Vandaag zijn we naar de Kuang Si waterval geweest, wat de mooiste waterval van heel Laos genoemd wordt. Nou, dat willen wij ook meemaken! De waterval ligt op een uur rijden van Luang Prabang vandaan, dus hebben we speciaal een scooter gehuurd. Deze blog zal gaan over alle ervaringen die ik opgedaan heb.


Rijstvelden, waterbuffels en een olifant
’s Ochtends bij het (gratis) ontbijt van het hotel vroegen we naar de mogelijkheid om een scooter te huren. Natuurlijk kon dit en binnen een halfuur stond er al een scooter voor onze deur. Dat ging makkelijk! Het huren van de scooter kostte 120.000 LAK (zo’n 12 euro). Dat is in Luang Prabang de standaardprijs. Vinden wij vrij prijzig nadat we in Thailand geweest zijn. Gelukkig is het goedkoper in de rest van Laos! Na een testritje gingen we op pad. We moesten nog wel even tanken, want hij was leeg geleverd. Tsja, zo maak je wel winst he? Gelukkig kostte het niet superveel, voor een volle tank hebben we 25000 LAK betaald.
De rit naar de waterval was werkelijk prachtig. We reden in de bergen tussen de rijstvelden door. We zagen waterbuffels, kippen, een olifanten opvang (waarbij we ook een olifant buiten zagen!) en nog veel meer. Onderweg kwamen we ook langs een mooie tempel waar we gestopt zijn. Heerlijk is die vrijheid om meteen ergens te kunnen stoppen als je dat wilt. Ik kan het iedereen aanraden! Helaas zijn de wegen in Laos wel een stuk slechter dan in Thailand: overal zitten gaten in de weg. Dit zorgde geregeld voor een pijnlijke rug.

Onverwacht uitje; gratis berenopvang
Zoals verwacht kwamen we na een uur rijden bij de Kuang Si waterval aan. Deze waterval is een echte must see in Luang Prabang. Dat moet ik met mijn eigen ogen zien! We betalen de verplichte 2000 LAK voor het parkeren van de scooter en de entreeprijs van 20.000 LAK per persoon.
Wat leuk is aan dit park (waar de waterval zich dus bevindt), is dat er ook een beren opvang van de Aziatische maanbeer is. Hier mag je gratis doorheen lopen. Uiteraard zijn we even gaan kijken! Het verbaasde me hoeveel beren er waren en hoe klein ze eigenlijk zijn. Als ik aan een beer denk, denk ik automatisch aan een grote beer zoals een ijsbeer of grizzly. Deze beren waren eerder schattig.

De Kuang Si waterval in het regenseizoen
Na het kijken bij de beren vervolgen we ons pad naar boven. Op naar de waterval! Eenmaal bij de waterval was ik erg onder de indruk. Het donkerbruine water kolkte en stroomde woest naar beneden. Overal hingen bordjes met ‘danger’ en waren plekken afgezet met touw. Waar picknick tafels stonden (en het normaal dus droog land is), stond het nu onder water. Ik had meteen mijn schoenen uitgedaan, want dat ik natte voeten ging krijgen was onvermijdelijk. Stiekem ook wel lekker om mijn voeten te kunnen koelen, want ik was zoals gewoonlijk weer oververhit.
Toen we naar een ander punt van de waterval liepen (deze waterval heeft meerdere plateaus) zagen we een bord met uitleg over waarom ‘het water blauw is’. In het droge seizoen heeft de waterval namelijk een azuurblauwe kleur. Dit komt door de mineralen die in de rotsen zitten. Ook kun je dan op bepaalde plekken zwemmen. Omdat het echter het regenseizoen is, veranderd het water in een donkerbruine stroom en is zwemmen niet mogelijk. Dat was wel een beetje jammer. Had ik mijn bikini voor niets meegenomen!
Ik kan me goed voorstellen dat mensen de Kuang Si waterval met blauw water als de mooiste waterval van Laos beschouwen. Zelfs met bruin water vond ik het er supermooi!

Vlinders bewonderen
Na het bezoek aan de waterval, gingen we door naar een vlindertuin. Deze ligt een paar honderd meter van het park af (slimme locatie). De tuin is opgezet door een Nederlands stel en een bezoekje kost maar 40.000 LAK per persoon. Er waren veel verschillende soorten vlinders en omdat het nog vroeg op de dag was, hadden we zowat de hele tuin voor onszelf! Ook hebben we hier heerlijk gelunched.
De eigenaar vertelde ons veel over de vlinders. Zo heb ik geleerd dat als een plant giftig is, de rups felgekleurd wordt en later als vlinder ook felgekleurde vleugels zal hebben. Wanneer als een rups op een niet-giftige plant opgroeit, zullen de vleugels van de vlinder niet fel zullen zijn. Dan zijn ze bijvoorbeeld zwart of bruin.
