Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek El Valle de Anton: het groene paradijs van Panama

El Valle, zoals het wordt genoemd, is een leuk stadje in Panama. Het laat een hele andere kant van Panama zien dan de meeste toeristen meemaken. Dit komt mede doordat El Valle in de krater van een enorme uitgestorven vulkaan ligt. Hierdoor is de omgeving super groen, koel en sprookjesachtig. De omgeving vraagt gewoon om hiken! Lees hier de beste tips in El Valle de Anton.

Valle de Anton tips

Hoe kom je er?

Het voordeel van El Valle de Anton is dat het makkelijk te bereiken is. Daarom is het ook gek dat er zo weinig toeristen heengaan. In El Valle wonen overigens heel veel expats en digital nomads. De makkelijkste en goedkoopste manier om hier te komen is met de bus.

Met de bus vanaf Panama-Stad
De verbinding met Panama Stad is heel erg goed en je bent maar 2 tot 3 uur onderweg. Je moet de bus pakken bij Gran Terminal de Transporte bij Albrook Mall. De kosten zijn US$5 en bussen vertrekken elke 30 minuten tussen 06:30 uur tot 18:30 uur. Tickets kun je kopen op het busstation zelf.

Met de bus vanaf Santa Catalina
Vanaf Santa Catalina moet je eerst de bus nemen naar Soná. Daar kun je overstappen op een bus naar Santiago. In Santiago stap je weer over op een bus naar San Carlos. Vanaf San Carlos moet je nog ongeveer 45 minuten met de bus naar Valle de Anton. Dit klinkt als een lange tocht met veel gedoe, maar eigenlijk valt het reuze mee en wijst het zich allemaal snel. Je bent ongeveer 6 uur onderweg. 

Wat is er te doen in El Valle de Anton?

Het stadje is niet heel bijzonder. Iedereen komt hier voor de omgeving! Veel dingen die hier te doen zijn hebben dan ook te maken met het omliggende landschap. Lees hieronder de beste tips voor El Valle de Anton!

Hiken, hiken en nog eens hiken

Er zijn drie bekende hikes hier. Dit zijn de La India Dormida, de Gaital en de Cerra Cara Iguana. Alle drie de wandelingen zijn prachtig. Heb je maar kort de tijd? Dan moet je in elk geval de India Dormida bewandelen!

Tips El Valle de Anton

Hike #1 La India Dormida

La India Dormida is veruit de bekendste wandeling. Het is niet voor niets een van de mooiste in Panama! Het uitzicht vanaf de top van deze berg is indrukwekkend en vooral de zonsopkomst vanaf de top is magisch.

De naam betekent letterlijk ‘het slapende Indianenmeisje’. Vanaf een afstandje lijken de contouren van de bergketen namelijk op een slapende vrouw. Volgens de legende leefde Flor del Aire hier. Zij was de dochter van een belangrijk stamhoofd die tegen de Spaans koloniale overheersers streed. Flor werd verliefd op een Spaanse soldaat. Een strijder uit haar stam, Yavari, wilde echter ook graag met haar trouwen. Toen ze hem afwees en vertelde dat ze verliefd was op de Spanjaard, pleegde Yavari zelfmoord door van een bergtop af te springen. Flor schrok zo dat ze van huis wegliep. Diep bedroefd stierf ook zij in de bergen rond El Valle de Anton. De bergen waren zo ontroerd door dit verhaal dat ze de vorm van Flor hebben aangenomen: het slapende Indianenmeisje.

Het voordeel is iedereen met een beetje conditie de berg op kan. Je bent ongeveer 3,5 uur bezig en de wandeling loopt langs de rand van de groene bergen van de krater. Je hoeft geen gids te boeken en het pad staat goed aangegeven.

Hike #2 Cerra Cara Iguana

Na de India Dormida, is dit de bekendste wandeling in de omgeving van El Valle de Anton. Net als de India Dormida heb je vanaf Cerro Cara Iguana een geweldig uitzicht op de krater.

Deze trek is wel een stukje lastiger dan de India Dormida. Je kunt het eerste deel met de auto (taxi of Uber) afleggen en dat raden we zeker aan. Zo heb je meer energie over voor het écht mooie stuk. Het pad wordt duidelijk aangegeven, dus volg gewoon de borden omhoog. In totaal duurt de hike naar de top ongeveer een uur (vanaf de stad).

Valle de Anton trial tips

Hike #3 Cerro Gaital

De Cerro Gaital is de laatste van de drie hikes. Het is zeker geen makkie, want deze hike wordt gezien als een van de pittigste hikes in heel Panama. Als je niet in goede conditie bent kun je deze hike beter overslaan. Degene die de uitdaging wel aan gaan worden beloond met een spectaculair uitzicht vanaf de top.

De hele hike duurt zo’n drie uur, maar is pittig. Je moet serieus klimmen om boven te komen.

Ontspan in hotsprings

Als je na een wandeling zin hebt om even te relaxen, dan hebben wij een van de beste tips in Valle de Anton voor je. Je kunt namelijk naar een van de vele thermale baden in het dorp gaan. De baden stellen niet heel veel voor, maar het is heerlijk om even een moddermasker te nemen en te weken in een warm mineraalbad. Dat hier zoveel hotsprings zijn, komt door de vulkanische activiteit in de omgeving. Het leukste is dat de lokale bevolking hier ook komt relaxen. Een mooie gelegenheid om een gezellig praatje aan te knopen!

Er zijn meerdere hotsprings in de stad en de entree is vaak niet meer dan €5 p.p.

Ga naar de El Macho waterval

De El Macho waterval is de bekendste waterval in de buurt. Deze waterval is makkelijk te bereiken. Hij is mooi en ligt in een bosrijke omgeving, maar is zeker niet de grootste waterval van het land. Deze waterval is zo’n 35 meter hoog. Je kunt de waterval bezoeken door er in een dag heen te lopen.

Heb je behoefte aan avontuur? Je kunt hier ook ziplinen!

Scoor souvenirs op de El Valle Market

Het stadje El Valle zelf is niet heel bijzonder. Een van de hoogtepunten van de stad is de weekendmarkt. Deze is niet te missen, want het ligt in het centrum van de stad. Iedereen is hier te vinden! Oorspronkelijk werd er vooral groente en fruit verkocht, maar vanwege de toeristen zie je ook steeds meer souvenirs en andere spulletjes.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen