Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Wat niemand je verteld over pinnen in Thailand

Wist je dat… pinnen duur is in Thailand? Waarschijnlijk duurder dan je in eerste instantie denkt. Zonde, want dat geld kan je echt veel beter gebruiken op reis! Gelukkig is er een manier om aan deze extra kosten te ontkomen. In dit artikel vertel ik je precies hoe je met één simpele truc wel 100 euro kan besparen!

Lees ook: Dit zijn de 20 beste tips om zo goedkoop mogelijk te reizen

Hier moet je rekening mee houden bij pinnen in Thailand

Voor ik je kan vertellen over deze uberhandige truc, is het wel even goed om te weten waarom pinnen in Thailand zo duur (kan) zijn.

Allereerst betaal je in Thailand een fee (toeslag) per pinbeurt om überhaupt te kunnen pinnen. Deze fee is elke keer zo’n 200 baht, oftewel bijna 6 euro.

Ten tweede rekent je eigen Nederlandse bank ook extra kosten als je geld opneemt uit een automaat. Dit heet transactiekosten. Je betaald dus geld wat je niet eens kan uitgeven aan een lekker drankje of een leuke souvenir, maar gewoon omdat je geld pint! De transactiekosten zijn een combinatie van een vast bedrag en een percentage van het bedrag dat je pint. Dit percentage noemt men koersopslag. Om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden, kun je beter in een keer een groot bedrag pinnen, dan steeds kleine bedragen.

Ten derde heb ik het nog niet eens gehad over de slechte wisselkoers die je soms krijgt. Volgens de huidige wisselkoers staat 1 euro gelijk aan 38 baht. Maar je krijgt niet altijd de meest recente wisselkoers als je gaat pinnen. Soms rekent een bank een veel minder gunstige wisselkoers. Dit houdt in dat je voor 1 euro een stuk minder Thaise baht terugkrijgt, waardoor je er dus ook een stuk minder mee kan kopen!

De beste optie: geld omwisselen

Wat de simpele, maar oh zo geniale truc is? Neem contant geld (dus euro’s in briefgeld) mee vanuit Nederland en wissel deze om bij een wisselkantoor op de luchthaven van Bangkok. Bij het omwisselen van geld in Thailand betaal je namelijk geen fee om te kunnen pinnen, betaal je geen transactiekosten aan je eigen Nederlanse bank en krijg je vaak ook nog een betere wisselkoers. Hier bespaar je veel geld mee! Win win win als je het mij vraagt.

Ik adviseer je om €500 aan briefgeld mee te nemen. Dat is een hoop geld voor een goedkoop land als Thailand, maar zorgt er niet voor dat je hier de hele reis mee rond loopt.

Let op: grotere eurobiljetten (€50 of hoger) geven je een nóg betere wisselkoers. En hoe beter de wisselkoers, hoe meer geld je bespaard. Zorg er wel voor dat de biljetten niet gekreukt of gescheurd zijn, anders willen de wisselkantoren deze soms niet aan aannemen.

Foto: Super Rich Thailand

Waar wissel je precies je geld om?

De beste plek om je euro’s om te wisselen is op de internationale luchthaven van Bangkok. Je hebt natuurlijk meteen geld nodig in Thailand en hier is alles erg goed geregeld (lees: veilig).

De beste wisselkoers krijg je in de kelder van de luchthaven, onderaan de roltrap – en dus niet in de aankomst- of bagagehal. Je komt in de kelder van de luchthaven door de bordjes ‘Airport Rail Link’ te volgen. Er zijn drie wisselkantoren die ik je kan aanbevelen:

  1. Super Rich 1965 (oranje kantoor);
  2. Superrich Thailand (groen kantoor);
  3. Value Plus Currency Exchange (rood kantoor).

Tips voor pinnen in Thailand

Soms zal je er niet aan ontkomen dat je geld moet pinnen. Vandaar dat ik graag deze handige tips wil delen die je goed kunnen helpen!

  1. First things first; activeer je pinpas voor ‘pinnen buiten Europa’. Dit staat bij de meeste banken uit en anders kun je niet pinnen in Thailand.
  2. Pin altijd bedragen van 10.000 baht of meer. Zoals ik hierboven ook verteld heb rekent de Thaise bank en jouw Nederlandse bank elke keer een fee. Je moet dus elke keer extra betalen als je pint. Hoe minder vaak je dit hoeft te doen (door een hoog bedrag te nemen waar je langer mee vooruit kan), hoe beter!
  3. Krijg je tijdens het pinnen de optie “With or Without Conversion”? Kies dan altijd voor Without Conversion. Zo krijg je een iets betere wisselkoers.
  4. Pin als het kan bij een Thaise bank. Daar hangt een camera en mocht er iets mis gaan, kun je altijd even naar binnen lopen en om hulp vragen (tijdens kantooruren).
  5. Pinautomaten geven vrijwel altijd briefjes van 1.000 baht. Dit is in Thailand heel veel geld. Veel winkeliers en taxichauffeurs hebben hier niet van terug. Koop daarom iets bij de 7-Eleven om een briefje te wisselen voor kleingeld. En geloof me, wisselen kan hier altijd!

Oh en kijk vooral niet verbaasd op als je eenmaal gaat pinnen; in Thailand komt eerst het geld uit de automaat, daarna pas je bankpas.

Foto: thairath.co.th

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Skyscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen