Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Bye keuzestress: de leukste dorpen van Lake Atitlán

Rondom het meer van Atitlán zijn er zo’n 15 dorpjes te vinden, elk met hun eigen karakter. We kunnen dus goed begrijpen dat het moeilijk is om de leukste eruit te pikken. Hieronder geven we een korte samenvatting wat je per dorpje kunt vinden en wat nu het leukste dorp is van Lake Atitlan. Wil je meer weten wat de leukste activiteiten zijn en hoe je bij Lake Atitlán komt? Lees dan dit artikel.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Wij raden je aan om in Panajachel te slapen als je maar 1 nachtje rond Lake Atitlán blijft. Heb je meer tijd, dan raden we aan naar San Marcos la Laguna te gaan. Dit is het leukste dorp van Lake Atitlan!

Panajachel (Pana)

Panajachel is de meest toeristische plek bij Lake Atitlan. Je vindt hier ontzettend veel accommodaties van hostels tot luxe hotels. Ook kun je er goed shoppen! Pana vonden wij wel weinig sfeer hebben, maar vanaf hier gaan alle shuttles naar de andere dorpen en steden. Ook kun je hier de chickenbus nemen naar de Chichi markt in Chichicastenango. Meer over de Chichi markt vind je hier. Mocht je dus niet veel tijd hebben, dan is dit een perfecte uitvalsbasis om te verblijven.

Wat te doen Lake Atitlán

San Marcos la Laguna

San Marcos is hét hippie dorp van Lake Atitlán. Je kunt hier yoga- en meditatie lessen volgen, er zijn veel vega restaurants en je kunt op iedere hoek van de straat wel een massage boeken. Ook zijn er allerlei winkeltjes waar je gevlochten sieraden en edelstenen kunt kopen. San Marcos is een relaxed en ontzettend gezellig dorpje, waar veel reizigers langer blijven dan verwacht. Wij vonden dit het leukste dorp van Lake Atitlan.

In San Marcos ligt ook het Cerro Tzankujil natuurreservaat. Hier kun je zwemmen, van een 10 meter hoog platform springen en een naar een uitzichtpunt lopen. Wat ons betreft absoluut de moeite waard.

_MG_8807

San Pedro la laguna

San Pedro la Laguna staat bekend als het party- en backpackersdorp. Hier vind je ontzettend veel goedkope hostels en leuke tentjes om iets te eten en/of drinken. Er is één straat die heel druk en toeristisch is, maar je hebt hier ook authentiekere zijstraatjes. San Pedro vinden wij niet erg mooi of gezellig, waardoor we je niet aanraden hier te verblijven. Een dagtripje is ruim voldoende!

Vlakbij San Pedro ligt de bekende San Pedro vulkaan. Deze vulkaan kun je beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het meer.

_MG_8900

Santa Cruz la Laguna

Santa Cruz la Laguna is een klein en ontzettend rustig dorp. Om in het centrum van het dorp te komen moet je een behoorlijke klim maken, maar je kunt ook gewoon bij één van de guesthouses en eettentjes direct aan de oever van het meer verblijven. Hierdoor zijn de toeristen en de locals nogal gescheiden van elkaar, wat wij persoonlijk wat minder leuk vinden. Alleen hierom raden we je niet aan om hier te verblijven.

Vanaf Santa Cruz la Laguna kun je een paar activiteiten ondernemen. Zo kun je vanaf hier makkelijk de berg Indian Nose beklimmen voor een gaaf uitzichtpunt. Verder kun je vanaf hier wandelen naar het dorp Jaibalito

Leukste dorp Lake Atitlan

Jaibalito

Dit is het kleinste dorpje rondom Lake Atitlán, dat alleen te bereiken is met de boot of via een wandeling. In een kwartiertje heb je het hele dorp wel gezien. Vanaf Jaibalito heb je een geweldig uitzicht op het meer. Buiten ontspannen is er hier niet veel te doen, waardoor wij Jaibalito vooral aanraden als daguitje.

_MG_8911

San Juan la Laguna

Wil je helemaal weg van de toeristen? Dan is San Juan de Laguna een zeer prettige plek. Vanaf dit dorp kun je ook de berg Indian Nose beklimmen. Echter is deze wandeling wel uitdagender dan wanneer je vanaf Santa Cruz la Laguna gaat. Houdt er rekening mee dat het hier enorm rustig is, verwacht dus niet veel activiteiten.

_MG_8423

San Antonio Palopó

Ben je op zoek naar cultuur? Dan is San Antonio Palopó een goede keuze voor jou! Dit dorp staat bekend om het authentieke gevoel dat je hier krijgt. San Antonio heeft niet echt hotspots, maar hier vind je wel twee spierwitte kerken die fel afsteken in vergelijking met de rest van het dorp. Ook kun je hier op verschillende plekken zien hoe keramieken potten en woonaccessoires worden gemaakt.

Let op: er gaan geen publieke boten naar San Antonio Palopó. Je moet hier dus een priveboot voor nemen.

_MG_8774

Santa Catarina Palopó

In Santa Catarina Palopó kun je ook veel cultuur ervaren. De vrouwen dragen hier prachtige traditionele kleren en zijn hele goede wevers. Een weefcursus is hier dan ook geweldig om te volgen. Je leert over de cultuur en hebt een origineel souvenirtje om mee naar huis te nemen. Ook is het in Santa Catarina mogelijk om naar natuurlijke hot springs te gaan! Dit is echt een verborgen juweeltje. Hoe je er komt lees je in dit artikel.

Let op: er gaan geen publieke boten naar Santa Catarina Palopó. Je moet hier dus een priveboot voor nemen.

Chichi markt

Santiago Atitlán

Santiago is het grootste dorp aan het meer en staat bekend als de thuisbasis van Maximon, de volksheilige van Guatemala. Het is bijzonder dat hij hier vereerd wordt, omdat hij in de meeste steden juist het middelpunt van spot en afschuw is. Dit komt doordat hij de boze God Mam vertegenwoordigd, alhoewel hij ook wel wordt geassocieerd met de christelijke Judas. Hij ziet eruit als een soort vogelverschrikker die simpele Europese kleren draagt. Meestal draagt hij ook een hoed en een zonnebril en vaak rookt hij een sigaar.

In Santiago wordt Maximom dus juist vereerd en in een huis dat om de zoveel tijd van plaats verandert. Maximom “verhuist” dus. Zodra je uit de boot stapt, bieden lokale kinderen je aan om je naar het huis van Maximon te brengen. Zorg ervoor dat je donaties meeneemt: rum, sigaretten of gewoon contant geld zijn favoriete aanbiedingen van Maximon. In Santiago Atitlán wordt de Maximon ook vereerd door hem te versieren met vele kleurige sjaals.

Hoewel je de San Pedro-vulkaan vanaf hier kunt beklimmen, is dit wel een langere en gevaarlijkere route. We raden je aan om de San Pedro vulkaan te beklimmen vanaf het gelijknamige dorp San Pedro la Laguna.

_MG_8639

Andere dorpen in Lake Atitlán

Er zijn nog enkele andere dorpjes rondom Lake Atitlán. Hier zijn wij niet heen geweest, maar kan leuk zijn als dagtripje. Deze dorpen heten: San Jorge la Laguna, Tzununá, Santa Clara la Laguna en San Lucas Tolimán.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen