Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Wat niemand je verteld over pinnen in Thailand

Wist je dat… pinnen duur is in Thailand? Huh, duur? Ja best wel eigenlijk. En dat is zonde, want je kunt dat geld echt veel beter gebruiken op reis. Gelukkig is er een manier om zo min mogelijk te betalen aan deze onnodige kosten. In dit artikel geef ik je mijn tips hoe je geld kunt besparen. Lees snel verder!

Lees ook: Dit zijn de 20 beste tips om zo goedkoop mogelijk te reizen

Hier moet je rekening mee houden bij pinnen in Thailand

Voor ik je kan vertellen over mijn ultieme truc om zo goedkoop mogelijk geld op te nemen, moet je eerst weten waarom pinnen in Thailand zo duur (kan) zijn.

Om te kunnen pinnen in Thailand (dus geld uit een automaat te krijgen) moet je elke keer een fee (toeslag) betalen. Deze fee is elke keer zo’n 200 baht, oftewel bijna 6 euro.

Ten tweede rekent je eigen Nederlandse bank ook extra kosten als je geld opneemt uit een automaat. Dit heet transactiekosten. Je betaald dus geld wat je niet eens kan uitgeven aan een lekker drankje of een leuke souvenir, maar gewoon omdat je geld pint! De transactiekosten zijn een combinatie van een vast bedrag en een percentage van het bedrag dat je pint. Dit percentage noemt men koersopslag. Om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden, kun je beter in een keer een groot bedrag pinnen, dan steeds kleine bedragen.

Ten derde krijg je soms een superslechte wisselkoers als je gaat pinnen. Volgens de huidige wisselkoers staat 1 euro gelijk aan 38 baht. Maar je krijgt niet altijd de meest recente wisselkoers als je gaat pinnen. Soms rekent een bank een veel minder gunstige wisselkoers. Dit houdt in dat je voor 1 euro een stuk minder Thaise baht terugkrijgt, waardoor je er dus ook een stuk minder mee kan kopen!

De beste optie: geld omwisselen

De geniale truc is om cash (dus euro’s in briefgeld) mee te nemen naar Thailand. Deze euro’s wissel je om bij een wisselkantoor op het vliegveld. Bij het omwisselen van geld in Thailand betaal je namelijk geen fee om te kunnen pinnen, betaal je geen transactiekosten aan je eigen Nederlanse bank en krijg je vaak ook nog een betere wisselkoers. Hier bespaar je veel geld mee! Win win win als je het mij vraagt.

Ik adviseer je om €500 aan briefgeld mee te nemen. Dat is een hoop geld voor een goedkoop land als Thailand, maar zorgt er niet voor dat je hier de hele reis mee rond loopt.

Let op: hoe groter de eurobiljetten zijn (€50 of hoger) hoe beter de wisselkoers is. En hoe beter de wisselkoers, hoe meer geld je bespaard. Zorg er wel voor dat de biljetten niet gekreukt of gescheurd zijn, anders willen de wisselkantoren deze soms niet aan aannemen.

Foto: Super Rich Thailand

Waar wissel je precies je geld om?

Bijna alle reizigers komen aan op het vliegveld van Bangkok. Dit is dan ook de beste plek om je geld te wisselen. Je hebt immers toch geld nodig voor je reis door Thailand! De beste wisselkoerskantoren zitten in de kelder. Je gaat dus met de roltrap naar beneden en volgt de bordjes ‘Airport Rail Link’.

  1. Super Rich 1965 (oranje kantoor);
  2. Superrich Thailand (groen kantoor);
  3. Value Plus Currency Exchange (rood kantoor).

Let op: de wisselkantoren in de bagage- en aankomsthal zijn stukken minder voordelig. Zorg er dus voor dat je het geld gewisseld hebt voor je door de douane heen gaat, anders kan dit niet meer.

Nog een superhandige tip: de Wise Card

Oke, pinnen in het Thailand is dus duur. Gelukkig bestaat er nog een manier waardoor je deze extra kosten zoveel mogelijk kunt voorkomen. Namelijk betalen met de Wise kaart. En het beste, hij is (bijna) helemaal gratis!

In dit artikel heb ik uitgebreid over de Wise kaart geschreven, maar het komt ongeveer op het volgende neer: Bij Wise zet je euro’s op de kaart via een bankafschrijving. Vervolgens kun je in de app kiezen welke valuta je wilt opnemen. Je kiest dan voor de lokale valuta van het land waar je op reis bent (dus de Thaise Baht). Door dit te doen betaal je geen transactiekosten. Ook betaal je niet de koersopslag, maar de middenkoers. Dat is de koers van banken onderling en die is altijd gunstiger!

Tips voor pinnen in Thailand

Soms zal je er niet aan ontkomen dat je geld moet pinnen. Vandaar dat ik graag deze handige tips wil delen die je goed kunnen helpen!

  1. First things first; zet je pinpas op ‘pinnen buiten Europa’. Anders kun je niet pinnen in Thailand.
  2. Pin altijd hoge bedragen (minstens 10.000 baht). Zoals ik hierboven ook verteld heb rekent de Thaise bank en jouw Nederlandse bank elke keer een fee. Je moet dus elke keer extra betalen als je pint. Hoe minder vaak je dit hoeft te doen (door een hoog bedrag te nemen waar je langer mee vooruit kan), hoe beter!
  3. Vaak krijg je de optie bij het pinnen “With or Without Conversion”. Kies dan altijd voor Without Conversion, want dan is de wisselkoers wat beter.
  4. Pin als het kan bij een bank waar een kantoor bij zit. Daar hangen namelijk altijd camera’s en als er wat misgaat kun je meteeen om hulp vragen. Bij zo’n simpele ATM midden op straat kan dat natuurlijk niet.
  5. Omdat je hoge bedragen pint, krijg je vaak briefjes van 1000 baht uit een automaat. Weet dat dit veel geld is voor locals, dus dat ze hier niet vaak van terug hebben. De populaire 7/11 heeft dit wel, dus ga hier vooral heen om je geld te ‘breken’.

Oh en kijk vooral niet verbaasd op als je gaat pinnen; in Thailand krijg je eerst het geld en vervolgens pas je bankpas (in Nederland is dit andersom).

Foto: thairath.co.th

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen