Semuc Champey

Wil je heen: de magische poelen in Semuc Champey

In Semuc Champey vind je ongelofelijke rotspoelen met het meest heldere water. Geweldig om te zien én in te zwemmen. Dit is een van de meest mooie natuurwonderen in Guatemala, zo niet in heel Midden-Amerika. Lees hier alles wat je moet weten voor je naar Semuc toe gaat.

Hoe kom je er?

Om bij Semuc Champey te komen, zul je eerst moeten afreizen naar het dorpje Lanquin. Semuc Champey ligt hier namelijk vlakbij. Om met de deur in huis te vallen: de reis naar Lanquin duurt echt heel lang, vanwaar je ook reist. De gemiddelde reistijd is:

Panajachel (Lake Atitlán) – Lanquin: 12 uur
Flores – Lanquin: 10 uur
Antigua – Lanquin: 8-10 uur
Guatemala Stad- Languin: 8-9 uur
Rio Dulce – Lanquin: 6-7 uur

Vanaf de meest toeristische plekken rijden er shuttlebussen en dat is echt een aanrader. Met de lokale bus ben je namelijk nog een stuk langer onderweg! Tickets zijn te koop bij vrijwel elk hostel en touragency.

Tour of zelf?

Wij raden je aan om op eigen houtje naar Semuc Champey te gaan. Dit is namelijk hartstikke simpel en veel goedkoper. Ook heb je op deze manier veel langer de tijd en kun je alles op je eigen gemak doen. Ons hostel lag op 3 kilometer afstand vanaf Semuc Champey, waardoor wij makkelijk konden lopen. Onderweg komen er geregeld jeeps langs die je aanbieden om je mee te nemen naar Semuc. Er zijn geen duidelijke prijsafspraken; je betaald voor een ritje van 3 kilometer tussen de 5 en 15 quetzales per persoon. De entree van Semuc is 50Q per persoon. In totaal ben je dus rond de 70 Quetzales kwijt.

Met een tour wordt je naar Semuc gereden(dit is ongeveer 9 kilometer vanaf het dorp Lanquin), wandel je met een gids door het park, ga je naar het uitzichtpunt en zwem je in de blauwe poelen. Bij elk hostel worden tours naar Semuc Champey aangeboden, maar prijzen variëren enorm. Bij ons hostel zou je bijvoorbeeld 185Q betalen, terwijl dezelfde tour bij een ander hostel weer 140Q kost! Wil je dus graag met een tour naar Semuc, vergelijk dan de prijzen van meerdere hostels om de beste deal te krijgen. Dit geldt overigens ook voor transfers naar andere plekken zoals Antigua of Flores!

_MG_0542

Het uitzichtpunt over de pozas

Zodra je het park binnenloopt krijg je gelijk de optie om naar het uitzichtpunt (mirador) of de blauwe poelen (pozas) te gaan. Wij raden je aan om eerst naar het uitzichtpunt te klimmen, omdat je daarna wel toe zal zijn aan een lekkere frisse duik in de poelen.

De wandeling naar het uitzichtpunt duurt zo’n anderhalf uur en is goed te doen! Je loopt omhoog via houten treden en stukken rots, dwars door de jungle. Op de achtergrond kun je brulapen horen en als je veel geluk hebt kun je ze zelfs zien! Onderweg verkopen enkele locals wat fruit en drinken, maar echte eettentjes vind je hier niet. Neem dus een eigen lunch of iets dergelijks mee!

Eenmaal boven krijg je een prachtig uitzicht over alle poelen en zie je ook mensen zwemmen. Iets waar jij na de klim vast ook zin in zal hebben! De afdaling is vrij makkelijk en voor je het weet sta je beneden bij de poelen. De meeste mensen duiken gelijk in de eerste poel die ze tegen komen, maar als je iets doorloopt zal je zien dat er nog veel meer poelen zijn. Deze zijn een stuk rustiger, waardoor het voelt alsof je écht alleen bent. Bij deze poelen vind je ook verkleedkamers en een wc. Een aanrader dus om iets door te lopen! In het water zitten ook visjes die je dode huidcellen eten. Een gratis spa behandeling, heerlijk!

Tip 1: Neem een slotje mee! Er zijn kluisjes aanwezig waar je je kleren in op kunt bergen, maar je moet wel zelf een slotje meenemen.

Tip 2: Neem je slippers of waterschoenen mee. Rondom de poelen zitten namelijk scherpe stenen en het is niet prettig om hier op blote voeten overheen te lopen. In de poelen vind je gelukkig geen scherpe stenen.

Semuc Champey

Wat moet je meenemen naar Semuc Champey?

Semuc Champey is een geweldig daguitje, waar je gelukkig niet veel voor mee hoeft te nemen. Er zijn echter wel een paar dingen die handig zijn om in je tas te stoppen. Dit zijn:

  • Eigen lunch
  • Slotje om een kluisje mee op slot te doen
  • Slippers/waterschoenen om over de stenen rondom de poel te lopen
  • Zwemkleding en handdoek
  • Geld voor de jeeps en entree (tenzij je natuurlijk met een tour gaat)
_MG_0544