Manuel Antonio National Park Tips

De beste tips voor het Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio behoort tot de parels van Costa Rica. Hier kom je gegarandeerd veel wilde dieren tegen, waaronder luiaards en diverse soorten apen!  Manuel Antonio National Park is synoniem voor een jungle vol dieren en de heerlijke zandstranden waar je kunt relaxen. Hier wil jij heen! Dit zijn de beste tips voor Manuel Antonio National Park. 

_MG_1170

Hoe kom je er?

Het Manuel Antonio National Park ligt in het westen van Costa Rica, aan de pacific kust, op zo’n 132 kilometer van de hoofdstad San Jose. Het is het makkelijkste om het park te verkennen vanuit het dorp Manuel Antonio of vanuit Quepos.  Hier lees je over alle reisopties naar deze 2 vissersdorpen toe. 

Vanuit Quepos rijdt er regelmatig (iedere 20-30 minuten) een bus naar Manuel Antonio en de ingang van het nationale park. Een rit duurt maximaal 30 minuten en kost niet meer dan 1 euro per rit. Uiteraard kun je ook met de auto naar het park gaan, want er is genoeg parkeergelegenheid! 

costa-rica-1262913_1920

Tip #1 Ga zo vroeg mogelijk

Het Manuel Antonio National Park is open van dinsdag t/m zondag van 7.00u tot 16.00 uur. Het park is dus op maandag dicht. Doordat het park zo populair is (en het kleinste nationale park van heel Costa Rica is) is er door de week een bezoekerslimiet van maximaal 600 bezoekers per dag. In het weekend is het bezoekerslimiet 800 personen. Wij raden aan om het park dus zo vroeg mogelijk te bezoeken. Zo ontloop je de ergste drukte, maar ook is het dan makkelijker om wilde dieren te spotten! 

De kassa van het park zit trouwens niet bij de ingang van het park zelf, maar zo’n 50 meter ervoor, aan de linkerkant van de weg. Een ticket kost 16$ per persoon. 

howler-monkey-2295248_1920

Tip #2 Parkeer dicht bij de ingang

Dit is één van de beste tips als je het Manuel Antonio National Park met de auto bezoekt. Wanneer je met de auto komt, zal je deze natuurlijk ergens moeten parkeren. Al twee kilometer voor de ingang van Manuel Antonio staan er mensen te zwaaien en te roepen dat je bij hen moet parkeren. Als je dit doet, zul je nog een heel eind moeten lopen naar de ingang. Daar heb je vast geen zin in! Er zijn meestal nog genoeg parkeerplaatsen veel dichterbij de ingang. Kijk daarom goed op je navigatie wanneer je bijna bij de ingang bent en parkeer daar. Een normale prijs om je auto te parkeren is 2000 CRC. Vaak moet je even onderhandelen want ze proberen je soms meer te laten betalen.

jonathan-segal-IEg0YUk_xfc-unsplash

Tip #3 Houdt rekening met regels

Je kunt makkelijk een hele dag verblijven in het Manuel Antonio Park. Het is daarom slim om eten en drinken mee te nemen. Let wel op, want hier zitten veel regels aan verbonden. Water, frisdrank, broodjes en fruit mag je mee naar binnen nemen. Koekjes, chips en alcohol zijn niet toegestaan, net als sigaretten. Ze controleren je tas bij de ingang van Manuel Antonio en gooien alles weg wat niet mee mag. Vergeet niet om je afval mee terug te nemen of gooi het in de prullenbak. Daarnaast moet je niet de wilde dieren voeren! 

costa-rica-3755835_1920

Tip #4 Kijk uit voor “dieven”

Omdat sommige mensen de dieren voeren, alhoewel dit niet toegestaan is, zijn de apen en wasberen behoorlijk brutaal. Ze hebben dan ook door dat er wel eens eten in jouw tas kan zitten en zijn niet bang om het eruit te halen. Maak je tas dus altijd goed dicht! 

raccoons-2532423_1920

Tip #5 Een gids is niet nodig

Er zijn twee hoofdroutes door het park die goed gemarkeerd en onderhouden zijn. Het hoofdpad is 2 kilometer lang, vlak en gemakkelijk te bewandelen. Uiteindelijk kom je uit bij de mooie stranden in het park. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zou verdwalen of iets dergelijks. Ook zijn de dieren in het Manuel Antonio Park niet schuw en daardoor makkelijk te spotten. Een gids is dus niet nodig! 

Wil je graag meer leren over de biodiversiteit van Costa Rica? Dan is het zeker aan te raden om een gids te nemen. Deze vind je bij de ingang van Manuel Antonio. Een rondleiding duurt vaak 2-3 uur en je leert dan niet alleen over de dieren, maar ook over de bijzondere planten die in het park te vinden zijn. 

Manuel Antonio National Park Tips

Tip #6 Sla de stranden niet over

Bij het Manuel Antonio National Park hoort niet alleen een regenwoud, maar ook prachtige stranden. De witte zandstranden liggen allemaal aan een helderblauw water en zijn een must om te bezoeken. Er zijn vier stranden in het park. Hiervan wordt gezegd dat het de mooiste van heel Costa Rica zijn! Dit zijn Playa Manuel Antonio (het belangrijkste strand op 30 minuten lopen van de ingang van het park), Playa Espadilla Sur, Escondito en Playita.

_MG_1373