Hi! Ga je een overnachting, huurauto of iets anders boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Tips voor Coiba National Park: het Galapagos van Panama

Coiba National Park wordt ook wel het Galapagos eilanden van Panama genoemd. Het is een verborgen paradijs, dat je gezien moet hebben. Wat je bezoek nog unieker maakt, is het feit dat Coiba National Park niet bepaald toeristisch is. Je kunt er alleen met gids komen en er is zelfs geen elektriciteit! Je komt hier echt voor de natuur en het spotten van zeldzaam wildlife. Lees hier onze tips voor Coiba.

Beach Santa Catalina

Hoe kom je er?

Om bij Coiba Island te komen, moet je vanaf Santa Catalina een bootreis maken. Dit duurt 2 tot 6 uur, afhankelijk van het weer en de boot waarmee je vaart. Verwacht geen luxe, de meeste boten hebben alleen een paar houten bankjes. Als het begint te regenen kun je ook niet schuilen. Zorg er dus voor dat je een waterdichte tas hebt voor je camera!

Ben je snel zeeziek? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen, want de de tocht kan nogal een bumpy ride zijn. Eenmaal in Coiba moeten alle bezoekers zich registreren bij het Ranger Station en de entree van $20 betalen.

Let op: Je kunt dit park alleen bezoeken met een gids!

Coiba tips

Waar kun je overnachten?

De enige mogelijkheid om in het Coiba National Park te slapen, is in het ANAM-rangerstation. Het station heeft verschillende kleine 2 kamer hutten met airconditioning. Houdt er rekening mee dat dit erg primitief is! Er is bijvoorbeeld geen elektriciteit. Vaak zit de overnachting al bij een tour inbegrepen. Als dat niet het geval is, kun je naar het kantoor van National Park (507) 998-4271 bellen om een plek te reserveren. Het is overigens makkelijker om te slapen in Santa Catalina.

Tips Coiba

Hoeveel kost het?

Zoals we al eerder schreven, kun je dit park alleen bezoeken met een gids. Voor een 3-daagse tour betaal je tussen de €425 en €500. Dit is inclusief vervoer, eten en drinken en accommodatie. Om het Coiba National Park volledig te verkennen heb je eigenlijk ook meerdere dagen nodig. De touroperator Tanager Ecotours wordt gerund door Nederlanders!

Heb je niet zo lang de tijd? Je kunt ook een dag naar het park gaan. De prijzen voor een dagtrip variëren tussen de €65 en €275. Dit hangt af van wat je allemaal wilt zien.

Wat is er te doen?

Het meest bijzondere van Coiba is dat het niet zo druk bezocht wordt. Veel toeristen weten niet eens van het bestaan af! Je kunt hierdoor nog heel veel zeldzame dieren spotten.

De reden dat het park (nog) niet zo populair is, komt doordat hier lange tijd een zwaarbewaakte gevangenis stond. Hier zaten de meest gevaarlijke criminelen van het land vast. Volgens verhalen werden de gevangenen flink gemarteld. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de eilandengroep. Pas toen de gevangenis gesloten werd in 2004, is Coiba een natuurpark geworden. Dit is natuurlijk niet heel lang geleden, waardoor het park nog niet zo toeristisch is.

Hoewel de eilanden erg rustig zijn, kun je hier super veel doen. Hieronder staan de drie leukste activiteiten voor je op een rijtje.

Coiba tips

Tip #1 Verken de onderwater wereld

De onderwaterwereld is echt prachtig en dit verken je natuurlijk het allerbeste door te gaan duiken. Je kunt bijvoorbeeld goed duiken bij Wahoo Rock, een van de beste duikspots van deze regio. Hier heb je grote kans walvishaaien te zien. Deze vriendelijke reuzen komen hier voor, samen met dolfijnen, bultrugwalvissen, haaien en reuzenmanta’s. Een walvishaai klinkt heel eng, maar het is een ontzettend kalm en prachtig dier. Wel heel indrukwekkend, maar het is dan ook niet voor niets de grootste vis ter wereld. Verder zijn er nog enkele andere duikspots in de zee rond de diverse eilanden van Coiba, waar je onder andere schildpadden en andere haaisoorten kunt spotten. 

De stroming in de zee rond Coiba National Park kan vrij sterk zijn. Heb je nog nooit gedoken, dan raden wij je aan eerst op een rustige duikspot te oefenen met duiken of ervoor te kiezen om te gaan snorkelen.

Tip: De beste tijd om walvishaaien en mantaroggen te spotten is tussen december en april. Dan is het water koeler en rijk aan plankton. Van juni tot september kun je hier goed bultruggen zien!

Mantaray

Tip #2 Ga snorkelen

Ben je geen ervaren duiker? Dan kun je toch de onderwaterwereld ontdekken! Je kunt hier namelijk ook geweldig snorkelen. Je ziet prachtige koralen, walvishaaien, schildpadden, octopussen, pijlstaartroggen, hamerhaaien, potvissen, stierhaaien en met een beetje geluk zelfs een orka. Verder zie je uiteraard super veel vissen in de meeste met prachtige kleuren.

turtle

Tip #3 Hiken door de jungle

Alhoewel Coiba vooral bekend staat om haar onderwater wereld, moet je de jungle zeker niet vergeten! Dit nationale park bestaat namelijk voor 80 procent uit regenwoud. Er zijn veel wandelpaden die allemaal starten vanaf het ranger station. Ben je een vogelliefhebber? Dan heb je geluk, want er zijn meer dan 140 verschillende vogelsoorten hier te vinden!

Een bekende hike is naar de Cerro Gambute. Deze korte wandeling brengt je in 2 uur naar Playa Tito. Een andere bekende wandeling is de Sendero de Santa Cruz van 5 kilometer. Vergeet ook zeker niet de Monkey Trail! Deze is alleen bereikbaar per boot. Hierdoor is de natuur nog helemaal puur en kun je apen in hun natuurlijke omgeving zien.

Vegareizen

Hi! Ik ben Julka, gek op reizen en sinds 2018 vegetariër. Op vegareizen.nl verzamel ik tips over gave bestemmingen & vega(n) restaurants in het buitenland.Zo hoop ik jou te helpen om nóg beter voorbereidt op reis te gaan. Want dat is nu eenmaal het mooiste wat er is!

Vers van de pers

Wist je dat

Wanneer je iets koopt via deze links, ik een kleine vergoeding ontvang? Maar jij betaalt niets extra’s. Win-win!

Vind de beste hotels
via Booking.com en Hostelworld

Regel een huurauto
via Sunny Cars of SnappCar

Vind alles voor jouw reis
via Bol.com

Regel een topcamera
via Cameranu

Vind een ferry
via Ferryscanner

Regel een bus/trein/transfer
Via 12Go

Ontdek de leukste tours
via Viator

Hi! Ga je iets boeken voor je reis? Zou je dit dan willen doen via de links op vegareizen? Ik krijg dan een kleine vergoeding en jij betaalt niets extra! Zo help je mij enorm om deze gratis tips te kunnen blijven geven. Bedankt voor je steun :)

Ontdek meer interessante artikelen