Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Wat iedereen moet weten over een bezoek aan Tayrona

Tayrona National Park is het meest populaire nationale park in Colombia en voor velen een hoogtepunt van hun reis. Zo ook voor ons! Wie houdt er nu niet van jungle en prachtige stranden? In deze mini-reisgids vertellen we je alles wat jij over Tayrona moet weten, zodat je het optimale uit je bezoek kunt halen als je Tayrona gaat bezoeken.

Let op: Tayrona National Park is enkele dagen in het jaar gesloten. Dan wordt het park “gezuiverd” door inheemse volkeren. Hier lees je de actuele dagen wanneer het park dicht is.

_MG_5901

Hoe kom je er?

Tayrona nationaal park is erg gemakkelijk te bezoeken vanaf Santa Marta of Taganga. Bij zo’n beetje elk hostel wordt vervoer aangeboden. Wij hebben 28.000COP (€7,60) per persoon voor vervoer vanaf Santa Marta betaald. Het meeste vervoer vanaf Santa Marta en Taganga vertrekt tussen 8 en 9 uur.

Er zijn overigens ook enkele hostels vlak buiten het park. Wij raden je aan om in één van deze hostels te verblijven als je het park zo vroeg mogelijk wilt bezoeken. Door in één van de hostels rondom Tayrona te slapen hoef je minder vroeg op en heb je meer energie voor de wandeling.

Tip: laat je backpack achter bij het hostel achter en neem alleen een daypack mee. Bij zo’n beetje alle hostels kan dit en kost vaak niets extra’s! 

_MG_5726

Kosten en openingstijden

Een kaartje om Tayrona te bezoeken kost 63.500COP (€17,30) per persoon en voor deze prijs mag je zolang als je wilt in het park blijven. Of dit nu 1 dag is of 10 dagen. Er wordt door sommigen verteld dat je ook een verzekering moet aanschaffen voor 4.000COP (€1), maar bij ons heeft nooit iemand er (na aanschaffen) nog naar gevraagd. Deze verzekering is dus niet verplicht!

Let op: rondom Tayrona is geen pinautomaat, dus neem voldoende geld mee.

Het park is open van 8 uur ’s ochtends tot 17:00 uur s ‘avonds. We raden je aan om er zo vroeg mogelijk te zijn, omdat het dan nog niet zo druk en warm is.

_MG_5884

De wandelroute

De bekendste wandelroute begint bij de hoofdingang Zaino en loopt tot aan het strand Cabo San Juan. Eerst loop je over houten vlonders door een dicht bos naar de kuststrook. Daar beklim je via trappen enkele reuze keien die kenmerkend zijn voor Tayrona. In de hitte is het flink zweten, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de zee. Het pad vervolgt zich langs de kust, door gave palmbossen, reuze keien en langs witte zandstranden. 

Tip: Neem de shuttlebus voor 3000COP (€0,75) vanaf Zaino naar het echte begin van de wandelroute als je Tayrona gaat bezoeken. Dit gedeelte is namelijk een saaie asfaltweg en lopend doe je er toch ruim een uur over.

De wandelroute naar Cabo San Juan duurt zo’n 3 uur (met korte pauzes). Mocht je dus in één dag het park willen zien, dan moet je minstens 6 uur de tijd hebben. Wij raden je echter aan om een nachtje in Tayrona te blijven slapen, omdat de wandelroute vrij lang is en je dan nauwelijks de tijd hebt om bij verschillende stranden te zwemmen.

Let op: niet bij elk strand kun je zwemmen vanwege de sterke stroming. Kijk dus goed op de informatieborden die in het park staan en of je rode vlaggen op het strand ziet.

Overigens zijn er meerdere wandelroutes te lopen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Cabo San Juan doorwandelen naar de westkant van Tayrona, dit is een hike van zo’n 6 uur. Niet veel mensen wandelen deze route, waardoor je de natuur bijna helemaal voor jezelf hebt! Zorg wel voor voldoende water en eten. Op het kaartje hieronder kun je alle mogelijke wandelroutes vinden.

_MG_5731

Mooiste strand van Tayrona

Het strand van Arrefices, la piscina genoemd, vonden wij veruit het mooiste. Het water is hier prachtig doorzichtig, heeft een perfecte temperatuur en zijn er vrijwel geen golven omdat het een kleine baai is.

Tip: als je bij la piscina iets doorloopt vind je een stukje strand waar bijna geen toeristen zijn, maar waar je wel kunt zwemmen. Een stukje privé strand!

Het strand bij Cabo San Juan is het meest populair, maar daardoor is het hier ook veel drukker en minder authentiek. Wat ons betreft leuk om even gezien te hebben, maar niet meer dan dat.

_MG_5932

Eten & Slapen in Tayrona

Over het (vega) eten in Tayrona hebben we een aparte blog geschreven. Deze lees je hier. Wij raden je vanwege de lange wandelroute aan om minstens één nacht in Tayrona te slapen. Slapen in Tayrona is overigens wel echt een ervaring, want het is back to basic. Qua slaapplekken heb je drie opties: een kamer, een tent of een hangmat. De prijzen zijn als volgt:

Kamer: 200.000COP per nacht
Tent: 60.000COP per nacht
Hangmat: 25.000COP per nacht

Hoewel er op meerdere blogs staat dat je geen slaapplekken kunt reserveren, hebben wij bij de hoofdingang Zaino gewoon twee slaapplekken kunnen reserveren. We raden dit ten zeerste aan, omdat je dan stukken geruster aan de wandeling begint wanneer je Tayrona gaat bezoeken. Je bent immers zeker van een slaapplek en hoeft je niet naar de camping te haasten! Online slaapplekken reserveren kan echter (nog) niet.

Er zijn twee campings waar je kunt verblijven: bij het strand Arrefices of bij Cabo San Juan. Arrefices is minder ver lopen en wij vonden het strand van Arrefices vele malen relaxter dan Cabo San Juan. Daarom raden wij je aan om een slaapplek bij een camping bij Arrefices te reserveren. Wij sliepen op de camping Don Pedro en dat beviel prima!

Tip: Wij raden aan om in een hangmat te slapen. Dit is niet alleen de goedkoopste optie, maar ook de prettigste. Een tent is namelijk bloedheet en kan nat en vies zijn.

_MG_5824

Wat neem je mee naar een bezoek aan Tayrona?

Niet teveel! Je moet namelijk alles met je meedragen. Wij waren 3 volle dagen in Tayrona en dit is wat we bij ons hadden:

 • Paspoort (moet je verplicht in het park laten zien, niet vergeten dus!)
 • Zonnebrand
 • Zonnebril of pet
 • Muggenspray (of nog beter, babyolie! Lees hier waarom)
 • Zwembroek of bikini/badpak
 • Handdoek
 • Sarong om op te liggen
 • Wc papier (of zakdoekjes)
 • Nekkussen (vooral onmisbaar in de hangmat)
 • Warme kleren (ook onmisbaar in de hangmat, vergis je niet; het kan ’s nachts fris zijn)
 • Ondergoed
 • 2 extra shirts
 • Toiletspullen
 • Camera
 • Geld
 • Snacks en water (kun je ook in het park kopen, maar meenemen is goedkoper)
Tayrona bezoek
Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen