Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Reizen door Vietnam? Alle kosten op een rij

Zoals de meeste landen in Azië, zijn de kosten in Vietnam een stuk lager dan in Nederland. Het eten, vervoer, de hotels/hostels, de bezienswaardigheden etc. zijn spotgoedkoop. Zo fijn! Wil je weten wat je kosten voor Vietnam zullen zijn? Lees dan snel verder.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dan kun je onderstaande als vuistregel aanhouden:

 • Low budget backpackers ➜ €30
 • Normaal budget ➜ €40 tot €50
 • Luxe reiziger ➜ €60+
Deze tempel kun je vinden in Ninh Binh, Vietnam

Ultieme tip om geld te besparen in Vietnam

De lokale munteenheid in Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). Wist je dat als je Vietnamese Dongs gaat pinnen, je elke keer transactiekosten aan je bank moet betalen? Dit is een combi van een vast bedrag en een percentage van het bedrag dat je zojuist gepint hebt.

Bespaar op transactiekosten door te betalen met een Wise-kaart. Dit is een speciale betaalpas. Met deze kaart kun je je euro’s om te zetten in VND. Vervolgens kun je VND opnemen bij een geldautomaat of je kunt met de kaart betalen bij de meeste winkels en restaurants. Zonder transactiekosten! Lees uitgebreid over mijn ervaringen met de Wise kaart in dit artikel.

Ontvang hier een Wise-kaart; het is gratis!

pinnen Vietnam

Hostels en hotels

Vaak zijn ho(s)tels de grootste kostenpost in je budget. Dit kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wij geven hier meestal niet veel uit aan uit, aangezien we toch de hele dag op pad zijn. Zolang het er maar schoon is, is het voor ons goed. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van slaapplekken in Vietnam:

 • Een bed op een slaapzaal kost je zo’n €5 tot €8.
 • Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je gemiddeld 10 tot 25 euro per nacht.
 • Slapen in een luxe hostel of hotel kun je uiteraard zo duur te maken als je zelf wilt. Reken op prijzen vanaf €80 per nacht.

Voor een budgethotel betaal je vaak net zo veel als voor een hostel. Denk aan zo’n €25 tot €30 per nacht. Ook hier heb je vaak gratis WiFi en gratis ontbijt. Het ‘nadeel’ is alleen dat je geen gezamenlijke keuken hebt. Je kunt dus niet koken en zult buiten de deur moeten eten.

Hier verblijven? Boek dan bij Mekong Home

Kosten voor eten en drinken

Als er een land in Azië is waar je lekker kan eten, dan is het Vietnam wel! En het allerbeste? Het kan ook heel goedkoop! Bij veel hostels krijg je gratis ontbijt. Daar hebben wij dan ook veel gebruik van gemaakt, want dit scheelt natuurlijk weer in je dagbudget.

Qua lunch eten veel Vietnamezen hetzelfde als voor avondeten. Zo ook wij! Het ligt er voor je budget heel erg aan of je lokaal of bij een Westerse zaak gaat eten. Hieronder hebben we de een kort overzicht van de kosten gemaakt.

 • Als je bij eetkraampjes eet (street food) betaal je voor een kom ‘pho’ of een rijst gerecht niet meer dan €2. Een broodje Banh-Mi kost vaak nog geen euro!
 • Bij een sit-down restaurant kun je voor ongeveer €2 tot €4 een maaltijd krijgen. Een sit-down restaurant is een lokale eetplek met ieni-mini krukjes. Je herkent ze meteen!
 • Voor een westerse (vega) maaltijd ga je richting de €10 a €15. Alles daarboven is een ‘luxe’ restaurant.

Reken verder nog zo’n 6 euro per dag extra voor snacks en drinken. Een vietnamese snack (street food) kost zo’n €1,50, een flesje water €0,25 en frisdrank €1.

De beroemde fresh springrolls met pindasaus

Tours

In Vietnam kan je de meest uiteenlopende activiteiten doen. Het is daarom een beetje lastig aan te geven wat het je per dag gaat kosten. Niet iedereen boekt natuurlijk dezelfde activiteiten. Om je een schatting te kunnen geven, ben ik ervan uitgegaan dat je 1 betaalde activiteit per 3 dagen doet. Dus dat komt neer op ongeveer €8 tot €10 per dag.

Voorbeeld van kosten voor activiteiten:

 • 3-daagse Halong Bay Tour: €250
 • Bezoek aan de Cu Chi Tunnels: €4 tot €8
 • Trekking door Sapa: €20
 • Kookcursus: €12
 • 20 minuten quad rijden in Mui Ne: €30

Vervoer

Terugkijkend op onze trip hebben we een beetje spijt dat we geen brommer gekocht hebben en daarmee rondgetourd hebben. Dat zou pas een ervaring zijn geweest! Een tweedehands brommer kun je in Vietnam kopen voor zo’n US$400 en voor US$1.000 heb je een nieuw exemplaar.

Voel je je niet zeker op de brommer? Geen zorgen, want het openbaar vervoer werkt ook prima. Een busreis kost gemiddeld €10 en een ritje met de trein ligt tussen de €5-€30. Dit hangt af van de afstand en of je een zit- of slaapplaats hebt.

Van plan veel rond te reizen met de bus? Koop dan een Open Busticket! Deze kost ongeveer US$50. Hiermee kun je op aangewezen plekken in- of uitstappen zonder extra te betalen. Het makkelijkste boek je dit ticket bij je ho(s)tel. Er zijn 5 goede busorganisaties die zo’n ticket aanbieden:

 • Sinh Cafe Open Bus (zouden wij gekozen hebben)
 • Phuong Trang Bus Company
 • Hanh Cafe Open Bus Company
 • Hung Thanh Bus Travel Company
 • Hey Travel Tour Bus Company

Ons dagbudget

Wij hebben op onze reis rond de 45 euro per persoon per dag uitgegeven in Vietnam.

Voor 2 maanden rondreizen in Vietnam hebben wij dus 2.700 euro per persoon uitgegeven (exclusief vliegtickets).

Al met al kan je de kosten in Vietnam redelijk laag houden wanneer je niet al te veel doet en veel zelf kookt. Maar je bent waarschijnlijk maar één keer in Vietnam en wilt er natuurlijk alles uithalen wat erin zit. Maar nogmaals; het ligt er helemaal aan wat voor type reiziger je bent en wat je belangrijk vindt.

 • Low budget backpackers ➜ €30
 • Normaal budget ➜ €40 tot €50
 • Luxe reiziger ➜ €60+
pinnen Vietnam
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen