Reisroutes Guatemala

De mooiste reisroute van 2 of 3 weken door Guatemala

Guatemala is een van de leukste landen in Midden-Amerika. Wil jij hierheen? Check dan onze reisroute door Guatemala! Met deze route bezoek je alle gave plekken op de meest efficiente manier. Zo heb je meer tijd over om te genieten en zit je zo min mogelijk in de bus! 

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een commissie kan ontvangen als je iets koopt dat ik echt aanbeveel. Dit kost jou niets extra en ondersteunt vegareizen. Bedankt! **

Hoeveel weken heb je nodig?

Om alle mooie plekken te bezoeken in Guatemala, raden wij je aan om 2 tot 3 weken te reizen. Langer gaan is natuurlijk geweldig, maar helaas heeft niet iedereen zo lang de tijd. Vandaar dat deze reisroute perfect is afgesteld op een vakantieperiode! Ook is Guatemala op deze manier perfect te combineren met andere landen in Centraal-Amerika zoals het buurland Belize. 

De ideale reisroute voor Guatemala in 2 tot 3 weken

Hieronder vind je mijn ultieme reisroute door Guatemala. De enige plek die we niet zelf bezocht hebben in deze reisroute, is het inheemse dorpje Nebaj. Wij hoorden helaas te laat over dit leuke inheemse dorp, waardoor we geen tijd meer hadden om er langs te gaan. Hij staat wel in onze reisroute zodat jij niet dezelfde fout maakt! 

1. Ontdekt de leukste stad van heel Guatemala: Antigua

Net als veel reizigers start jouw avontuur waarschijnlijk in Guatemala City. Dit is echter niet een hele veilige of leuke stad, waardoor we je niet aanraden hier te blijven. Liever ga je meteen door naar Antigua! De reistijd van Guatemala-City naar Antigua is ongeveer 1 uur (maar dit hangt wel af van hoe druk het op de weg is). 

Antigua is wat ons betreft de leukste stad van heel Guatemala. Hier vind je een aantal leuke highlights, maar je kunt er ook heerlijk chillen en genieten van vega restaurants. Reken op ongeveer drie dagen als je alles wilt zien. Wil je ook de vulkaan Acetenango beklimmen? Reken dan op 3 extra dagen: 2 voor de wandeling en 1 dag om uit te rusten.

guatemala

2. Ontspannen bij Lake Atitlán

Vanuit Antigua reis je door naar het mooiste meer van heel Guatemala: Lake Atitlán! In de vele dorpen van Lake Atitlán is meer dan genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Lees hier alles over deze higlights. Wij raden je in ieder geval aan om vanaf hier een bezoek te brengen aan de grootste Maya Markt ter wereld!

Wij denken dat je minstens twee volle dagen nodig hebt voor Lake Atitlán, maar wij zijn ook reizigers tegengekomen die hier al ruim een week waren. Wil je weten waar je lekker vega kan eten? Lees hier over het dorp San Marcos en hier over het dorp Panajachel

Reistijd Antigua – Lake Atitlán: 4 uur met de mini-van 

3. Authentiek Guatemala in bergdorp Nebaj

Nebaj ligt in het gebergte ‘Los Cuchumatanes’ en is omringd door hoge, groene bergen. Een perfecte plek voor wandelingen! Dit dorp is nog een echt Maya dorp, waar je bijna geen toeristen tegen zult komen. Hierdoor vindt de lokale bevolking je maar wat interessant. Je hoeft dus niet verrast op te kijken als er naar je gezwaaid wordt! Geniet vooral van het authentieke gevoel en de mooie omgeving.

Reistijd Lake Atitlán – Nebaj: 6 uur met de bus. Hier kun je vervoer reserveren.

_MG_0212

4. Zwemmen in de mooiste poelen van Semuc Champey

In Semuc Champey vind je ongelofelijke rotspoelen met het meest heldere water. Geweldig om te zien én in te zwemmen. Dit is een van de meest mooie natuurwonderen in Guatemala, zo niet in heel Midden-Amerika. Alle handige tips lees je hier.

Mocht je niet heel veel tijd hebben in Guatemala, dan kun je Semuc Champey misschien beter overslaan op je reisroute door Guatemala. De poelen zijn het bezoek zeker waard, maar vanuit elke andere stad is de reistijd super lang. Daarnaast is er buiten het bezoek aan Semuc Champey niet veel te doen in de omgeving. 

Reistijd Lake Atitlán – Lanquin/Semuc Champey: 10 uur met de bus
Reistijd Nebaj – Lanquin/Semuc Champey: 7 uur. Je  gaat van Nebaj naar Coban met de mini-van (5 uur). Vanaf Coban reis je door naar Lanquin (2 uur) 

Semuc Champey

5. Bezoek de heilige Maya hoofdstad in Flores

Welkom op het kleine eiland Flores! De ontspannen sfeer en de gave uitstapjes rondom dit eiland, maken deze plek tot een goede uitvalsbasis. Overdag kan het er een beetje uitgestorven uitzien, maar aan het einde van de middag komt Flores tot leven.  Bezoek bijvoorbeeld het leguaneneiland, struin door het dorp of ga lekker vega eten. Een activiteit die in geen geval mag overslaan is een bezoek aan Tikal: de heilige maya hoofdstad in Guatemala! 

Reistijd Semuc Champey – Flores: 8 uur met de bus. Let op dat de prijzen enorm verschillen per aanbieder! 

6. Unieke cultuur in Livingston

Helemaal in het oosten van Guatemala, aan de Caribische zee, ligt het vissersdorpje Livingston. Wat dit dorp zo bijzonder maakt, is de unieke cultuur. Hier komen namelijk de Maya, Latino en Garifuna cultuur samen. Garifuna is een mix van indianen en (voormalig) Afrikaanse slaven. Zij leven slechts op enkele plekken in Midden-Amerika. Deze mix van culturen is iets wat je in andere delen van Guatemala niet tegen zult komen, hoe gaaf om te zien! Lees hier onze tips voor vegetarische & veganistische restaurants  want dat kan nog best uitdagend zijn.

Reistijd Flores naar Livingston: 4 uur met de bus, 1 uur met de boot

Wil je verder reizen naar buurland Belize? Dat kan heel makkelijk vanaf Livingston! 

wat te doen Livingston

7. Afsluiten in Guatemala City

Dit is helaas alweer je laatste stop van je reisroute door Guatemala! Wat een reis is het geweest he?

We raden je aan om niet langer dan 1 dag in Guatemala Stad te blijven, aangezien het niet een hele leuke stad is. Heb je een avondvlucht? Dan kun je zelfs overwegen terug te reizen naar Antigua en vanaf Antigua naar het vliegveld te gaan! 

Reistijd Livingston naar Guatemala City: 1 uur met de boot, 6 uur met de bus.

_MG_8054