Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Opgelet! Dit moet jij weten over de taxi in Colombia

Helaas is Uber sinds eind december 2019 écht verboden in heel Colombia, waardoor je zo nu en dan een taxi zal moeten nemen. Echter liggen oneerlijke taxi’s op de loer om te profiteren van de onwetende reiziger. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de taxi in Colombia. Zo weet je waar je op moet letten! We besteden speciale aandacht aan de drie grote steden Bogotá, Medellín en Cartagena. Lees je mee?

Wat te doen Cartagena

Algemene taxi tips in Colombia

In heel Colombia zijn vier dingen van belang om te weten voor je een taxi neemt. Deze vier tips vindt je hieronder.

TIP 1: Taxichauffeurs hebben vaak geen wisselgeld voor een ‘groot’ biljet van 50.000COP. Zorg dus altijd voor wat kleingeld.

TIP 2: Kijk uit voor ´gringo´ tarieven! Hierbij moet je een hoger tarief betalen dan wettelijk verplicht is. Gelukkig ben jij na het lezen van dit artikel goed voorbereidt en zul je niet in deze valkuil trappen.

TIP 3: Voorkom vastlopen in het verkeer! Er zijn normaal gesproken meerdere routes om naar een bestemming te komen. Een mobiele app zoals maps.me kan helpen om een alternatieve route naar je bestemming te vinden. Wij hebben ontelbare uren bespaard door onze taxichauffeurs naar alternatieve routes te leiden.

TIP 4: Sluit de deuren voorzichtig. De deuren van taxi’s in Colombia kunnen er namelijk niet goed tegen om herhaaldelijk dichtgeslagen te worden. Taxichauffeurs kunnen je boos aankijken of zelfs naar je schreeuwen als je de deur te hard dichtslaat. 

taxi Colombia

De taxi in Bogota

In Bogotá is het écht niet aan te raden om op straat een taxi aan te houden, tenzij je samen met een local bent. Een taxi op straat aanhouden is helaas niet veilig genoeg, omdat je dan niet geregistreerd bent. Hierdoor nemen je kansen op beroving enorm toe. Ook overdag! Wij raden je daarom aan om ofwel je ho(s)tel een taxi voor je te laten bestellen, ofwel gebruik te maken van de diensten Cabify of Beat.

Taxi’s in Bogotá werken met een taximeter. Betaal dus alleen wat hierop staat! Overigens is Bogotá bezig met het invoeren van een digitaal systeem. Dit zal vergelijkbaar zijn met het systeem van Uber. Deze nieuwe app is alleen nog niet erg populair bij de taxi’s en wordt niet overal gebruikt. Sommige bestuurders zullen de tarieven een beetje afronden, vooral in de avond. Daarnaast krijgen bestuurders krijgen niet vaak tips.

Dit zijn taxitarieven in Bogotá voor gele taxi’s (2020):

  • Het minimum tarief is 4.450COP
  • Voor taxiriten in het donker of op zondag -en feestdagen geldt een toeslag van 2000COP.
  • Het tarief voor een uur is 18.500COP
Taxi-Bogota-Colombia-Zuid-Amerika-Reizen

De taxi in Medellín

In Medellín is wél veilig genoeg om een taxi op straat aan te houden. Het enige dat je hoeft te doen is je arm uit te steken als je een lege taxi ziet.

De gele taxi’s in Medellín gebruiken allemaal taximeters. Zorg ervoor dat de taximeter is ingeschakeld wanneer je de taxi instapt. Als dit niet het geval is, moet je tegen de taxichauffeur zeggen dat hij deze moet inschakelen. Dit doe je door “activar el taxímetro” te zeggen. Als de chauffeur de meter niet inschakelt, raden we je aan een andere taxi te nemen. 

Dit zijn de taxitarieven in Medellín voor gele taxi’s (december 2019):

  • De taximeter begint bij 3.600COP
  • Het minimum tarief is 5.600COP
  • Voor elke 78 meter betaal je 110COP
  • Het tarief voor een uur is 25.200COP
  • Je betaald 80.000COP voor een rit naar de internationale luchthaven van Medellín, San José

Deze tarieven zijn alleen van toepassing op gele taxi’s met een Medellín-kenteken en een 2019-sticker op de voorruit. Hoe deze eruit ziet vind je hieronder. Heeft de taxi géén 2019 sticker? Dan gelden deze tarieven ook niet!

medellin-taxi-sticker

De taxi in Cartagena

De taxi in Cartagena kun je ook gewoon op straat aanhouden. Dit doe je door je arm uit te steken en ermee te ‘wapperen’. Dit is zowel overdag als ’s avonds veilig. De officiële taxi’s zijn geel en hebben boven hun kenteken een “servicio publico” label.

Het belangrijkste dat je moet weten wanneer je een taxi neemt in Cartagena, is om altijd vooraf de prijs vast te stellen. Er zijn hier namelijk geen meters in de taxi’s. Ook hebben de taxi’s in Cartagena de reputatie om veels te veel te vragen. Ook aan inwoners! Wanneer je een taxi aanhoudt, onderhandel je dus eerst over de prijs. Pas zodra je het eens bent stap je in. En anders moet je een andere taxi zoeken. Er zijn genoeg taxi’s in Cartagena, dus dat zal ook geen probleem zijn.

Technisch gezien zijn er vaste tarieven die elk jaar worden vastgelegd. Maar in de prakijk zijn deze  tarieven flexibel. Alle taxichauffeurs zijn verplicht om een kopie van de tarieven bij zich te dragen en deze op aanvraag aan je te tonen. Toch heeft niet elke bestuurder deze kopie bij zich. In 2019 was het minimum taxitarief in Cartagena 7.000COP. Voor een ritje tussen 21:00 en 05:00 uur wordt een extra 500COP gerekend. Hier vindt je een overzicht van de wettelijk vastgestelde tarieven om je een goed beeld te geven.

Taxi-Reizen-Zuid-Amerika-Colombia
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen