1 euro zo’n 10 Quetzales waard. De huidige wisselkoers vind je hier.

guatemala

Ultieme tip om geld te besparen in Guatemala

De lokale munteenheid in Guatemala is de Quetzal. Bespaar op transactiekosten door je euro’s om te zetten in Quetzal met een Wise-kaart. Dit is een speciale betaalpas. Met deze kaart kun je Quetzal opnemen bij een geldautomaat in Guatemala of je kunt met de kaart betalen bij de meeste winkels en restaurants. Sommige restaurants brengen standaard USD in rekening. Probeer dit te voorkomen, want het scheelt enorm in je portemonnee als je vraagt om de lokale munt in rekening te brengen. Ontvang hier een Wise-kaart; het is gratis!

Kies bij het opnemen van geld altijd voor continue without conversion en betaal in de lokale valuta (colones). Dit scheelt veel geld, aangezien je eigen bank altijd een gunstigere koers heeft.

Reisroutes Guatemala

Hostels & Hotels

Er zijn in Guatemala gelukkig veel fijne hostels en hotels. Waar je slaapt kan echter wel veel invloed hebben op je budget. Accommodaties vormden op onze reis één van onze grootste kostenposten. Over het algemeen zijn dit de kosten in Guatemala voor een slaapplek:

  • Een bed op een slaapzaal kost tussen de 6 en 10 euro per nacht.
  • Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je gemiddeld 15 tot 25 euro per nacht.
  • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je uiteraard zo duur te maken als je zelf wilt. Gemiddeld beginnen prijzen bij 40 euro per nacht

Eten & Drinken

Eten was onze tweede grootste kostenpost tijdens onze reis. De kosten in Guatemala voor eten en drinken kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je elke keer uit eten gaat. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:

  • Ontbijt: Voor een typisch Guatamalees ontbijt betaal je tussen de 1,50 tot 3 euro.
  • Lunch en avondeten: De kans is groot dat je bij hetzelfde restaurant kunt lunchen en avondeten. Als je vega eet, kom je vaak terecht in de wat meer Westerse/toeristische restaurants. Hier betaal je helaas al snel wat meer voor een maaltijd. Reken op zo’n 10 euro voor een hoofdgerecht. Let op: bij veel restaurants betaal je 10% service charge bovenop de prijs die op de menu kaart staat.
  • Extra: Voor snacks, fruitdrankjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 4 euro per dag te rekenen. Een biertje kost in een bar of restaurant zo’n 1,50 euro

Wij zochten overigens altijd plekken waar we onze herbruikbare waterflessen konden vullen. Dit is goedkoper dan een fles water kopen en ook nog eens stukken duurzamer.

vegetarisch Antigua

Tours

In Guatemala zal je niet zo’n gigantisch aanbod in tours en excursies vinden zoals je dat soms in andere landen ziet. De meeste hotspots kan je makkelijk zelf bezoeken met het openbaar vervoer. Een voorbeeld: Je kunt zelf de Maya markt bezoeken met de bus voor 2 euro, of met een tour gaan die je zo’n 15 euro per persoon kost.

De excursies die wij hebben gedaan waren die naar Tikal voor €30 per persoon en het beklimmen van de vulkaan Acatenango voor €55 per persoon.

Powered by GetYourGuide
_MG_0053
Chichi markt

Vervoer

In tegenstelling tot de meeste landen in Midden-Amerika, zijn de afstanden soms behoorlijk groot tussen de bestemmingen in Guatemala. Dat zorgt ervoor dat je hier ook wat hogere kosten hebt voor vervoer.

Het meest gebruikte vervoermiddel in Guatemala is de chickenbus. Dit zijn oude schoolbussen uit de Verenigde Staten. Voor zo’n 2 uur reizen met de chickenbus betaal je 3 euro. Wil je liever met een mini-van reizen? Dan ligt de prijs gemiddeld rond 10 euro voor dezelfde rit.

Moet je langer reizen? Dan raden we je aan om met luxere bussen te gaan. Deze kosten vaak rond de 15 tot 30 euro, afhankelijk van de reistijd. Het fijne aan deze bussen is de airco en ruime stoelen.

Ons Dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 40 euro per persoon per dag uitgegeven.

Voor 3 weken rondreizen in Guatemala hebben wij dus 840 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets).

Wat voor jou een goed dagbudget is, verschilt natuurlijk enorm per persoon. Als je houdt van een beetje luxe reizen is een dagbudget van 50 euro per dag passender, dan wanneer je het prima vindt om in dorms te slapen en veel met het openbaar vervoer doet. De echt budget reiziger kan met 35 euro per dag rondkomen.

_MG_8054

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen