Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Zo deden wij dat! 2 maanden reizen met een kind van 1 jaar (deel 2)

Om aan de winterse temperaturen te ontsnappen zijn wij in maart en april 2023 met James naar Spanje gegaan. James was toen (bijna) 1 jaar oud. Zo’n dikke vette aanrader om te doen! En geloof mij: 2 maanden reizen met een kind van 1 jaar is makkelijker dan het lijkt. Echt.

In deel 1 heb je alles kunnen lezen hoe wij gereist hebben, waarom wij voor Spanje gekozen hebben en waar we precies in Spanje zaten. In dit artikel vertel ik je alles over onze voorbereidingen, hoe we de rit ervaren hebben en natuurlijk hoe James het vond!

Lees hier het eerste deel van ons Spanje avontuur

reizen met kids

Reizen met een kind van (bijna) 1 jaar: zo ging het

Oke meteen maar even iets recht zetten: James was nog geen 1 jaar oud toen wij naar Spanje vertrokken. Onze reis konden wij namelijk maken met behulp van het betaald ouderschapsverlof. Tijdens dat verlof krijg je 9 weken lang je loon voor 70% uitbetaald. Er zit alleen wel een kanttekening aan: je krijgt dit alleen in het allereerste jaar van je kind. Omdat James eind april jarig is, moesten we dus voor die tijd op pad! Voor het gemak heb ik het in dit artikel wel over een kindje van 1 jaar, anders wordt het zo’n gedoe.

De voorbereidingen

Tsja, waar te beginnen als je van plan bent om twee maanden weg te zijn? Dat is met een kleintje wel wat anders! Ik merk dat veel ouders er ook een beetje angst voor hebben, of denken dat het veel werk is. Toch viel het mij uiteindelijk reuze mee wat we extra moesten regelen. We hadden natuurlijk wel wat meer bagage door James, maar of we nu twee maanden weg gingen of een weekje in een huisje op de hei: de meeneemlijst bleef vrijwel hetzelfde. Dus als je al een keertje uit logeren met je kleintje bent geweest heb je waarschijnlijk al het grootste gedeelte verzameld wat je nodig hebt als je gaat reizen met een kind van 1 jaar oud. Nice!

Er zijn een hoop meeneem lijsten te vinden online, maar bedenk goed dat elk kind anders is en dus ook andere dingen nodig heeft. Hieronder vind je een overzicht van wat wij meegenomen en geregeld hebben voor James:

Regelen/doen?

  • AirBnB in Spanje regelen
  • Pasfoto’s laten maken
  • Paspoort aanvragen
  • Medicatie ophalen (verhaal voor een andere keer, maar moest wel geregeld worden voor wij weg konden)
  • Reisverzekering regelen
  • Stokke Tripp Trapp uit elkaar halen

Handbagage

Rest bagage

Ik gaf James nog borstvoeding, waardoor wij geen thermosflessen en flesvoeding nodig hadden. Een speen gebruikt James ook niet (wel zijn duim haha) en een kinderwagen vinden wij zelf onhandig. Natuurlijk zijn er een hoop kindjes en ouders die dit wel gebruiken, dus vergelijk zeker een aantal meeneem lijsten online om de perfecte lijst voor jullie gezin samen te stellen!

Genoeg te plannen als je gaat reizen met een kind van 1 jaar oud

Onze autorit ervaringen

In het vorige artikel heb ik je alles verteld over onze route. Daar was ook te lezen dat wij maximaal 4.5 uur per dag in de auto wilden zitten, omdat James het anders niet meer leuk had. En wij het daardoor ook niet. Maar; zolang wij onder die 4,5 uur rijden bleven, ging de autorit verbazingwekkend goed. James reisde nog in zijn maxi-cosi omdat hij net niet groot genoeg was voor een autostoeltje. Dat was een beetje jammer, want in een autostoeltje kan je ook lekker naar buiten kijken. Misschien is jouw kindje wel al aan een autostoeltje toe, wat de rit (waarschijnlijk) nog prettiger gaat maken!

Over het algemeen zagen onze dagen tijdens de roadtrip er zo uit:

08:00 uur – De wekker gaat
09:00 uur – Ontbijtbuffet in het hotel. James at een geprakte banaan met ontbijtgranen die we zelf meenamen.
10:00 uur – Uitchecken
10:00 tot 12:00 uur – Rijden
12:00 tot 13:00 uur – Lunchpauze (zelf meegenomen broodjes smeren)
13:00 tot 15:30 uur – Rijden naar hotel
16:00 uur – Inchecken, spelen met James en dutje doen
18:00 uur – Avondeten en boodschappen voor de volgende dag

Om James te vermaken hadden we altijd wat maisfingers bij de hand. Vanaf zes maanden mag je deze aan je kind geven en dit waren echt lifesafers voor ons! Het fijne is dat ze smelten in de mond (dus veilig voor in de auto). Enige nadeel is dat het een kliederboel kan worden.

Ook vond James het geweldig als er muziek op stond. Je kunt natuurlijk kinderliedjes draaien, maar daar werden we zelf nogal horendol van. James genoot net zo van Burna Boy en Ronnie Flex, dus dat heeft veel opgestaan. Hielp niets meer? Dan was het kijken van filmpjes op mijn mobiel een laatste redmiddel.

Zo vond James Spanje

James kan het natuurlijk niet zelf vertellen, maar als ik het een beetje kan inschatten zou ik zeggen dat hij onze reis in Spanje geweldig vond. Lekker alle tijd met papa en mama, veel zonlicht (vitamine D), uitstapjes maken… ik heb die jongen nog nooit zulke ontspannen slaapjes zien doen.

Elke keer als wij een uitstapje maakte, namen we James in de draagzak mee. Omdat hij al flink wat woog, droegen we de draagzak op de rug. Al vrij snel ging James meteen ontspannen liggen op het moment dat we hem in de juiste houding legde. En een paar tellen later was hij diep in slaap. Na een weekje in Spanje was het zelfs zo dat de auto voor James gelijk stond aan leuke dingen doen. Elke keer verscheen er een grote grijns op zijn gezicht als we met hem naar de auto gingen. Ik kan je zeggen; hier hebben we in Nederland ook een hoop profijt van gehad haha.

Naast dat James nu extra veel aandacht van ons kreeg en leuke dingen kon doen, is zijn ontwikkeling ook met sprongen vooruit gegaan. Zo heeft hij in Spanje geleerd om zichzelf op te trekken aan meubels, overal heen te kruipen en heeft hij zich ontpopt tot een echte kletskous.

Zo’n blik spreekt toch meer dan 1000 woorden?!
En knuffelen deden we ook genoeg!

En hoe vonden wij het?

Eerlijk: ik vond het vrij overweldigend toen we in Nederland alles aan het regelen waren. Vooral een leuke AirBnB vinden vond ik best een karwei. Maar dat komt ook omdat we voor relatief weinig geld een superleuke plek wilde hebben. Hadden we een wat ruimer budget gehad of eerder gezocht naar een woning, dan was het vast een stuk relaxter geweest. Begin dan ook op tijd met zoeken voor een fijne woning als je toch al weet dat je weg wilt!

Toen we in Spanje waren was ik al het werk trouwens weer vergeten. Wat hebben we het fijn gehad met zijn drietjes! Zo fijn zelfs, dat we daar besloten om ons gezin een uitbreiding te geven. In Spanje zijn we er weer voor gegaan en eind december hebben wij ons tweede zoontje Isaac mogen verwelkomen. Hoe bijzonder! En ja, met het betaald ouderschapsverlof van Isaac gaan we binnenkort weer weg. Stay tuned…

Van zwanger in het zonnetje…
… naar een newborn in de Hollandse winter!
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen