Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Storytime: ziek in Siem Reap en Angkor verkennen

Als ik aan Cambodja denk, denk ik aan Angkor. Tijdens het plannen van onze trip was dit een van de ervaringen in Siem Reap waar wij het meest naar uitkeken. En nu is het moment daar! In totaal zijn we tien dagen in Siem Reap geweest. Lees mee!

Angkor Wat met zonsondergang

Malaria?

We zijn best lang in Siem Reap geweest. Tegelijkertijd hebben we hier helemaal niet zoveel bezocht. Hoe dat komt? Simpelweg omdat ik een week lang ziek in mijn bed gelegen heb. Tsja, dat soort dingen gebeuren ook op reis. Ik had last van enorme koorts, spierpijn en hoofdpijn. Gelukkig bleek na een kort tripje naar het ziekenhuis dat ik geen malaria had. Pak van mijn hart, want dat is toch een tropische ziekte waar je mee uit moet kijken!

De dokter wist verder met 92 procent zeker dat ik geen dengue had, maar ik kon natuurlijk altijd langer in het ziekenhuis blijven voor extra tests. Aangezien er geen medicijn tegen Dengue is vond ik dit niet nodig. De dokter had ook een net wat te duur horloge om hem helemaal serieus te nemen. Voor hij vertelde dat ik langer kon blijven wilde hij namelijk eerst weten of ik een verzekering had? Er zat dus niets anders op dan gewoon uit te zieken.

Fietsende kinderen in Siem Reap

Waarom je geen scooter kunt huren in Siem Reap

Buiten het feit dat ik ziek was en niet veel kon doen, waren we ook nog gebonden aan de fiets. Een scooter huren in Siem Reap is als buitenlander namelijk niet mogelijk. Ze zijn anders bang dat er teveel mensen Angkor op de scooter bezoeken in plaats van een tuktuk te nemen. Dit zorgt natuurlijk voor inkomstenverlies bij de bevolking. Helaas, maar ergens wel een beetje begrijpelijk. Wij waren namelijk ook van plan om Angkor te verkennen op de scooter haha.

Straatbeeld in Siem Reap

Eerste ervaringen van Siem Reap

De eerste dag (dus voor ik ziek werd) hebben we de Wat Preah Prom Rath bezocht. Dit is een van de weinige tempels in Siem Reap die niet in Angkor ligt. Voor Angkor moet je namelijk 37 dollar per dág betalen. Dan moet je de tempels wel goed uitkiezen! Deze tempel was opzich niet veel bijzonders, maar het was heel leuk om er even uit te zijn.

Een aantal dagen later zijn we naar het War Museum geweest. Hier werden we gratis rondgeleid door een gids (al werd fooi wel flink op prijs gesteld). Tijdens de tour zijn we van alles te weten gekomen over de oorlogsgeschiedenis van Cambodia. Dit was super leerzaam en ook wel schokkend. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat Cambodia pas 19 jaar* vrede heeft na een lange tijd van oorlog. Dat is echt ontzettend kort!

In de avonden is Siem Reap enorm bruisend en actief. Er is een grote nightmarket waar je letterlijk alle souvenirs kunt vinden die je maar zou willen kopen. Ook heb je hier veel kroegen, kun je goedkope massages nemen en griezelige beesten (slangen, vogelspinnen, schorpioenen) eten. Verder hangt er overal neonverlichting. Dit tovert de stad om tot iets heel spectaculairs. Al met al: ‘s avonds leeft Siem Reap. Ik kon er geen genoeg van krijgen!

*Wij hebben Cambodja in 2018 bezocht. Nu is de oorlog natuurlijk alweer langer geleden!

Siem Reap by night

Met de e-bike naar Ankor

En toen… op naar Angkor! Hier hadden we al dagen naar uitgekeken. Stiekem zagen we dit als het hoogtepunt van Cambodja, nog voor we er geweest waren. Zoals ik eerder schreef kun je Angkor niet met de scooter bezoeken. We hadden niet veel zin om te fietsen (het complex is super groot) of een tuktuk voor een dag te huren. We besloten om Angkor te bezoeken met een elektronische fiets die we voor tien dollar per persoon konden huren. Wat een uitkomst zeg! Het gaat weliswaar stukken minder snel dan een scooter, maar we konden wel zelf onze route bepalen. Geweldig!

‘s Avonds na een bezoek aan de night market

In de schoenen van Lara Croft

We zijn in totaal naar vier tempels geweest. De ? tempel (helaas, naam vergeten) , de Ta Prohm, de Bayon en als laatste Angkor Wat.

Bij de eerste tempel konden we in alle rust genieten van al het moois dat de tempel te bieden had, want hier waren niet veel andere toeristen aanwezig. Dit was wel even anders bij de volgende tempel, de Ta Prohm. Toen arriveerden er tegelijkertijd met ons twee grote bussen vol Chinezen. Weg rust. Ik keek van te voren het meeste uit naar de tweede tempel, omdat deze tempel ‘door de jungle overgenomen’ zou zijn. Ook zijn hier een paar scenes van Lara Croft opgenomen en daar zag het er geweldig uit.

In het echt groeien er op een aantal plekken wel enorme bomen over de tempel heen, maar niet zoveel als in de film. Ik vond het stiekem een beetje tegenvallen. Ondanks dat niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed, is het nog steeds een prachtige tempel met mooie plekken. We hebben hier ook wat leuke foto’s samen genomen, met behulp van Victor’s nieuwe statief.

Buddha beeld
De natuurtempel in Angkor

Gekke beesten

Toen we klaar waren bij de Ta Prohm, wilden we natuurlijk weer terug naar onze e-bikes. Helaas hadden we de verkeerde exit genomen, waardoor we aan de andere kant van de tempel stonden. Omdat de tempel enorm is moesten we een heel stuk omlopen. We liepen via een pad dat alleen locals leken te gebruiken. Superveel locals kwamen namelijk langs en keken raar op toen ze ons zagen. Onderweg zagen we nog wat vervallen delen van andere tempels staan en ook een grote schorpioen (!) op de grond liggen. Gelukkig was hij dood.

Over gekke/enge beesten gesproken; daar hebben in Siem Reap sowieso ervaringen mee! Elke avond was het wel weer raak. Zo hebben we giftige padden gezien (dat denken we, omdat de huid van de pad oranje plekken had en een felle kleur betekend meestal dat het dier giftig is), miniscule kikkers, een enorme bidsprinkhaan en een neushoornkever.

Locals in Angkor

De mooiste tempels van Angkor

Terug naar de tempels in Angkor. Toen we eenmaal onze fietsen bereikt hadden gingen we door naar de Bayon tempels. Dit is een bijzonder tempelcomplex. Overal zijn gezichten in de muren verwerkt. Dit gaf het een heel gaaf effect. Om half 5 gingen we hier pas weg, waardoor we een beetje last kregen van tijdsnood. Het park sloot namelijk om half 6! Dus snel op naar Angkor Wat, de grootste (en bekendste) tempel in Angkor. Onderweg zagen we nog apen en olifanten! Helaas konden we daar door de tijdsdruk niet te lang bij stil staan.

Ondanks ons gehaast waren we nog steeds te laat om de top van Angkor Wat te kunnen beklimmen. Gelukkig was de rest van Angkor Wat ook prachtig! Ik snap wel waarom mensen de tempels in Angkor tot de alternatieve wereldwonderen rekenen. Het was een prachtige dag en ik had het voor geen goud willen missen. Als het niet zo duur was had ik er best nog wat meer dagen willen verblijven!

Genieten van alle tempels

Ondanks dat we niet superveel bezocht hebben, hebben we hier wel een hoop ervaringen in Siem Reap opgedaan. De dingen die we bezocht hebben geweldig. Siem Reap is een leuke stad en ik ben blij er geweest te zijn.

Mijn favoriete slaapplekken in Siem Reap

Onederz is de perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten. Er zijn veel gemeenschappelijke ruimtes, een fijn zwembad op het dak en er is ook nog eens een overdekt zwembad. Wow! Daarbij zien zowel de slaapzalen als de tweepersoonskamers er super goed uit en zit je op zo’n 300 meter lopen van de pubstreet.

Ben je op zoek naar een wat luxer (maar wel betaalbaar) verblijf? Dan kan ik je The Khmer House – Secret Oasis aanraden! Het hotel ligt wat verder van het centrum, maar er wordt een gratis tuktuk aangeboden die je afzet in hartje Siem Reap. Terug kost een tuktuk zo’n 3$. Verder kan je heerlijk eten en drinken in het hotel. Zeker een aanrader voor wie wil ontspannen!

Tip: Vaak worden accomodaties al ver van te voren volgeboekt. Reserveer dus op tijd als je graag in een specifiek ho(s)tel wilt verblijven. Alle hotels in Siem Reap kun je hier super makkelijk boeken.

The Khmer House – Secret Oasis
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen