Kosten Guatemala

Wat zijn de kosten voor rondreizen in Guatemala?

Wil je een reis boeken naar Guatemala? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dit is een redelijk goedkoop land in Midden-Amerika! Wij hebben hier drie weken rondgereisd en in dit artikel delen wij al onze ervaringen van de kosten in Guatemala. Aan het einde geven we ook een korte samenvatting van ons gemiddelde dagbudget. Zo kun jij goed voorbereid aan je reis beginnen!

In Guatemala wordt betaald met de Quetzales, maar wij hebben in dit artikel de kosten voor het gemak in euro’s vertaald. Tijdens onze reis was 1 euro zo’n 10 Quetzales waard. De huidige wisselkoers vind je hier.

guatemala

Hostels & Hotels

Er zijn in Guatemala gelukkig veel fijne hostels en hotels. Waar je slaapt kan echter wel veel invloed hebben op je budget. Accommodaties vormden op onze reis één van onze grootste kostenposten. Over het algemeen zijn dit de kosten in Guatemala voor een slaapplek:

  • Een bed op een slaapzaal kost tussen de 6 en 10 euro per nacht.
    • Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je gemiddeld 15 tot 25 euro per nacht.
    • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je uiteraard zo duur te maken als je zelf wilt. Gemiddeld beginnen prijzen bij 40 euro per nacht

Vergeet ook niet te kijken op AirBnb, hier vind je soms geweldige accommodaties voor dezelfde prijs als een ho(s)tel! Zeker als je met een grote groep mensen reist.

Eten & Drinken

Eten was onze tweede grootste kostenpost tijdens onze reis. De kosten in Guatemala voor eten en drinken kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je elke keer uit eten gaat. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:

  • Ontbijt: Voor een typisch Guatamalees ontbijt betaal je tussen de 1,50 tot 3 euro.
  • Lunch en avondeten: De kans is groot dat je bij hetzelfde restaurant kunt lunchen en avondeten. Als je vega eet, kom je vaak terecht in de wat meer Westerse/toeristische restaurants. Hier betaal je helaas al snel wat meer voor een maaltijd. Reken op 6 tot 10 euro voor een hoofdgerecht. Let op: bij veel restaurants betaal je 10% service charge bovenop de prijs die op de menu kaart staat.
  • Extra: Voor snacks, fruitdrankjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 4 euro per dag te rekenen. Een lokaal biertje kost in een bar of restaurant tussen de 0,90 cent en 1,50 euro
vegetarisch Antigua

Tours

In Guatemala zal je niet zo’n gigantisch aanbod in tours en excursies vinden zoals je dat soms in andere landen ziet. De meeste hotspots kan je makkelijk zelf bezoeken met het openbaar vervoer en zonder gids. Een voorbeeld: Je kunt zelf de Maya markt bezoeken met het openbaar vervoer voor 2 euro, of met een tour gaan die je zo’n 15 euro per persoon kost.

De excursies die wij hebben gedaan waren die naar Tikal voor €30 per persoon en het beklimmen van de vulkaan Acatenango voor €55 per persoon.

_MG_0053
Chichi markt

Vervoer

In tegenstelling tot de meeste landen in Midden-Amerika, zijn de afstanden soms behoorlijk groot tussen de bestemmingen in Guatemala. Dat zorgt ervoor dat je hier ook wat hogere kosten hebt voor vervoer.

Het meest gebruikte vervoermiddel in Guatemala is de chickenbus. Dit zijn oude schoolbussen uit de Verenigde Staten. Voor zo’n 2 uur reizen met de chickenbus betaal je 3 euro. Wil je liever met een mini-van reizen? Dan ligt de prijs gemiddeld rond 10 euro voor dezelfde rit.

Moet je langer reizen? Dan raden we je aan om met luxere bussen te gaan. Deze kosten vaak rond de 15 tot 30 euro, afhankelijk van de reistijd. Het fijne aan deze bussen is de airco en ruime stoelen.

Ons Dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 40 euro per persoon per dag uitgegeven.

Voor 3 weken rondreizen in Guatemala hebben wij dus 840 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets).

Wat voor jou een goed dagbudget is, is natuurlijk compleet afhankelijk van je reisstijl! Als je heel zuinig bent, dan kun je met een budget van 35 euro per dag prima reizen in Guatemala. Wil je liever slapen op een privé kamer, veel excursies volgen en vaak uiteten? Dan is een dagbudget van 40 á 50 euro per persoon per dag passender.

_MG_8054