Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: waarom ik Phnom Penh niet leuk vond

Dit zal een korte blog worden, aangezien we maar 3 dagen in de hoofdstad van Cambodja geweest zijn. Wat mij betreft hadden we hier ook niet veel langer moeten blijven. De stad had minder sfeer dan andere plekken op onze reis en er waren minder highlights. Lees hier over mijn ervaringen met Phnom Penh!

Uitzicht over Phnom Penh vanaf een skybar

Waarom je altijd naar locals moet luisteren

Phnom Penh heb ik ervaren als druk en hard. We zijn door meerdere locals gewaarschuwd dat de stad erg gevaarlijk kan zijn en dat je heel goed op je spullen moet letten. De eerste keer namen we, zoals veel toeristen doen, de boodschap met een korrel zout. Op een gegeven moment werd het zo vaak gezegd dat we het wel serieus moesten nemen en we voorzichtiger omgingen met alle spullen. Gelukkig zijn we niets kwijt geraakt en heb ik me niet onveilig gevoeld!

Mijn negatieve ervaringen met Phnom Penh komt ook deels door de politie. Deze staat om de honderd meter boetes uit te delen aan iedereen die zich niet aan de regels houdt. We hebben hier dan ook geen scooter gereden. Als de politie zo gebrand is om boetes uit te delen, dan is het als toerist haast onmogelijk om daaraan te ontkomen…

Op de ‘promenade’ in het centrum

De ultieme app in Cambodja

Dat brengt me op het volgende punt. Als we geen scooter reden, hoe verplaatsten we ons dan? Phnom Penh is niet zozeer een stad waar je lekker kunt wandelen of fietsen. Locals blijven gewoon doorrijden, ongeacht of jij voorrang hebt of dat het stoplicht voor hen rood is. Victor is zelfs een keer bijna aangereden!

De meest veilige manier om je te verplaatsen, is met de tuktuk. Nu kan dit best een dure grap worden, aangezien tuktuk chaffeurs standaard veels te veel vragen. Gelukkig is er ook een goedkoper alternatief: PassApp. Deze app werkt ongeveer hetzelfde als Uber. Nog een voordeel; de meeste PassApp chaffeurs weten precies hoe ze moeten rijden. Dit is heel vaak niet het geval bij ‘normale’ tuktuk chaffeurs. Ik heb vaak gehad dat ze dan aan mij de weg gingen vragen! Moet haast niet gekker worden.

Tuktuk in Phnom Penh

Martelmuseum S-21

We hebben een aantal dingen gedaan in Phnom Penh, maar wat het meeste indruk op mij gemaakt heeft is het Tuol Sleng gevangenis/museum (ook wel S-21 genoemd). Hier zijn tussen de twaalf en twintig duizend mensen gemarteld en omgekomen. Dit waren mensen die door de overheid als ‘schuldig’ bestempeld waren. Puur omdat ze hoogopgeleid waren of omdat ze banden hadden met intelectuelen. Wow…

In S-21 moesten de gevangenen onder dwang (valse) bekentenissen schrijven waarom ze schuldig waren. Ook moesten ze namen doorgeven van mensen binnen hun ‘netwerk’ die ook schuldig waren. Hadden ze dit gedaan? Dan werden ze gedood en naar de killing fields gebracht. Maar 12 mensen hebben deze gevangenis overleefd. Bizar weinig.

Hier rondlopen was verschrikkelijk, je voelde de zwaarte en de pijn nog hangen. Ik moest af en toe naar buiten, omdat ik de verhalen, foto’s en cellen niet meer aankon. Toen we dit museum uitliepen had ik enorm last van hoofdpijn. Door hoe we ons voelden na dit museum, besloten we om niet naar de killing fields te gaan. De killing fields zijn massagraven, waar alleen maar dood en verderf plaats gevonden heeft. Om meer schedels, botten en kledingresten te zien… Daar hadden we geen goed gevoel bij.

Een cel in S-21

Genieten van gave uitzichten

We zijn verder nog naar een tempel geweest: de Wat Phnom. Deze ligt op de enige heuvel in de stad. We hadden gedacht hier een mooi uitzicht te krijgen, maar de bomen rond de tempel bellemmerde dat een beetje. De tempel was niet noemenswaardig, maar het is wel een hele chille plek voor een picnick of om even te relaxen. Veel locals doen dit ook.

Wat ik zou aanraden om een mooi uitzicht over de stad te krijgen, is om de Eclipse sky bar te bezoeken! Op internet staat dat het een matige bar is in vergelijking met sky bars in Bangkok, maar daar ben ik nooit geweest (dus geen vergelijking materiaal). Ik vond deze sky bar top. We gingen er rond half 6 heen en konden daardoor de zonsondergang van grote hoogte meemaken. Zo mooi! Echt een aanrader om heen te gaan.

Uitzicht over Phnom Penh

Vegan in Phnom Penh

Mocht je hier trouwens nog heen gaan en leuke eettips willen; ik kan street-kitchen Dosa Masala, Farm to Table en Vibe (die heb je ook in Siem Reap) enorm aanbevelen. Heerlijk vegan eten voor een goede prijs!

Bijkomen van al mijn ervaringen in Phnom Penh

Mijn favoriete slaapplekken in Phnom Penh

Laat je onderdompelen in luxe! Een prachtig hotel is Plantation Urban Spa. Hier waan je je in de jungle in plaats van in een stad. Gaaf! Je hebt hier mooie en grote kamers en een schitterende buitenruimte. Het ontbijt aan het zwembad is een dagelijks hoogtepunt.

Ook in dit hotel kom je echt niets te kort. Het onwijs mooie zwembad op het dak maakt dit één van de beste hotels van de hele stad. Je hebt vanaf je ligbedje een prachtig uitzicht. Ook zijn de kamers en het ontbijt erg goed.

Let je liever wat meer op je budget? Dan kan ik je Poolside Villa aanraden! Dit is een super fijn hostel met prima kamers, goede bedden en een schone badkamer. Ook hebben ze een heerlijk zwembad om af te koelen na een warme dag in de stad. Perfect om andere reizigers te ontmoeten!

Tip: Vaak worden accomodaties al ver van te voren volgeboekt. Reserveer dus op tijd als je graag in een specifiek ho(s)tel wilt verblijven. Alle hotels in Phnom Penh kun je hier super makkelijk boeken.

Foto: Plantation Urban Spa
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen