Leukste dorp Lake Atitlan

Bye keuzestress: de leukste dorpen van Lake Atitlán

Rondom het meer van Atitlán zijn er zo’n 15 dorpjes te vinden, elk met hun eigen karakter. Toen ik op reis was vond ik het lastig om van tevoren de verschillen te snapen en daardoor het juiste dorpje te kiezen om te overnachten. Dat wil ik anders voor jou! Hieronde vertel ik kort wat je per dorpje kunt verwachten en wat nu het leukste dorp is van Lake Atitlán. Wil je meer weten wat de leukste activiteiten zijn en hoe je bij Lake Atitlán komt? Lees dan dit artikel.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Wij raden je aan om in Panajachel te slapen als je maar 1 nachtje rond Lake Atitlán blijft. Heb je meer tijd, dan raden we aan naar San Marcos la Laguna te gaan. Dit is het leukste dorp van Lake Atitlan!

Panajachel (Pana)

Dit dorp is de meest toeristische plek. Vanzelfsprekend heb je hier dan ook de meeste accomodaties. Opvallend genoeg was het hier wel erg lastig om een restaurant te vinden met vega opties (laat staan lekkere), terwijl dit bij het buurtdorpje San Marcos veel makkelijker was. Normaal gesproken is het vinden van een vega restaurant het minst moeilijk in een toeristische plek.

Dat gezegd hebbende, ik zou je niet aanraden om in Pana te slapen. Ik vond dat er weinig sfeer was. Beter ga je naar een van de andere dorpjes die ik hieronder beschrijf. Wat wel fijn is aan Pana, is dat vanaf hier alle shuttle bussen gaan naar de andere dorpen en steden. Ook kun je hier de chickenbus nemen naar de Chichi markt in Chichicastenango. Meer over de Chichi markt vind je hier.

Wat te doen Lake Atitlán

San Marcos la Laguna

Eerlijk, ik heb nog nooit zoveel hippies bij elkaar gezien en had dit ook niet per sé verwacht toen ik naar Guatemala op reis ging. Niets is minder waar, want hier in San Marcos komt het allemaal samen. Overal zijn wel yoga- en meditatie lessen te volgen, de zelfgemaakte kettingen met edelstenen vliegen je om de oren en vegan restaurants zijn eerder de norm dan dat het iets speciaals is. Uiteraard lopen er ook wat meer eigenzinnige types rond (ik heb nog wel wat bijzondere verhalen), maar het is wel een heel relaxed dorpje met een gezellige sfeer. Wij vonden dit het leukste dorp van Lake Atitlan.

In San Marcos ligt ook het Cerro Tzankujil natuurreservaat. Hier kun je zwemmen, van een 10 meter hoog platform springen en een naar een uitzichtpunt lopen. Leuk!

_MG_8807

San Pedro la laguna

San Pedro la Laguna staat bekend als het party- en backpackersdorp. Hier vind je ontzettend veel goedkope hostels en leuke tentjes om iets te eten en/of drinken. Er is één straat die heel druk en toeristisch is, maar je hebt hier ook authentiekere zijstraatjes. San Pedro vinden wij niet erg mooi of gezellig, waardoor we je niet aanraden hier te verblijven. Een dagtripje is ruim voldoende!

Vlakbij dit dorp ligt de bekende San Pedro vulkaan. Deze kan je beklimmen om op de top een prachtig uitzicht over het meer te krijgen.

_MG_8900

Santa Cruz la Laguna

Santa Cruz la Laguna is een klein en ontzettend rustig dorp. Om in het centrum van het dorp te komen moet je een behoorlijke klim maken, maar je kunt ook gewoon bij één van de guesthouses en eettentjes direct aan de oever van het meer verblijven.

Het dorpje Santa Cruz is een klein dorpje waar de toeristen en de locals nogal gescheiden van elkaar verblijven. Het centrum van het dorp ligt namelijk wat hoger op de berg, terwijl alle hotels direct aan het meer liggen. Persoonlijk vond ik dit wat minder leuk en daarom raad ik je aan om niet hier te verblijven.

Vanaf Santa Cruz la Laguna kun je een paar activiteiten ondernemen. Zo kun je vanaf hier makkelijk de berg Indian Nose beklimmen voor een gaaf uitzichtpunt. Verder kun je vanaf hier wandelen naar het dorp Jaibalito

Leukste dorp Lake Atitlan

Jaibalito

Dit is het kleinste dorpje rondom Lake Atitlán, dat alleen te bereiken is met de boot of via een wandeling. In een kwartiertje heb je het hele dorp wel gezien. Vanaf Jaibalito heb je een geweldig uitzicht op het meer. Buiten ontspannen is er hier niet veel te doen, waardoor wij Jaibalito vooral aanraden als daguitje.

_MG_8911

San Juan la Laguna

Wil je helemaal weg van de toeristen? Dan is San Juan de Laguna een zeer prettige plek. Vanaf dit dorp kun je ook de berg Indian Nose beklimmen. Echter is deze wandeling wel uitdagender dan wanneer je vanaf Santa Cruz la Laguna gaat. Houdt er rekening mee dat het hier enorm rustig is, verwacht dus niet veel activiteiten.

_MG_8423

San Antonio Palopó

San Antonio Palopó is een goede keuze voor jou als je houdt van cultuur en graag het authentieke Guatemala mee wilt maken. Hier heb je niet echt hotspots, maar wel twee spierwitte kerken. Ook kun je hier op verschillende plekken de lokale ambachten zien. Bijvoorbeeld hoe een pot van keramiek wordt gemaakt!

Let op: er gaan geen publieke boten naar San Antonio Palopó. Je moet hier dus een priveboot voor nemen.

_MG_8774

Santa Catarina Palopó

In Santa Catarina Palopó kun je ook veel cultuur ervaren. De vrouwen dragen hier prachtige traditionele kleren en zijn hele goede wevers. Een weefcursus is hier dan ook geweldig om te volgen. Je leert over de cultuur en hebt een origineel souvenirtje om mee naar huis te nemen. Ook is het in Santa Catarina mogelijk om naar natuurlijke hot springs te gaan! Dit is echt een verborgen juweeltje. Hoe je er komt lees je in dit artikel.

Let op: er gaan geen publieke boten naar Santa Catarina Palopó. Je moet hier dus een priveboot voor nemen.

Chichi markt

Santiago Atitlán

Santiago is het grootste dorp aan het meer en staat bekend als de thuisbasis van Maximon, de volksheilige van Guatemala. Het is bijzonder dat hij hier vereerd wordt, omdat hij in de meeste steden juist het middelpunt van spot en afschuw is. Dit komt doordat hij de boze God Mam vertegenwoordigd, alhoewel hij ook wel wordt geassocieerd met de christelijke Judas. Hij ziet eruit als een soort vogelverschrikker die simpele Europese kleren draagt. Meestal draagt hij ook een hoed en een zonnebril en vaak rookt hij een sigaar.

In Santiago wordt Maximom dus juist vereerd en in een huis dat om de zoveel tijd van plaats verandert. Maximom “verhuist” dus. Zodra je uit de boot stapt, bieden lokale kinderen je aan om je naar het huis van Maximon te brengen. Zorg ervoor dat je donaties meeneemt: rum, sigaretten of gewoon contant geld zijn favoriete aanbiedingen van Maximon. In Santiago Atitlán wordt de Maximon ook vereerd door hem te versieren met vele kleurige sjaals.

Hoewel je de San Pedro-vulkaan vanaf hier kunt beklimmen, is dit wel een langere en gevaarlijkere route. We raden je aan om de San Pedro vulkaan te beklimmen vanaf het gelijknamige dorp San Pedro la Laguna.

_MG_8639

Andere dorpen in Lake Atitlán

Er zijn nog enkele andere dorpjes rondom Lake Atitlán. Hier zijn wij niet heen geweest, maar kan leuk zijn als dagtripje. Deze dorpen heten: San Jorge la Laguna, Tzununá, Santa Clara la Laguna en San Lucas Tolimán.