Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Tips voor Coiba National Park: het Galapagos van Panama

Hoewel Coiba nog relatief onbekend is, zou dit wel een bestemming zijn die op je bucketlist moet. Coiba is een beetje de Panamese variant van de Galapagos eilanden. Ook vind je er een prachtige onderwaterwereld. Je kunt zoveel gave dieren spotten. Denk aan haaien, mantaruggen, walvissen, dolfijnen en schildpadden! Lees hier onze tips voor Coiba.

Beach Santa Catalina

Hoe kom je er?

Om bij Coiba Island te komen, moet je vanaf Santa Catalina een bootreis maken. De zee is wel erg ruig dus een rit kan 2 tot 6 uur duren. Ook zijn de boten waarmee je vaart vrij basic. Je zit bijvoorbeeld op een houten bankje en er is geen afdakje om te schuilen voor opspattende golven of regen. Zorg er dus voor dat je een waterdichte tas hebt voor je camera! Ben je snel zeeziek? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Eenmaal in Coiba moeten alle bezoekers zich registreren bij het Ranger Station en de entree van $20 betalen.

Let op: Je kunt dit park alleen bezoeken met een gids! Deze kosten komen bovenop de $20. Het verschilt een beetje hoeveel je voor de gids moet betalen, maar reken wel op een bedrag van $50 per dag.

Coiba tips

Waar kun je overnachten?

Je kan alleen in het ANAM-rangerstation. Hier heb je een aantal primietieve hutten (wel met airconditioning). Vaak zit de overnachting al bij een tour inbegrepen. Als dat niet het geval is, kun je naar het kantoor van National Park (507) 998-4271 bellen om een plek te reserveren. Het is overigens makkelijker en fijner om te slapen in Santa Catalina.

Tips Coiba

Hoeveel kost het?

Zoals we al eerder schreven, kun je dit park alleen bezoeken met een gids. Voor een 3-daagse tour betaal je ongeveer €500. Dit is inclusief vervoer, eten en drinken en accommodatie. Om het Coiba National Park volledig te verkennen heb je eigenlijk ook meerdere dagen nodig. Zoek je nog een goede organisatie? Tanager Ecotours wordt gerund door Nederlanders!

Heb je niet zo lang de tijd? Je kunt ook een dag naar het park gaan. De prijzen voor een dagtrip verschillen enorm. Afhankelijk van wat je precies wilt zien betaal je tussen de €65 en €275.

Wat is er te doen?

Het meest bijzondere van Coiba is dat het niet zo druk bezocht wordt. Veel toeristen weten niet eens van het bestaan af! Je kunt hierdoor nog heel veel zeldzame dieren spotten.

De reden dat het park (nog) niet zo populair is, komt doordat hier lange tijd een zwaarbewaakte gevangenis stond. Hier zaten de meest gevaarlijke criminelen van het land vast. Volgens verhalen werden de gevangenen flink gemarteld. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de eilandengroep. Pas toen de gevangenis gesloten werd in 2004, is Coiba een natuurpark geworden. Dit is natuurlijk niet heel lang geleden, waardoor het park nog niet zo toeristisch is.

Hoewel de eilanden erg rustig zijn, kun je hier super veel doen. Hieronder staan de leukste activiteiten.

Coiba tips

Tip #1 Verken de onderwater wereld

Heb je al duikervaring? Dan is het allermooiste op Coiba om de onderwaterwereld te verkennen middels een duik. Dit kan ontzettend goed bij Wahoo Rock, want hier is het mogelijk om walvishaaien te zien. Deze vriendelijke reuzen komen hier voor, samen met dolfijnen, bultrugwalvissen, haaien en reuzenmanta’s. Een walvishaai klinkt heel eng, maar het is een ontzettend kalm en prachtig dier.

De stroming is vrij sterk, dus als je nog niet (veel) duikervaring hebt is snorkelen verstandiger. Hieronder vertel ik je daar meer over!

Tip: De beste tijd om walvishaaien en mantaroggen te spotten is tussen december en april. Dan is het water koeler en rijk aan plankton. Van juni tot september kun je hier goed bultruggen zien!

Mantaray

Tip #2 Ga snorkelen

Ik noemde het net als, maar als je geen ervaren duiker bent en wel de onderwaterwereld van Coiba wilt bewonderen (wat ik heel erg goed snap!) kun je het beste gaan snorkelen. Ook dit is ge-wel-dig. Je ziet de meest mooie dingen onder water. Denk aan koraal, pijlstaartroggen, een hoop tropische vissen, octopussen… En als je geluk hebt zie je misschien wel een walvishaai, schildpad of orka ertussen! Alhoewel die laatste wel erg zeldzaam is.

turtle

Tip #3 De jungle verkennen

Alhoewel Coiba vooral bekend staat om haar onderwater wereld, moet je de jungle zeker niet vergeten! Er zijn veel wandelpaden die allemaal starten vanaf het ranger station. Ben je een vogelliefhebber? Dan heb je geluk, want er zijn meer dan 140 verschillende vogelsoorten hier te vinden!

Een populaire wandeling is naar de Cerro Gambute. Deze korte wandeling brengt je in 2 uur naar Playa Tito. Een andere bekende wandeling is de Sendero de Santa Cruz. Dit is een wandeling van 5 kilometer en is ook prachtig. Je kunt het beste met je gids afstemmen welke hike het beste bij jou past.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen