Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

10 Tips Om Te Sparen Voor Een Wereldreis

Een reis kan veel geld kosten. Je zal daarom waarschijnlijk moeten sparen. Uit ervaring spreken wij dat dit niet altijd even makkelijk is! In dit artikel hebben wij voor jou 10 manieren op een rijtje gezet waarmee je goed kunt sparen voor een wereldreis, zodat jij zo snel mogelijk kun vertrekken!

Bepaal hoeveel je wilt sparen voor je wereldreis

Sparen is super lastig als je geen doel hebt. Bepaal daarom van te voren hoeveel je wilt sparen voor je wereldreis. Je zult vanzelf merken dat het sparen dan een stuk makkelijker gaat!

Misschien ook handig: bij de meeste banken kun je spaardoelen instellen, zodat je speciaal voor jouw reis kunt sparen en jouw progressie bij kunt houden. Dit werkt erg goed! Wetenschappelijk is namelijk bewezen dat wanneer je een doel visueel maakt, je deze ook veel sneller zal behalen.

Zet iedere maand een vast bedrag opzij

Dit is de beste manier om snel (veel) geld te sparen. Elke maand zet je gewoon een vast bedrag op je spaarrekening. Omdat het bedrag standaard van je betaalrekening afgaat, zie je dit op een gegeven moment als geld dat je eigenlijk niet ‘hebt’. Wij raden je aan om minstens 10% van je loon opzij te zetten. Verdien je dus €2000 netto? Dan zet je €200 opzij en heb je €1800 over voor de maand. En geloof ons: dat is meer dan genoeg!

Natuurlijk gaan ook alle extra’s meteen naar de spaarrekening! Denk aan teruggave inkomstenbelasting (als je dit krijgt), bonussen en vakantiegeld.

duurzaam reizen

Geef jezelf zakgeld

Een andere manier om geld te sparen voor je reis is door jezelf zakgeld te geven. Op elke 1e van de maand zet je een vast bedrag op je betaalrekening: dit je jouw zakgeld voor de maand. Hoeveel dit bedrag is, hangt af van jou. Let op: hoe meer zakgeld je jezelf geeft, hoe minder je natuurlijk opzij zet voor je wereldreis. Al het overige geld dat in de maand binnenkomt zoals loon, belastingteruggave, cadeaus enzovoorts zet je meteen op je spaarrekening. Hier blijf je van af tot aan je reis!

Stel wel realistische doelen voor jezelf, het moet natuurlijk wel leuk blijven. Als je geld van je spaarrekening af gaat halen omdat je anders de maand niet doorkomt, heeft deze manier natuurlijk niet veel zin.

Koop een spaarpot

Toen we besloten om te gaan sparen voor een wereldreis kochten we een spaarpot van blik. Deze is alleen open te maken met een blikopener en daarna is hij niet echt meer te gebruiken. Iedere cent die we waar dan ook tegenkwamen ging in deze spaarpot. Geld dat we overhielden van het stappen, geld dat we kregen op verjaardagen… Ook statiegeldbonnetjes gingen in de spaarpot. Op die manier spaarden we zonder het echt te merken honderden euro’s bij elkaar!

Check je vaste lasten

Vaste lasten moeten nu eenmaal betaald worden, maar ook hierin kun je slimme keuzes maken. Zo stappen wij bijvoorbeeld ieder jaar over van energiemaatschappij. Daarmee pakken wij altijd een mooie bonus. Ook checken we ieder jaar onze zorgverzekering. Ik betaal mijn verzekering in 1x in plaats van elke maand, omdat ik daardoor korting krijg. Daarnaast zijn we niet verzekerd voor dingen die we niet nodig hebben.

Verder: doe standaard de verwarming uit wanneer je er niet bent, laat lampen niet onnodig aan en stekkers eruit als je apparaten vrijwel nooit gebruikt. Dit is ook veel beter voor het milieu!

Zeg onnodige abonnementen op

Een nieuwe telefoon uitkiezen is natuurlijk hartstikke leuk, maar met een Sim-Only telefoonabonnement betaal je nog geen €15 euro per maand. Een bundel waar ik mij prima mee red en nooit overheen kom. Stukken goedkoper! Wil je wel graag een nieuwe telefoon kopen met een Sim Only abbo? Kijk dan eens naar een refurbished toestel.

Ook voor veel andere dingen is het tegenwoordig niet meer nodig om een duur abonnement te hebben. Sporten kan al voor nog geen 20 euro per maand (of zelfs gratis op werk) en je favoriete krant of tijdschrift kun je ook prima online lezen!

Vermijdt de Latte factor

De latte factor staat symbool voor het doen van (kleine) aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Wij waren gewend om iedere dag onderweg naar werk of studie op het station een café latte van €2,50 te halen. Dit lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis geef je dan toch €650 uit aan koffie! Sinds wij besloten om koffie van huis mee te nemen, konden we dit geld in de spaarpot stoppen voor de reis. Mooi meegenomen!

Ga gezellig thuis borrelen

Haal wat drankjes en hapjes in huis, leg een bordspel op tafel en nodig wat vrienden uit. Voor je het weet is het midden in de nacht en super gezellig! Of kijk gezellig samen een film. Als je een gratis airmiles pas neemt en deze koppelt aan je AH Bonus pas, spaar je ongemerkt Airmiles. Heb je zo’n 700 Airmiles gespaard? Dan krijg je een gratis Pathé thuisfilm! En ja, dit gaat echt sneller dan je denkt.

In de zomer zin om gezellig op een terras neer te ploffen? Waarom geen hapjes en drinken halen bij de supermarkt en in het park zitten? Dat scheelt je zo weer een paar euro’s die je kunt sparen voor je wereldreis!

Vraag geld in plaats van cadeaus

Iedereen kent het dilemma: Wat moet je vragen voor je verjaardag of de feestdagen? Wanneer je zoveel mogelijk wilt sparen vraag je gewoon geld! Dat kan dan meteen weer in de spaarpot. En anders kun je altijd nog één van deze leuke cadeaus voor backpackers vragen. Hoef je die niet zelf te kopen.

Verkoop overbodige spullen

Heb jij thuis ook een hoop spullen rondslingeren die je niet meer gebruikt? Zonde om die maar in je kamer te laten verstoffen, terwijl je daar ook extra geld voor kan krijgen. Veel dingen zoals studieboeken, een oude camera of games kunnen behoorlijk wat geld opleveren als je ze te koop zet op marktplaats of facebook. Dat kan jij weer mooi voor je reis gebruiken!

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen