Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Dit kan je allemaal doen bij de langste rivier in Zuid Afrika

De langste rivier van Zuid Afrika is met stip op nummer 1 de Oranjerivier. In deze rivier kun je als avontuurlijke reiziger geweldig kanoën, raften en kajakken. Of je gaat naar een van de uitkijkpunten om de rivier zich te zien omvormen in een luide waterval! En uiteraard sluit je de dag af met een wijntje gemaakt van druiven aan de oever van de rivier.

Foto: Wikimedia Commons

De langste rivier van Zuid Afrika

De Oranjerivier is een rivier in zuidelijk Afrika. Hij begint in Lesotho in de buurt van Drakensbergen en eindigt in Zuid Afrika aan de grens met Namibië. De rivier is zo’n 2.200 kilometer lang en daarmee verreweg de langste rivier in Zuid Afrika. Net als de meeste rivieren is ook deze enorm belangrijk voor de lokale economie. Het water van de rivier wordt namelijk gebruikt voor irrigatie van de landbouw!

De Oranjerivier heeft zijn naam gekregen door kolonel Robert Gordon, een commandant van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Als een echte Nederlander heeft hij de rivier ter ere van Willem V van Oranje genoemd. In Lesotho, waar de rivier ontspringt, heet de rivier de Senqu.

Foto: Felixunite.com

Wat is er te doen bij de Oranje rivier?

Bij de langste rivier van Zuid Afrika moet er wel een hoop te doen zijn! De leukste bezienswaardigheden lees je hieronder.

Om alle bezienswaardigheden bij de Oranjerivier te verkennen, is een auto eigenlijk essentieel. Ik huur mijn auto’s in het buitenland altijd bij Sunny Cars. Dit doe ik omdat zij als een van de weinige all-in prijzen hanteren. Zo heb je dus nooit verborgen kosten. Ook is er een Nederlands sprekende klantenservice, wat ik ook wel erg prettig vind.

Boek hier bij SunnyCars

Foto: hotel.travelstart.com

1. Kajakken, raften en kanoën

Omdat er geen nijlpaarden of krokodillen in de Oranjerivier voorkomen, kun je hier zonder zorgen kajakken, raften of kanoën. Leuk! Vooral de Noord-Kaap is hiervoor een populair gebied. Terwijl je aan het kajakken/raften/kanoën bent, heb je uitzicht op de meest schitterende natuur. De Oranjerivier slingert namelijk door een erg mooi en veelzijdig landschap.

Zoek je nog een fijne organisatie waarmee je kunt raften? Ik heb goede ervaringen gehoord over de organisatie Buswhacked. Super vriendelijke mensen die het gebied goed kennen. En het beste? Vegan is mogelijk! Voor je vegan dieetwensen betaal je wel 400rand (€19.60) extra.

Ondanks dat er geen nijlpaarden en krokodillen in de langste rivier van Zuid Afrika voorkomen, kun je tijdens de meerdaagse tocht over de rivier met gids wel andere dieren tegenkomen! Denk aan apen, pelikanen of arenden.

Foto: Bushwacked

2. Augrabies Falls National Park

In het westen van Zuid Afrika ligt het Augrabies Falls National Park. In dit park vind je de Augrabies watervallen waar het water van de Oranjerivier van 56 meter hoog naar beneden stort. Een oorverdovend lawaai. Je snapt meteen waarom de lokale Khoi-stam deze waterval de bijnaam “The Place of Great Noise” heeft gegeven.

Augrabies Falls National Park ligt op anderhalf uur rijden van Upington (de grootste stad in de omgeving). Het is geen groot park, maar er wonen best veel dieren. Denk aan giraffes, klipspringers (kleine Afrikaanse antilope), apen en leguanen. Ook kan je hier meer dan 180 (!) verschillende vogelsoorten spotten.

Via houten looppaden kun je in Augrabies NP naar de uitkijkpunten wandelen. Deze geven je het beste uitzicht op de watervallen. Hoe heftig de waterval is, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het seizoen. In de maanden maart en april is de waterval vaak op z’n hoogtepunt, omdat het rond deze tijd het meeste regent.

Foto: Eastafricawild.com

Hiken door het Augrabies Falls NP

Ben je gek op wandelen, dan is het zeker een aanrader om een paar dagen in Augrabies Falls NP te blijven. Er lopen een paar fantastische trails door het park die in een dag(deel) prima te doen zijn. Een paar bekende trails zijn:

  • Gorge Trail – 2 km
  • Ebony Trail – 2.8 km
  • Dassie Trail – 8.5 km

Wie hier niet genoeg aan heeft kan de Klipspringer Trail doen. Dit is een meerdaagse hike (3 dagen) van zo’n 36 kilometer.

Foto: Rove.me // Erwan Deverre

3. Bezoek een wine estate

Het water van de langste rivier van Zuid Afrika wordt door enkele wijnhuizen gebruikt voor hun wijnproductie. Hoe leuk om daarom zo een wijnproeverij bij een van deze wijnhuizen bij te wonen! Een aanrader is het wijnhuis die Kerkmuis wijnen produceert. Dit wijnhuis is verreweg de grootste in Zuid-Afrika en zelfs een van de grootste ter wereld. Deze werd opgericht in 1965 en bestaat nu uit vier wijnmakerijen die druiven innemen van allerlei boerderijen verspreid langs de oever van de Oranjerivier.

Het bezoekerscentrum vind je in de stad Upington.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen