Of het slikken van malariapillen nodig is tijdens je reis door Zuidoost-Azië is een lastige keuze. Malaria is een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daartegenover staat dat de kans dat je malaria zal oplopen in Zuidoost-Azië niet enorm groot. Voordat je gaat beslissen is het goed om er eerst alles over te weten. Lees het hier!
Wij zijn natuurlijk geen dokters, dus het is zeker verstandig om op consult te gaan bij de GGD. Wel hebben wij veel reiservaring in Zuidoost-Azië en kunnen we je vertellen wat wij op onze reis gedaan hebben.

Wat is malaria?
First things first, wat is malaria nu eigenlijk? Malaria is één van de gevaarlijkste ziektes die je in Azië kunt oplopen maar helaas ook één van de lastigste om je tegen te beschermen. Er bestaat namelijk geen vaccinatie tegen malaria. Deze ziekte wordt verspreid door muggen. Goed om te weten: niet elke mug verspreidt malaria! Je hoeft je dus niet druk te maken bij elke muggenbeet.
Als je gebeten bent door een besmette mug worden er parasieten in je bloed gespoten. Als je dit niet behandelt kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Je moet malaria dus altijd laten behandelen. Malaria gaat niet uit zichzelf over.
Wat zijn de symptomen van malaria?
Ben je gestoken door een besmette mug? Dan krijg je na een week tot een paar maanden last van de volgende dingen:
- hoge koorts
- koude rillingen
- last van zweten
- hoofdpijn
- spierpijn
- (soms) misselijkheid en overgeven
Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt, ben je echt goed ziek. Je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Je moet je altijd laten testen bij de dokter om 100% zeker te weten dat je malaria hebt. Heb je malaria, dan moet je een behandeling starten.

Wat moet je doen als je malaria hebt?
Malaria is in de meeste gevallen goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent. Ga dus meteen naar de dokter wanneer je denkt dat je malaria hebt! Zelfs al krijg je lange tijd na je reis last van symptomen. Zeg ook altijd tegen de dokter dat je op reis bent geweest.
Ben je in een afgelegen gebied en kost het je meer dan een dag om bij een dokter te komen? Start dan uit voorzorg al een behandeling via je noodpakket malariapillen. Dit noodpakketje kan je kopen bij de GGD voor je op reis gaat (of van een andere reiziger die zijn/haar pillen niet nodig heeft gehad). Ga ook zo snel mogelijk naar een dokter. Ook raden we je aan om meteen contact op te nemen met je zorgverzekeraar of de organisatie waarbij je een reisverzekering hebt afgesloten.
Waar kan ik malaria krijgen?
Je kunt op deze site een kaart vinden met alle malariagebieden. Vaak is het zo dat de kans op malaria in grote steden erg klein is. Dit komt omdat de mensen hier toegang hebben tot gezondheidszorg en dus de kans klein is dat de ziekte zich hier zal verspreiden. Hoe verder je van de gebaande paden reist, hoe groter de kans op malaria is. Of het slikken van malariapillen nodig is, hangt dus erg van jouw reisplannen af.

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?
De kans is erg klein dat je malaria krijgt in Zuid Oost Azie. Online is het lastig om duidelijke cijfers te vinden, maar veel sites zitten rond de 2% aan besmettingen. Desondanks, onderschat de ziekte niet! Malaria kan zelfs na de behandeling uit het niets terug komen, zelfs jaren na de eerste aanval.
Malaria voorkomen zonder malariapillen
Je kunt malaria ook voorkomen zonder dat het nodig is om malariapillen te slikken:
- Gebruik muggenspray met veel DEET;
- Slaap onder een klamboe in malariagebieden;
- Draag bedekende kleding in de avond en vroeg in de ochtend;
- Let extra goed in het regenseizoen, omdat er dan meer muggen zijn.

Wat hebben wij gedaan op onze reizen?
Toen wij een half jaar gingen rondreizen door Zuid Oost Azie hebben we niet elke dag malaria pillen geslikt. Wij waren niet constant in malaria gebied en vonden het ongezond om zo lang malariapillen te slikken. Daarbij zijn de pillen ook vrij duur.
Wel hadden we alle twee een noodpakket malariapillen bij, zodat we deze meteen konden gaan slikken zodra we symptomen zouden krijgen. Ook in afgelegen gebieden. Dit werd ons ook aangeraden door de mevrouw bij de GGD. Verder hebben we ons standaard laten testen op malaria als we ons goed ziek voelden. Je weet dan meteen de uitslag. So far hebben wij nog nooit malaria gehad.
Wij raden je dus niet aan om elke dag malaria pillen te slikken als je op reis gaat naar Zuid Oost-Azie. Wel raden we je aan een noodpakket malariapillen mee te nemen en je bij twijfel te laten testen. Zorg dus altijd voor een goede reisverzekering, want testen kan duur zijn!