Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Reizen naar Costa Rica in tijden van Corona (2021)

Costa Rica is een geweldig land, waar je niet anders kan dan verliefd op worden. Helaas kan ‘zomaar’ reizen naar dit paradijs niet meer. Lees hier wat je moet weten over reizen naar Costa Rica tijdens Corona.

Update: Vanaf 1 augustus 2021 is de verzekering niet meer nodig wanneer je volledig gevaccineerd bent of als je jonger dan 18 jaar bent!

Update 2: Vanaf 8 januari 2022 worden enkel reizigers die volledig gevaccineerd zijn toegelaten in Costa Rica.

De grenzen van Costa Rica zijn open

First things first; sinds begin november 2020 is Costa Rica weer open voor alle landen! Ook de landsgrenzen met Nicaragua en Panama zijn open. Het is dus mogelijk om weer naar Costa Rica te reizen! Houdt er alleen wel rekening mee dat je te maken zult hebben met een aantal voorwaarden. Welke dit zijn, lees je hieronder.

Ga je binnenkort naar Costa Rica? Lees dan ook onze ultieme reisroute door Costa Rica.

Voorwaarden voor reizen naar Costa Rica tijdens Corona

Nu de grenzen van Costa Rica open zijn, zijn er voor alle toeristen 2 extra voorwaarden om Costa Rica binnen te komen.

Let op: sinds 26 oktober 2020 is een PCR test bij aankomst niet verplicht. Ook hoef je niet in (zelf)quarantine! Informeer wel of jouw luchtvaartmaatschappij een negatieve testuitslag vraagt en welk type mondkapje je moet gebruiken.

1. Health Pass

Allereerst is een ‘Health Pass’ verplicht om Costa Rica binnen te komen. Geen zorgen, dit klinkt lastiger dan het is. Dit digitale formulier vul je binnen 48 uur van de vlucht in. Je moet het stoelnummer invullen, dus je kan het formulier na het online inchecken compleet maken. Na het invullen krijg je een QR code. Deze moet je (kunnen) tonen bij het boarden en overstappen.

2. Verzekering of vaccinatiebewijs

Verder is een vaccinatiebewijs of een (uitgebreide) verzekering nodig. Welke van de twee bij jou van toepassing is, hangt er vanaf of je volledig gevaccineerd bent. Hieronder leggen we beide opties uit als je wilt reizen naar Costa Rica in tijden van Corona.

2a. Verzekering voor niet (volledig) gevaccineerden

Ben je ouder dan 18 jaar en niet volledig gevaccineerd? Dan moet je een verzekering hebben die voldoet aan de eisen van de Costa Ricaanse overheid. Ongevaccineerde reizigers onder de 18 jaar hebben dit niet nodig.

Kort gezegd moet de verzekering jouw coronagerelateerde medische kosten vergoeden en ook je accomodatie bij een eventuele quarantaine. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan moet je op het vliegveld bij aankomst alsnog een (duurdere) verzekering afsluiten. Regelen dus!

De Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie is een goede plek voor vragen en om ervaringen en tips over de reisverzekering uit te wisselen.

2b. Vaccinatiebewijs

Ben je ouder dan 18 jaar en ben je volledig gevaccineerd? Dan hoef je geen verzekering te hebben die aan de voorwaarden van de Costa Ricaanse overheid voldoet. Het vaccinatiebewijs moet de volgende informatie bevatten:

 • Volledige vaccinatie met Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca of Johnson & Johnson (Jansen)
 • De laatste prik is in ieder geval 14 dagen voor vertrek naar Costa Rica gezet
 • Naam van de persoon die het vaccin heeft ontvangen
 • Datum van beide prikken
 • Naam van de farmaceut

Ben je in Nederland gevaccineerd bij de GGD? Dan kun je via de website CoronaCheck met je DigiD een papieren bewijs aanmaken. Hoewel niet beide prikken erop vermeld staan is mijn ervaring dat je dit kunt gebruiken om te reizen naar Costa Rica. Het gele boekje kun je voor de zekerheid meenemen, maar is geen officieel vaccinatiebewijs.

Je vaccinatiebewijs kun je uploaden in de Health Pass wanneer er om de verzekeringsgegevens wordt gevraagd. Neem het vaccinatiebewijs ook los mee op papier (voor het geval je mobiel leeg is).

3. Toeristenvisum

Als laatste het toeristenvisum. Je moet altijd kunnen aantonen dat je Costa Rica binnen 90 dagen weer verlaat. Dit was ook al zo voor Corona. Het enige wat hieraan “nieuw” is, is dat je nu een stempel krijgt met het aantal dagen dat je de verzekering hebt afgesloten. Je krijgt dus niet meer automatisch een visum voor 90 dagen.

Voorwaarden voor reizen naar Nederland

Momenteel moet je voor een terugreis kunnen aantonen dat je geen Corona hebt of dat je gevaccineerd bent. Testen bij thuiskomst wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Bekijk voor de meest actuele informatie de checklist van de Nederlandse overheid en de website Wijs op Reis.

De vliegvelden in Costa Rica

Er zijn een aantal nieuwe maatregelen op de vliegvelden. Omdat alles meer tijd gaat kosten worden passagiers gevraagd drie tot vier uur vooraf op het vliegveld aanwezig te zijn.

 • Iedereen die het vliegveld betreedt moet een masker dragen.
 • Alleen passagiers mogen het vliegveld betreden.
 • Een temperatuurcheck voor het betreden van het vliegveld.
 • Boarden in kleine groepen, vanaf de achterkant van het vliegtuig naar voren.
 • Op de vloer zal gemarkeerd worden welke afstand er gehouden moet worden.
 • Hekken zullen de passagiers per balie scheiden.
 • Bij de ingangen komen desinfecterende matten te liggen.

De status van de vliegtuigmaatschappijen kan op deze pagina bekeken worden.

Denk je Corona te hebben in Costa Rica?

Ben je in Costa Rica en vermoed je dat je Corona hebt? Dan kun je het telefoonnummer 1322 bellen om een afspraak te maken voor een test. Bekijk waar je in Costa Rica een pcr-test kunt verkrijgen. Het kan namelijk lastig zijn om een (snel)testuitslag binnen de gevraagde tijd te krijgen. Plan daarom vooraf goed de afspraak.

Bij het kopen van de test moet je je paspoort afgeven en je vluchtgegevens laten zien. In dit document van het Instituo Costarricense de Turismo (ICT) geven de oranje blokken aan waar je naast een PCR-test ook terecht kunt voor een sneltest.

Disclaimer: ik heb deze informatie met zorg bij elkaar gezocht, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de meest recente regels. Lees alle voorwaarden goed na en informeer bij jouw verzekering hoe het zit in deze gekke tijden. Bekijk de meest recente informatie op the Costa Rican Tourism Board.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen